22 Σεπτεμβρίου 2021 (03:29)
Ανεξάρτητη Ενημέρωση


Τα φώτα στον Λαγανά ….

Βλέπω τον τελευταίο καιρό, κάπως δικαιολογημένα , μερικά δημοσιεύματα , κριτικές, δηλώσεις από πρώην & νυν, πρόσφατα περιστατικά … γενικά…

Αρθρογραφία Ζακυνθος , 17 Ιουλίου, 2020 10:00

Βλέπω τον τελευταίο καιρό, κάπως δικαιολογημένα , μερικά δημοσιεύματα , κριτικές, δηλώσεις από πρώην & νυν, πρόσφατα περιστατικά … γενικά γίνεται κουβέντα για τα φώτα στον Λαγανά . Κι όταν Λέμε Λαγανά εννοούμε κοινότητα Παντοκράτορα, περιοχή Λαγανά. Όχι πρώην Δήμος Λαγανά !
Αυτό έχει κάποια αξία όταν σκεφτεί κάποιος ότι οι επιστύλιοι φανοί τοποθετήθηκαν όταν ήταν Δήμος Λαγανά σ’όλα χωριά, σε διαφορετικά χρονικά διαστήματα. Δηλαδή, εκτός από ένα δυο σημεία από τον πρώην δήμο Λαγανά που η τοποθέτηση των εν λόγω φανών έγινε σωστά (κρίνοντας εκ του αποτελέσματος) και συνεχίζουν να λειτουργούν μέχρι σήμερα, όλα τα άλλα φωτιστικά έχουν καταρημαχτεί!

Δεν μ’ενδιαφέρει τι κάνουν οι γύρω γύρω φωστήρες που τα ‘πρόβατα’ ψηφίζουν κάθε τόσο, το χωριό μου κοιτάζω… αλλά αν θέλετε μπορείτε να το διαπιστώσετε κάνοντας μια βόλτα στα παρακείμενα χωριά! Και αυτό διότι:

1) έγινε λάθος επιλογή φανών & χρησιμοποιήθηκαν φθηνά υλικά για την ολοκλήρωση (μέχρι να ανάψει)

2) έγινε όχι η καλύτερη τοποθέτηση κ σε λάθος θέση

3) έγινε (αν έγινε) η χειρότερη συντήρηση

4) δεν έγινε ποτέ η αντικατάσταση (είτε σε αυτούς που τρακάριζαν οι διάφοροι είτε σ’αυτούς που τους κατέβαζαν οι μεθυσμένοι τουρίστες)

5) ο καθένας έβαζε χέρι και γινόταν διάφορα… και κανείς δεν δέχθηκε πρόστιμο! Τυχαίο!

Έτσι λοιπόν, αυτά τα φωτιστικά με όλα αυτά τα λάθη, εκ των πραγμάτων δεν θα μπορούσαν να κρατήσουν για μεγάλο χρονικό διάστημα! Φυσικά το κόστος, τεράστιο για τα σημερινά δεδομένα, επίσης και αν εξαιρέσεις το ότι τα πρώτα 2~3 χρόνια ανάβανε σωστά (χρονισμένα) κ τον χειμώνα, έδειχνε πιο όμορφα ο Λαγανάς και είχε αυξηθεί το αίσθημα ασφάλειας στους λιγοστούς μόνιμους κατοίκους.. δεν σύμφερε και δημιουργούνταν όλα αυτά τα προβλήματα!

Αυτά για να γνωρίζετε κάποια πράγματα και πριν βιαστείτε να βγάλετε συμπεράσματα ας έρθουμε στο σήμερα!

Από το καλοκαίρι του ‘19, μέχρι και πριν covid ( δηλ. αρχές του ‘20), αποκαταστάθηκαν όλα τα φωτιστικά της περιφέρειας κ του δήμου με led λάμπες (ή τουλάχιστον σχεδόν όλες), με αποτέλεσμα να έχουμε περισσότερο φως στο δρόμο (πιο πολλά lumens / μονάδα φωτισμού) και πλέον οι επιστύλιοι φανοί στην κατάσταση που βρίσκονταν ή θα έπρεπε να συντηρηθούν, να επισκευαστούν και να αποκατασταθούν κάποιοι ή να απομακρυνθούν, διότι ήταν κίνδυνος για την δημόσια υγεία κ ασφάλεια!

Με δυο κοινοτικά συμβούλια και αποφάσεις να απομακρυνθούν οι διπλοί φανοί απτό κεντρικό δρόμο του Λαγανά αρχικά κ αργότερα κι από άλλα σημεία του Λαγανά, εγώ κ ένα μέλος του εθελοντικού Συλλόγου Παντοκράτορα, απομακρύναμε τα φώτα απ’την μεριά Big Boys – Βοζαΐτη και BJ’s – Ionis hotel και φυλάσσονται σε ασφαλή χώρο με απόφαση του αντιδημάρχου περιοχής Λαγανά έως ότου (που δεν το πιστεύω) επισκευαστούν!

Φυσικά για να γινόταν αυτό επειδή δεν υπάρχει περίπτωση να ασχοληθεί κανείς με αυτά τα φώτα και για λόγους ασφαλείας, παρέα με τους φανούς βγήκαν και τρεις πίνακες . Η πρόταση μου ήταν τα τρία ρολόγια συν άλλο ένα που βρήκαμε (που από το 2004 πλήρωνε ο Ζακυνθινός πολίτης για να φωτίζει την ταμπέλα του ντόπιος επιχειρηματίας) να διακοπούν έως ότου..
Τίποτα! Δεν!

Μέχρι στιγμής δεν υπάρχει τίποτα απ’τον Δήμο (για να είμαι δίκαιος πριν δυο χρόνια έγινε μια διόρθωση μερικών φωτιστικών από το σταυροδρόμι Big Boys/ BJ’s μέχρι το Εσπέρια ξενοδοχείο μόνο στην μια μεριά), εδώ οι δικοί μας είναι παντογνώστες στην κριτική αλλά στο έργο… Και ιδού!

Πεζοδρόμια που δεν είναι φιλικά στους πεζούς, δρόμοι που δεν είναι ασφαλείς για οδηγούς, νερό που ούτε για πότισμα δεν κάνει, καθαριότητα που δεν υπάρχει ούτε μέσα μας ούτε έξω μας και φώτα ετοιμόρροπα με εκτεθειμένα καλώδια…
Μας φταίει ο covid;

 

Ι. Αριδάκης

Υποσημείωση: Στην εξ αριστερών φωτογραφία είναι αυτά τα φώτα που πριν δυο χρόνια τροποποιήθηκαν (από διπλά σε μονά, πιο ψηλά και σε πιο γερή βάση αλλά και πάλι χρειάζεται κι άλλη πατέντα, γιατί παίζει όλο το φωτιστικό)… η εκ δεξιών, είναι όταν φόρτωναν τα κομμάτια από τα φωτιστικά για να πάνε προς φύλαξη έως ότου…

 

Όροι χρήσης/αναπαραγωγής

Απαγορεύεται η αναπαραγωγή του συνόλου ή μέρους του δημοσιεύματος χωρίς αναφορά στην πηγή.