18 Σεπτεμβρίου 2021 (10:34)
Ανεξάρτητη Ενημέρωση


Η Ζάκυνθος ήταν και παραμένει ασφαλής. Επικίνδυνη είναι η παραπληροφόρηση

Η Ζάκυνθος ήταν και παραμένει, τουλάχιστον μέχρι σήμερα, ένας από τους ασφαλέστερους και covid free, για να χρησιμοποιήσουμε μια ορολογία…

Ελλαδα Ζακυνθος , 13 Ιουλίου, 2020 23:35

Η Ζάκυνθος ήταν και παραμένει, τουλάχιστον μέχρι σήμερα, ένας από τους ασφαλέστερους και covid free, για να χρησιμοποιήσουμε μια ορολογία των ημερών, τουριστικούς προορισμούς, παρά τα περί του αντιθέτου από διάφορους άσχετους, κινδυνολόγους και συνωμοσιολόγους, λεγόμενα και δυστυχώς, γραφόμενα.

Για να βάλουμε λοιπόν τα πράγματα στη θέση τους: Το τελευταίο επιβεβαιωμένο κρούσμα, το 7ο , συνολικά από την αρχή της πανδημίας που ξέσπασε τον Φεβρουάριο, (με το αμέσως προηγούμενο, δλδ το 6ο , να έχει εκδηλωθεί περισσότερους από τρεις μήνες πριν), ήταν πριν από δύο εβδομάδες και, ούτε από την ιχνηλάτηση του ΕΟΔΥ από το περιβάλλον του, ούτε από τα δείγματα που λαμβάνονται στο νοσοκομείο, ούτε από την δειγματοληψία που γίνεται στο αεροδρόμιο, ούτε από οπουδήποτε αλλού, τουλάχιστον μέχρι την ώρα που γράφονταν αυτές οι γραμμές, έχει προκύψει κανένα νέο επιβεβαιωμένο κρούσμα. Επίσης δεν υπάρχουν και δεν φιλοξενούνται ύποπτα ή επιβεβαιωμένα στο ξενοδοχείο αναφοράς.

Ωστόσο, υπάρχουν κάποιοι, δυστυχώς μεταξύ αυτών είναι και ορισμένοι που υποτίθεται ότι οφείλουν να ενημερώνουν υπεύθυνα τον κόσμο, οι οποίοι επιμένουν να σπέρνουν φόβο και πανικό, διαδίδοντας ψευδείς ειδήσεις, εν γνώσει ή εν αγνοία τους, περί νέων κρουσμάτων. Ο ένας άκουσε από κάποιον για 4 κρούσματα στο τάδε χωριό, της άλλης της είπε η φίλη της φίλης της που είναι νοσοκόμα ότι νοσηλεύονται 2, ένας άλλος έμαθε από έναν φίλο του οδηγό ότι στο ξενοδοχείο αναφοράς πήγαν 6 και η μπαρούφα πολλαπλασιάζεται.

Οι φήμες, ως γνωστόν, διαδίδονται ταχύτερα και ευκολότερα από την αλήθεια και με πολύ περισσότερους τρόπους, ακόμα και μέσω αναληθών ή λανθασμένων δημοσιευμάτων και φτάνουν μέχρι το εξωτερικό και τους εν αναμονή επισκέπτες του νησιού, οι οποίοι όπως είναι λογικό θορυβούνται, έως και πανικοβάλλονται. Οι πιο ψύχραιμοι ή υποψιασμένοι επικοινωνούν με τους τουριστικούς τους πράκτορες ή με τα ξενοδοχεία που έχουν κλείσει για να ενημερωθούν, οι πιο ευκολόπιστοι ή φοβισμένοι, φτάνουν μέχρι και την ακύρωση.

Το κακό που γίνεται στην ήδη τραυματισμένη οικονομία του νησιού και η οποία προφανώς και δεν έχει επιπτώσεις μόνο σε όσους ασχολούνται με τον τουρισμό αλλά και σε όλους τους άλλους κλάδους, είναι πάρα πολύ μεγάλο.

Επιβάλλεται, λοιπόν, μεγάλη προσοχή και φιλτράρισμα και στο τι ακούει ή διαβάζει κανείς αλλά πολύ περισσότερο στο τι από όλα αυτά που ακούει ή διαβάζει, διαδίδει.

Στην εποχή που διανύουμε οι παραπάνω ανεύθυνες συμπεριφορές και η ασόβαρη αντιμετώπιση του θέματος είναι εγκληματικές. Γιατί οι επιπτώσεις δεν αφορούν μόνο στην οικονομία αλλά και στην κοινωνία και στον ήδη επιβαρυμένο ψυχισμό όλων.

 

Ανδρέας Παπαδημητρίου

Όροι χρήσης/αναπαραγωγής

Απαγορεύεται η αναπαραγωγή του συνόλου ή μέρους του δημοσιεύματος χωρίς αναφορά στην πηγή.