22 Σεπτεμβρίου 2021 (02:36)
Ανεξάρτητη Ενημέρωση


Η Ε.Ε. επανελέγχει την… αποκατάσταση του ΧΥΤΑ στον Σκοπό. “Ανοικτό” το δεκάδων εκ. ευρώ πρόστιμο

Την ώρα που όλοι συζητούν και σωστά, τι θα γίνει με τον Λίβα και αν και πως λειτουργεί ή πότε…

Ελλαδα Ζακυνθος , 10 Ιουλίου, 2020 11:23

Την ώρα που όλοι συζητούν και σωστά, τι θα γίνει με τον Λίβα και αν και πως λειτουργεί ή πότε θα λειτουργήσει πλήρει δυνάμει, την ώρα που όλοι αγανακτούν και σωστά, για την ελλιπή αποκομιδή των απορριμμάτων, την ώρα που όλοι φωνάζουν για τις δεκάδες παράνομες χωματερές, ξανάρχεται στο προσκήνιο ο… «ξεχασμένος» Σκοπός και ο διασυρμός που υπέστη η Ζάκυνθος και η χώρα από τις ευρωπαϊκές καταδίκες.

Σύμφωνα με το νέο νόμο Χατζηδάκη στο πλαίσιο των αρμοδιοτήτων του νέου περιφερειακού ΦΟΔΣΑ, ο οποίος πλέον υπάγεται στην Περιφέρεια Ιονίων Νήσων, περνά και η αποκατάσταση των παλαιών ΧΥΤΑ, ΧΑΔΑ. Μεταξύ αυτών και ο ΧΥΤΑ του Σκοπού, ο οποίος να θυμίσουμε ότι υποτίθεται ότι θα έπρεπε να έχει κλείσει και ο χώρος και να έχει αποκατασταθεί μετά την καταδικαστική απόφαση του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου. Δηλαδή από το 2014.

Η αποκατάσταση του Σκοπού ήταν και είναι, η αναγκαία προϋπόθεση για την αναστολή του προστίμου που έχει επιβληθεί από το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο και το οποίο ανέρχεται σε μερικές δεκάδες εκατομμύρια ευρώ.

Για την Ζάκυνθο και για την χώρα και ιδιαίτερα σε αυτή την πολύ κρίσιμη περίοδο που διανύουμε, η αποκατάσταση του Σκοπού είναι περισσότερο από ποτέ επίκαιρη. Οι ευθύνες της προηγούμενης δημοτικής αρχής είναι γνωστές και δεδομένες αλλά παλιές… Η νέα δημοτική αρχή έχει τις δικές της, καθώς όφειλε να έχει συντάξει μελέτη και να την έχει υποβάλει στο υπουργείο Περιβάλλοντος για χρηματοδότηση. Προφανώς κάτι τέτοιο δεν έχει συμβεί.

Σύμφωνα με πληροφορίες, τις τελευταίες μέρες η Ε.Ε. έχει επανέλθει και εξετάζει το θέμα, γεγονός που επαναφέρει το ενδεχόμενο της επιβολής και πληρωμής του προστίμου και μάλιστα αναδρομικά από την ημερομηνία της καταδίκης. Με δεδομένο ότι στον χώρο δεν έχει γίνει σχεδόν τίποτα προς αποκατάσταση, το ύψος του προστίμου μπορεί να φθάσει μέχρι και τις 30.000 ημερησίως, με το σύνολό του να ξεπερνά τα 65 εκ. ευρώ!

Μέχρι σήμερα οι τοπικοί άρχοντες όλων των βαθμίδων εκπροσώπησης, έχουν αποδείξει ότι απλώς δεν μπορούν να συνεννοηθούν, παρά τις προσπάθειές τους να πείσουν για το αντίθετο. Τρανά παραδείγματα, η πρόσβαση στο πλάτωμα του Ναυαγίου και η καμπάνια προβολής της Ζακύνθου, τα οποία έμειναν στα λόγια και στις υποσχέσεις. Τώρα θα αποφασίσουν να συνεργαστούν ουσιαστικά, τουλάχιστον ο Δήμος και η Περιφέρεια που τους αφορά άμεσα, μήπως και γλιτώσουμε το πρόστιμο και αποκατασταθεί και η περιβαλλοντική ισορροπία στον Σκοπό;

Για την ιστορία: Το Δικαστήριο της Ευρωπαϊκής Ένωσης καταδίκασε την Ελλάδα για παραβίαση της περιβαλλοντική νομοθεσία της Ένωσης, καθώς παρέλειψε να απαγορεύσει την ανεξέλεγκτη λειτουργία χώρου υγειονομικής ταφής αποβλήτων (ΧΥΤΑ) εντός του εθνικού θαλάσσιου πάρκου της Ζακύνθου. Σύμφωνα με τη νομοθεσία της Ένωσης, τα κράτη-μέλη έχουν την υποχρέωση να λαμβάνουν τα αναγκαία μέτρα ώστε η διαχείριση των αποβλήτων να πραγματοποιείται χωρίς να τίθεται σε κίνδυνο η ανθρώπινη υγεία αλλά και το περιβάλλον.

Ιδιαίτερα μέριμνα πρέπει να λαμβάνεται, μάλιστα, για τη διατήρηση των οικοτόπων, όπως αυτού του εθνικού θαλάσσιου πάρκο της Ζακύνθου, το οποίο έχει συμπεριληφθεί από το 2006 στις «περιοχές Natura 2000» λόγω της παρουσίας της θαλάσσιας χελώνας «Caretta-Caretta».Η λειτουργία ΧΥΤΑ εντός του πάρκου από το 1999, ωστόσο, έχει προκαλέσει σοβαρές επιπτώσεις στον φυσικό οικότοπο του συγκεκριμένου είδους χελώνας. Το Δικαστήριο έκρινε ότι η Ελλάδα παρέβη τις υποχρεώσεις που υπέχει από την οδηγία για τα απόβλητα και την οδηγία για την υγειονομική ταφή των αποβλήτων, καθώς όχι μόνο διατήρησε σε λειτουργία «ένα δυσλειτουργικό και κορεσμένο χώρο υγειονομικής ταφής αποβλήτων», αλλά ανανέωσε την άδεια λειτουργίας του συγκεκριμένου ΧΥΤΑ κατά παράβαση της νομοθεσίας της Ένωσης.

Όροι χρήσης/αναπαραγωγής

Απαγορεύεται η αναπαραγωγή του συνόλου ή μέρους του δημοσιεύματος χωρίς αναφορά στην πηγή.