24 Ιανουαρίου 2022 (12:29)
Ανεξάρτητη Ενημέρωση


Υπόλογοι και έκθετοι Λιμεναρχείο Ζακύνθου και Δήμος για το αφύλακτο Ναυάγιο

Ούτε έναν έλεγχο για να διαπιστώσει αν τηρούνται όσα προβλέπονται στο ΦΕΚ για το ασφαλές άνοιγμα της παραλίας του Ναυαγίου…

Ελλαδα Ζακυνθος , 5 Αυγούστου, 2020 15:47

Ούτε έναν έλεγχο για να διαπιστώσει αν τηρούνται όσα προβλέπονται στο ΦΕΚ για το ασφαλές άνοιγμα της παραλίας του Ναυαγίου δεν έχει κάνει το Λιμεναρχείο Ζακύνθου, το οποίο επαναπαύθηκε σε μία, ψευδή όπως αποδεικνύεται από τα γεγονότα και τα συνεχή ρεπορτάζ του zantereport, βεβαίωση του Δήμου της 10ης Ιουλίου, ότι η παραλία του ναυαγίου πληροί όλες τις προϋποθέσεις ασφαλείας. Έκτοτε έχουν επισκεφθεί την παραλία εκατοντάδες τουρίστες, ρισκάροντας εν αγνοία ή και εν γνώσει τους την σωματική τους ακεραιότητα.

 

Οι καταγγελίες από τις αρχές Ιουλίου και τα γεγονότα μέχρι και σήμερα δηλώνουν το ακριβώς αντίθετο, ότι δηλαδή δεν τηρείται σχεδόν κανένα μέτρο ασφάλειας ούτε για τους επισκέπτες ούτε για το ίδιο το ναυάγιο, καθώς δεν υπάρχει φύλακας να επιβλέπει και να ενημερώνει, παρά τους περί του αντιθέτου ισχυρισμούς του Δήμου.

 

 

 

Στην παραλία υπάρχει σήμανση, περιφραγμένες με σκοινί ζώνες – μετά τα δημοσιεύματα του zantereport μπήκε και κόκκινο πλέγμα σε κάποια σημεία – πέραν των οποίων απαγορεύεται να πάνε οι επισκέπτες, πολλοί όμως τα παραβιάζουν, καθώς δεν υπάρχει κανείς να τους το απαγορεύσει. Το ίδιο συμβαίνει και δίπλα στα βράχια, στα οποία κάποιοι λουόμενοι καταφεύγουν για να βρουν σκιά, χωρίς να ξέρουν, αφού κανείς δεν τους ενημερώσει ότι ρισκάρουν την σωματική τους ακεραιότητα, ακόμα και τη ζωής, καθώς υπάρχει κίνδυνος κατολισθήσεων, όπως συνέβη πριν δύο χρόνια.

Το πόσο… αποτελεσματική είναι η υποτιθέμενη φύλαξη του ναυαγίου αποδεικνύεται και από τις φωτογραφίες του zantetimes.gr, σε μία από τις οποίες φαίνεται πώς κάποια Olga  και κάποια Stella, άφησαν φαρδιά πλατιά την υπογραφή τους,και το έτος, με έντονο κίτρινο χρώμα στο κουφάρι του, προστατευόμενου υποτίθεται, “Παναγιώτη”!

 

Η αδιαφορία τόσο του Δήμου όσο και του Λιμενικού να εφαρμόσουν τους κανόνες ασφαλείας, καθιστά πολύ πιθανό το ενδεχόμενο η παραλία να ξανακλείσει, προκαλώντας τεράστια οικονομική ζημιά, όχι μόνο σε όσους βασίζονται σχεδόν αποκλειστικά στο Ναυάγιο, όπως είναι οι εργαζόμενοι και οι ιδιοκτήτες των πλοιαρίων που μεταφέρουν τουρίστες στο σημείο, αλλά και όλους όσοι ασχολούνται με τον τουρισμό και κατ΄επέκτασιν όλο το νησί, καθώς το Ναυάγιο αποτελεί το γνωστότερο τουριστικό τοπόσημο της χώρας.

Δείτε εδώ  την απόφαση του προηγούμενου Λιμενάρχη για το άνοιγμα του Ναυαγίου.

Εδώ  την τεχνική μελέτη του Δήμου, που μέχρι τώρα μένει ανεφάρμοστη και εδώ την έγκριση της δαπάνης από τον Δήμο.

Η πιο πρόσφατη καταγγελία είναι από την εταιρεία ZANTE POWER SECURITY, η οποία σε ανακοίνωσή της, αφού επισημαίνει ότι δεν έχει καμία σχέση με την φύλαξη του Ναυαγίου, “αδειάζοντας” όσους πήγαν να την εμπλέξουν, καταγγέλλει τις συνθήκες τις οποίες επικρατούν στην παραλία, οι οποίες δεν είναι σε καμία περίπτωση οι προβλεπόμενες από την σύμβαση την οποία φέρεται να έχει συνάψει ο Δήμος με άλλη εταιρεία φύλαξης.

