17 Μαΐου 2022 (23:59)
Ανεξάρτητη Ενημέρωση


Όταν, κάποτε, στην Ζάκυνθο σκότωναν για λίγα μέτρα γης

Η Ζάκυνθος εκτός από τη πλούσια πολιτιστική της ιστορία έχει να επιδείξει και ένα πιο σκοτεινό παρελθόν γεμάτο ίντριγκες, ερωτικά…

Ελλαδα Ζακυνθος , 17 Ιουλίου, 2020 09:30

Η Ζάκυνθος εκτός από τη πλούσια πολιτιστική της ιστορία έχει να επιδείξει και ένα πιο σκοτεινό παρελθόν γεμάτο ίντριγκες, ερωτικά πάθη και δεκάδες φονικά για κάθε είδους αφορμή. Πολλά αιματηρά περιστατικά είναι άψογα καταγεγραμμένα στο ημερολόγιο του ιερέως Παναγιώτη Κλάδη κατά την περίοδο 1874 -1907.

Μετά την Ένωση των Επτανήσων με την Ελλάδα, αρχίζει να διαμορφώνεται μια νέα οικονομική κατάσταση. Αρκετοί ευγενείς έχοντας χάσει τα προνόμια τους, φεύγουν από το νησί, πουλώντας μέρος της περιουσίας τούς, και έτσι ανεβαίνει οικονομικά η αστική τάξη, ενώ αρκετοί αγρότες αποκτούν ολοένα και περισσότερα κτήματα .

Τα πιο πολλά φονικά γίνονταν στα χωριά, σχεδόν πάντοτε για κτηματικές διάφορες. Οι αγρότες αγαπούσαν και προστάτευαν την γη τους τόσο πολύ, ώστε με την παραμικρή αφορμή τραβούσαν τα όπλα τους. Διαβάζοντας το βιβλίο “ΚΥΡΙΟΤΕΡΑ ΣΥΜΒΑΝΤΑ ΤΗΣ ΝΗΣΟΥ ΖΑΚΥΝΘΟΥ 1874 -1907”, μου έκαναν εντύπωση τα φονικά γεγονότα του πρώτου τριμήνου του 1901.

Την 14η  Ιανουαρίου 1901, ημέρα Κυριακή, έγινε απόπειρα δολοφονίας στον Άγιο Λάζαρο, και λίγες ημέρες αργότερα στις 5 Φεβρουαρίου έγινε φόνος στο χωριό Γαϊτάνι, στις 6 φόνος στον Πλάνο, 8 στο χωριό Καταστάρι και 22 του ίδιου μήνα φόνος στην τοποθεσία Φλόκα Γαϊτάνι, και την 1 Μαρτίου φονικό στον Παντοκράτορα.

Σήμερα, ειδικά τα τελευταία χρόνια το νησί μας συγκλονίζεται από ειδεχθή εγκλήματα, διαφορετικά από το είδος και το ύφος εκείνης της εποχής.

 

Δ.Μ.Π.

Όροι χρήσης/αναπαραγωγής

Απαγορεύεται η αναπαραγωγή του συνόλου ή μέρους του δημοσιεύματος χωρίς αναφορά στην πηγή.