25 Ιανουαρίου 2022 (12:36)
Ανεξάρτητη Ενημέρωση


Επιμελητήριο Ζακύνθου σε κυβέρνηση: Παιδαριώδης εμπαιγμός του κλάδου υγειονομικού ενδιαφέροντος

Ανακοίνωση – παρέμβαση έστειλε το Επιμελητήριο Ζακύνθου προς τον υφυπουργό Πολιτικής Προστασίας, Νίκο Χαρδαλιά και τον υπουργό Οικονομικών, Χρήστο Σταϊκούρα…

Ελλαδα Ζακυνθος , 13 Αυγούστου, 2020 18:55

Ανακοίνωση – παρέμβαση έστειλε το Επιμελητήριο Ζακύνθου προς τον υφυπουργό Πολιτικής Προστασίας, Νίκο Χαρδαλιά και τον υπουργό Οικονομικών, Χρήστο Σταϊκούρα με την οποία καλεί την κυβέρνηση να διευκρινίσει γιατί συμπεριλαμβάνεται η Ζάκυνθος στην κατηγορία των μέτρων, δεδομένου ότι δεν υπάρχει ενημέρωση ότι ο επιδημιολογικός δείκτης έχει αυξηθεί και ζητά την τροποποίηση της υπουργικής απόφασης για να λειτουργήσουν σωστά οι, ούτως ή άλλως ζημιογόνες, επιχειρήσεις, ή την λήψη άμεσων αντιμέτρων για τους πληττόμενους κλάδους και τους εργαζόμενους στις κατά τόπον περιοχές.

Το Επιμελητήριο Ζακύνθου κάνει λόγο για παιδαριώδη εμπαιγμό του κλάδου υγειονομικού ενδιαφέροντος από την κυβέρνηση την οποία κατηγορεί ότι με τις αποφάσεις της καταδικάζει σε οικονομική καταστροφή συγκεκριμένες περιοχές ενώ άλλες τις αφήνει ανέπαφες, με αμφίβολα κριτήρια.

Ολόκληρη η παρέμβαση του Επιμελητηρίου Ζακύνθου:

 

“Δυνάμει της υπ’ αριθμ. Δ1α/ΓΠ.οικ. 50678 Υπουργικής Απόφασης περί των Ειδικών κανόνων λειτουργίας καταστημάτων υγειονομικού ενδιαφέροντος σε συγκεκριμένες περιφέρειες, περιφερειακές ενότητες και δήμους της Χώρας, συν-αποφασίστηκε, μεταξύ άλλων, η απαγόρευση λειτουργίας των καταστημάτων υγειονομικού ενδιαφέροντος από τις από τις 12.00 τα μεσάνυχτα έως τις 7.00 π.μ. της επόμενης ημέρας για το χρονικό διάστημα από 11 έως τις 23 Αυγούστου, δυνάμει, μάλιστα της από 10.8.2020 εισήγησης της Εθνικής Επιτροπής Προστασίας Δημόσιας Υγείας.

Επί της ως άνω υπουργικής απόφασης πρέπει να σημειωθούν τα εξής:

Η υγειονομική κρίση αναμφισβήτητα αποτελεί μια πρωτόγνωρη πρόκληση για την χώρα μας, η οποία, όμως, δοκιμάζει τον πλέον, μέχρι χθες, παραγωγικό τομέα της, τον τουρισμό.

Υπό τις παρούσες συνθήκες, όλες οι επιχειρήσεις γενικά, και ειδικά οι απασχολούμενοι στον τουρισμό βιώνουν, όχι μία χαμένη, από άποψη εσόδων, χρονιά αλλά μια ζημιογόνα περίοδο.

Το ιδιωτικό χρέος όλων των νησιωτικών επιχειρήσεων με άμεση την επίδραση του τουρισμού από το ξέσπασα της υγειονομικής κρίσης έχει αρχίσει να αυξάνεται και μέχρι το τέλος του χρόνου θα είναι δυσθεώρητο και εν τοις πράγμασι και μη βιώσιμο. Πράγματι, το ιδιωτικό χρέος, που συναπαρτίζεται από τις οφειλές στο Ελληνικό Δημόσιο (Δ.Ο.Υ. και ΕΦΚΑ), στις Τράπεζες, στις ΔΕΚΟ, στους προμηθευτές, στο προσωπικό κλπ, αυξάνεται, τοκίζεται και ανατοκίζεται, καθιστώντας την θέση των επιχειρήσεων επισφαλή, συμπαρασύροντας τις θέσεις εργασίας και τα δημόσια έσοδα.

Και μέσα σε όλο το περιβάλλον ο κλάδος του υγειονομικού ενδιαφέροντος, αδιάκριτα, στις τουριστικές περιοχές υφίστανται έναν παιδαριώδη εμπαιγμό, καθώς μετά από το συνολικό lockdown της Άνοιξης και των αρχών του καλοκαιριού, η κυβέρνηση επέτρεψε στον κλάδο το «κανονικό» άνοιγμα των καταστημάτων.