Η ανακοίνωση της ZANTE POWER SECURITY επιβεβαιώνει το ρεπορτάζ του zantereport, σχετικά με την υποτιθέμενη  φύλαξη του ναυαγίου και το περιστατικό με την γυναίκα που εστάλη ως φύλακας από συμβαλλόμενη με τον Δήμο εταιρεία, αλλά έφυγε στα μισά της βάρδιας. Έκτοτε η παραλία του Ναυαγίου παραμένει ουσιαστικά αφύλακτη.

Τα ερωτήματα που χρίζουν απάντησης από τον Δήμο είναι πολλά. Μερικά από αυτά βάζει η εταιρεία στην ανακοίνωσή της:

“04/08/2020
Η εταιρείας μας ZANTE POWER SECURITY θέλει να ενημερώσει όσο αφορά την ΦΥΛΑΞΗ ΣΤΟ ΝΑΥΑΓΙΟ ΖΑΚΥΝΘΟΥ.
ΟΥΔΕΜΙΑ ΣΧΕΣΗ έχει η εταιρεία μας με τον φύλακα που έχει τοποθέτησει ο ΔΗΜΟΣ ΖΑΚΥΝΘΟΥ στο ΝΑΥΑΓΕΙΟ.
Επίσης για να τοποθετηθούμε για τον άνωθεν διαγωνισμό πρέπει να πούμε ότι στις 14/07/20 δόθηκαν προσφορές απο 3 εταιρείες από τις οποίες στης 24/07/20 με απόφαση του ΔΗΜΟΥ ο διαγωνισμός κατοχυρώθηκε στην KOLOSSOS SECURITY . Στης 25/07/20 βρέθηκε γυναίκα φύλακας της άνωθεν εταιρείας από τις 10.00 πμ έως τις 14.30 που αναχώρησε με ημερόπλοιο.
Από τότε έως και σήμερα δεν έχει τοποθετήθηκε άλλο άτομο στην θέση της και ΑΝΑΡΩΤΙΟΜΑΣΤΕ ΓΙΑΤΙ ΑΡΑΓΕ ΚΑΙ ΓΙΑ ΠΟΙΑ ΣΥΜΦΕΡΟΝΤΑ ΔΕΝ ΕΧΟΥΝ ΓΙΝΕΙ ΟΙ ΚΑΤΑΛΛΗΛΕΣ ΕΝΕΡΓΕΙΕΣ ΑΠΟ ΤΟΥΣ ΕΠΟΠΤΕΣ ΤΟΥ ΕΡΓΟΥ ΟΠΩΣ ΡΗΤΑ ΛΕΕΙ Η ΣΥΜΒΑΣΗ;;
Στο σημείο του ΝΑΥΑΓΙΟΥ υπάρχει κάποιος ο οποίος φοράει μπλούζα με διακριτικά του ΔΗΜΟΥ ΖΑΚΥΝΘΟΥ και κάνει δήθεν την δουλειά του ΣΕΚΙΟΥΡΙΤΥ .
ΑΝΑΡΩΤΙΟΜΑΣΤΕ ποιος τον έχει προσλάβει ;;; Από ποιον παίρνει εντολές ;;; Με τι δικαιολογητικά και τι προσόντα και με τι ειδικότητα έχει προσληφθεί;;; Έχει άδεια ΣΕΚΙΟΥΡΙΤΥ ;;; Από ποιους έχει ελεγχθεί για να κάνει και να τηρεί τον ΦΕΚ σύμφωνα τον διαγωνισμο ;;;;;
Μπορεί κάποιος από τον δήμο να μας δώσει μια απάντηση ;;;;;
ΜΕ ΚΑΘΕ ΕΝΝΟΜΟ ΣΥΜΦΕΡΩΝ ΤΗΣ ΕΤΑΙΡΕΙΑΣ ΜΑΣ.
Εκ της διευθύνσεως .
ZANTE POWER SECURITY.”

Η εταιρεία δημοσιεύει και φωτογραφίες του φύλακα με το μπλουζάκι που γράφει “Δήμος Ζακύνθου”.

Την υπόθεση παρακολουθεί στενά το υπουργείο Ναυτιλίας και σύμφωνα με πληροφορίες του zantereport, οι εξελίξεις γύρω από το θέμα έχουν προκαλέσει ενόχληση και προβληματισμό. Αυτό που επιβάλλεται είναι να εφαρμοστούν άμεσα οι κανόνες ασφαλείας για την παραλία του Ναυαγίου από τον Δήμο, με υπευθυνότητα και χωρίς τακτικισμούς και το Λιμεναρχείο να διασφαλίσει την τήρησή τους.

 

Ανδρέας Παπαδημητρίου

Όροι χρήσης/αναπαραγωγής

Απαγορεύεται η αναπαραγωγή του συνόλου ή μέρους του δημοσιεύματος χωρίς αναφορά στην πηγή.