17 Μαΐου 2022 (06:34)
Ανεξάρτητη Ενημέρωση


Π.Ι.Ν.: Ξεκινά η αποκατάσταση της Ι.Μ. Αναφωνήτριας. Εντάχθηκε στο ΕΣΠΑ.

Εντάχθηκε στο Επιχειρησιακό Πρόγραμμα «Ιόνια Νησιά 2014-2020» η Πράξη «ΕΡΓΑΣΙΕΣ ΣΥΝΤΗΡΗΣΗΣ ΚΑΙ ΑΠΟΚΑΤΑΣΤΑΣΗΣ ΤΩΝ ΤΟΙΧΟΓΡΑΦΙΩΝ ΤΗΣ ΙΕΡΑΣ ΜΟΝΗΣ ΑΝΑΦΩΝΗΤΡΙΑΣ ΖΑΚΥΝΘΟΥ»…

Ελλαδα Ζακυνθος , 28 Ιουλίου, 2020 16:47

Εντάχθηκε στο Επιχειρησιακό Πρόγραμμα «Ιόνια Νησιά 2014-2020» η Πράξη «ΕΡΓΑΣΙΕΣ ΣΥΝΤΗΡΗΣΗΣ ΚΑΙ ΑΠΟΚΑΤΑΣΤΑΣΗΣ ΤΩΝ ΤΟΙΧΟΓΡΑΦΙΩΝ ΤΗΣ ΙΕΡΑΣ ΜΟΝΗΣ ΑΝΑΦΩΝΗΤΡΙΑΣ ΖΑΚΥΝΘΟΥ» με απόφαση της Περιφερειάρχη Ιονίων Νήσων Ρόδης Κράτσα -Τσαγκαροπούλου.

Στο πλαίσιο του έργου, προϋπολογισμού 140.000 ευρώ, θα πραγματοποιηθεί η συντήρηση των τοιχογραφιών του ναού που βρίσκονται στο ιερό, τα τόξα και τα μέτωπα των τόξων, αλλά και τμηματικά στους πεσσούς και τους τοίχους.
Συνολικά θα παραδοθούν συντηρημένες οι τοιχογραφίες του Ναού που δεν ξεπερνούν τα 80 τ.μ.

H Ιερά Μονή Αναφωνήτριας βρίσκεται στο βορειοδυτικό άκρο της νήσου της Ζακύνθου και σε απόσταση 25 χιλιομέτρων από την πόλη της Ζακύνθου. Πρόκειται για τρίκλιτη ξυλόστεγη βασιλική η ίδρυση της οποίας ανάγεται στον 13ο αιώνα με πολλές επεμβάσεις και ανακατασκευές.

Ο ναός σώζει τοιχογραφίες από την πρώτη οικοδομική του φάση και τοιχογραφίες που χρονολογούνται στον 17ο αι. πιθανόν από την ανακαίνιση της το 1669.
Η Περιφερειάρχης Ρόδη Κράτσα – Τσαγκαροπούλου εξέφρασε την μεγάλη ικανοποίησή της για την έναρξη αποκατάστασης και συντήρησης του θρησκευτικού μνημείου της Ι.Μ.Αναφωνήτριας με μεγάλο θρησκευτικό συμβολισμό και επισκεψιμότητα, αφού εκεί μόνασε ο Άγιος Διονύσιος και άφησε το στίγμα της Αγιοσύνης του.

Η πράξη συγχρηματοδοτείται από το Ευρωπαϊκό Ταμείο Περιφερειακής Ανάπτυξης (ΕΤΠΑ) και ως ημερομηνία λήξης της Πράξης ορίζεται η 31/12/2021.

Όροι χρήσης/αναπαραγωγής

Απαγορεύεται η αναπαραγωγή του συνόλου ή μέρους του δημοσιεύματος χωρίς αναφορά στην πηγή.