Όλοι οι επιχειρηματίες, προσπαθώντας να εναρμονιστούμε με την νέα «κανονικότητα», προετοιμάσαμε τις επιχειρήσεις μας, προσλάβαμε υπαλλήλους, προμηθευθήκαμε αγαθά, επανήλθαμε (έστω και περιορισμένα) σε μια οιονεί συναλλακτική δραστηριότητα.

Σε μια προσπάθεια ολοκληρωμένης παρουσίας της χώρας μας στον τουριστικό χάρτη του 2020.

Και τελικά ήρθε η κυβέρνηση, εν μέσω Αυγούστου, να απαγορεύσει την λειτουργία των καταστημάτων υγειονομικού ενδιαφέροντος, των οποίων την λειτουργία η ίδια είχε επιτρέψει, αφήνοντας εκτεθειμένες  τις επιχειρήσεις στις δημιουργηθείσες οφειλές.

Με διαφαινόμενο κριτήριο το ωάριο λειτουργίας, επέβαλλε το μέτρο της απαγόρευσης λειτουργίας των καταστημάτων υγειονομικού ενδιαφέροντος, ωσάν η διάδοση του COVID-19 να συναρτάται με το ωράριο των καταστημάτων (!).  Απεναντίας δημιούργησε τα αντίθετα υγειονομικά αποτελέσματα, με την ανεξέλεγκτη συγκέντρωση  νεολαίας και τουριστών στις πλατείες και τις παραλίες των τουριστικών σημαντικών προορισμών-νησιών της χώρας!

Παράλληλα δε, η εν λόγω απόφαση διαχωρίζει με τέτοιο τρόπο την ελληνική επικράτεια, χωρίς κανένα συγκεκριμένο και διαφανές κριτήριο, καταδικάζοντας  στην οικονομική καταστροφή περιοχές ενώ άλλες τις αφήνει ανεπηρέαστες, θέτοντας εν αμφιβολία τα κριτήρια της λήψης της εν λόγω απόφασης.

Επιπλέον δε, η αδιαφανής διαδικασία η οποία ακολουθείται, έχει σαν αποτέλεσμα οι επιχειρήσεις να οδηγούνται στον περιορισμό του ωραρίου χωρίς να γνωρίζουμε ποιος είναι εκείνος ο επιδημιολογικός δείκτης, που υπέδειξε ότι το εν λόγω μέτρο είναι αναγκαίο στη Ζάκυνθο, ποιος είναι ο αριθμός των κρουσμάτων που επιβάλλουν, αναλογικά την εφαρμογή του εν λόγω μέτρου.

Δεν πρέπει να παραβλέπει η Κυβέρνηση, ότι ένα ποσοστό της επιτυχίας του συνολικού lockdown της περασμένης Άνοιξης πιστώνεται στην εμπιστοσύνη των πολιτών για την αναγκαιότητα των ληφθέντων, η οποία με την σειρά της είχε έρεισμα την διαφάνεια των υγειονομικών δεδομένων, την πληροφόρηση και την ενημέρωση των πολιτών.

Πλην στην παρούσα συγκυρία δεν διαφαίνεται να ακολουθήθηκε η ορθή πρακτική του πρόσφατου παρελθόντος, θέτοντας εν αμφιβόλω την τήρηση των μέτρων αλλά κυρίως την εμπιστοσύνη του επιχειρηματικού κόσμου στην ορθότητα των μέτρων.

Εμείς ως εκπρόσωποι του συνόλου του επιχειρηματικού κόσμου της Ζακύνθου:

Α. Καλούμε την κυβέρνηση:

Να διευκρινίσει γιατί συμπεριλαμβάνεται η Ζάκυνθος στην κατηγορία των εν λόγω μέτρων, δεδομένου ότι δεν έχουμε ενημέρωση ότι ο επιδημιολογικός δείκτης έχει αυξηθεί, και για το ποια ήταν τα κρίσιμα υγειονομικά κριτήρια, που καθόρισαν την κατά τόπον εφαρμογή των εν λόγω μέτρων;

Β. Ζητούμε

Τροποποίηση της ως άνω υπουργικής απόφασης για να λειτουργήσουν σωστά οι, ούτως ή άλλως ζημιογόνες, επιχειρήσεις, ή την λήψη άμεσων αντιμέτρων για τους πληττόμενους κλάδους και τους εργαζόμενους στις κατά τόπον περιοχές.”

Όροι χρήσης/αναπαραγωγής

Απαγορεύεται η αναπαραγωγή του συνόλου ή μέρους του δημοσιεύματος χωρίς αναφορά στην πηγή.