24 Ιανουαρίου 2022 (11:49)
Ανεξάρτητη Ενημέρωση


Εγκληματική η αδιαφορία του Δήμου για τις επικίνδυνες παράνομες χωματερές (φωτορεπορτάζ)

Περισσότερο από έναν μήνα περιμένουν οι κάτοικοι της συγκεκριμένης περιοχής, όπως και σε δεκάδες άλλες, να περάσει η περιβόητη πια…

Ελλαδα Ζακυνθος , 9 Ιουλίου, 2020 11:40

Περισσότερο από έναν μήνα περιμένουν οι κάτοικοι της συγκεκριμένης περιοχής, όπως και σε δεκάδες άλλες, να περάσει η περιβόητη πια “αρπάγη” του Δήμου, που είναι χαλασμένη 29 με 30 μέρες το μήνα και την μία που λειτουργεί, χαλάει στον δρόμο, για να μαζέψει ογκώδη όπως αυτά στις φωτογραφίες που δημοσιεύει σήμερα το zantereport.

 

Ο συγκεκριμένος χώρος που έχει καταντήσει μία από τις δεκάδες παράνομες χωματερές του νησιού, όπου ο κάθε ασυνείδητος πάει και πετάει τα παλιά του στρώματά, πόρτες παράθυρα, είδη υγιεινής και ότι άλλο αντικατέστησε στην επιχείρηση ή στο σπίτι του και ο οποίος προφανώς και έχει τεράστια ευθύνη και που πιθανόν να είναι και από αυτούς που τώρα διαμαρτύρονται, είναι δίπλα στο γήπεδο ποδοσφαίρου της Λιθακιάς. Μια παράνομη και επικίνδυνη για την δημόσια υγεία χωματερή, την οποία… φροντίζουν να τροφοδοτούν με μπάζα και σκουπίδια κάποιοι ντόπιοι κάτοικοι και επιχειρηματίες, αλλά και πολλών άλλων γειτονικών χωριών και διάφοροι “περαστικοί” εργολάβοι.

 

Οι εκκλήσεις, παρακλήσεις, ικεσίες, καταγγελίες ακόμα και απειλές προς στον Δήμο εδώ και εβδομάδες, από το Τοπικό Συμβούλιο και τον πρόεδρο, τον Πολιτιστικό Σύλλογο, την Εθελοντική Ομάδα, Συλλόγους γονέων, επιχειρηματίες, ιδιώτες κ.λ.π., να έρθει επιτέλους και να μαζέψει  τα σκουπίδια από το σημείο, πέφτουν στο κενό και στην γνωστή αδιαφορία του Δημάρχου, ο οποίος προεκλογικά θα έκανε τη Ζάκυνθο να λάμπει… Σχεδόν ένα χρόνο μετά, οι εικόνες σε όλο το νησί, μιλούν αντ΄αυτού.

 

Στο συγκεκριμένο σημείο υπάρχουν πεταμένοι, προφανώς σε αχρηστία, κάδοι σκουπιδιών τους οποίους υποτίθεται ότι ο Δήμος ψάχνει και δεν… βρίσκει. Την ώρα που, σύμφωνα με καταγγελίες πολιτών, αυτοπτών μαρτύρων αλλά και ομολογίες πρώην αντιδημάρχων και στελεχών του ΦΟΔΣΑ, ο ίδιος ο Δήμος πετάει ογκώδη, μπάζα, λαμαρίνες, ακόμα και επικίνδυνα για την δημόσια υγεία και το περιβάλλον υλικά, όπως μπαταρίες αυτοκινήτων, λάστιχα και πλαστικά, σε παράνομες χωματερές σαν αυτή.

 

Υπεύθυνη για την άθλια αυτή κατάσταση είναι και η Περιφέρεια, η οποία οφείλει ως προϊσταμένη αρχή και έχουσα στις υπηρεσίες της το τμήμα Περιβάλλοντος, να ελέγχει τον Δήμο, να τον εγκαλεί, ακόμα και να του επιβάλλει πρόστιμα. Κάτι τέτοιο, βέβαια, δεν έχει συμβεί ακόμα, ενώ ένα ερώτημα που πλανάται και που πρέπει να απαντηθεί, είναι που πετάει η Περιφέρεια τα μπάζα και τα υλικά που παράγονται από την ανακατασκευή δρόμων και άλλων έργων.

 

Πολύ πιο επικίνδυνες όμως χωματερές από την παραπάνω είναι εκείνες που έχουν δημιουργηθεί μέσα ή κοντά σε δάση και μέσα σε λαγκάδια, με τόνους εύφλεκτων υλικών, ξερά κλαριά και φύλλα. Σημεία από τα οποία αποδεδειγμένα προκαλούνται καταστροφικές πυρκαγιές.

 

 

Το ζήτημα με τις παράνομες χωματερές είναι πολύ σημαντικό για την δημόσια υγεία και για την προστασία του περιβάλλοντος και γα το μέλλον του τόπου και επιβάλλεται να λυθεί “χθες”. Φτάνουν πια τα μεγάλα λόγια, οι βαρύγδουπες υποσχέσεις, οι όρκοι και οι δεσμεύσεις και τα “ετελείωσε” του κάθε “Καλοχαιρέτα” οποιασδήποτε βαθμίδας.

 

Ανδρέας Παπαδημητρίου

Όροι χρήσης/αναπαραγωγής

Απαγορεύεται η αναπαραγωγή του συνόλου ή μέρους του δημοσιεύματος χωρίς αναφορά στην πηγή.