19 Μαΐου 2022 (14:39)
Ανεξάρτητη Ενημέρωση


Τα Windows 10 σκοπεύουν να διαγράψουν τον Πίνακα Ελέγχου

Έχουν περάσει πάνω από οκτώ χρόνια από τότε που η Microsoft κυκλοφόρησε για πρώτη φορά με τα Windows 8 τη νέα οθόνη ρυθμίσεων. Όταν ανακοινώθηκαν τα Windows 10, η Microsoft δήλωσε ότι σκοπεύει να συμπεριλάβει τον Πίνακα Ελέγχου έως ότου αναπτυχθεί με όλες τις επιλογές της, και βελτιωθεί η εφαρμογή Ρυθμίσεις.

Τεχνολογια , 8 Ιουλίου, 2020 21:33

Έχουν περάσει πάνω από οκτώ χρόνια από τότε που η Microsoft κυκλοφόρησε για πρώτη φορά με τα Windows 8 τη νέα οθόνη ρυθμίσεων. Όταν ανακοινώθηκαν τα Windows 10, η Microsoft δήλωσε ότι σκοπεύει να συμπεριλάβει τον Πίνακα Ελέγχου έως ότου αναπτυχθεί με όλες τις επιλογές της, και βελτιωθεί η εφαρμογή Ρυθμίσεις.

control panel - Τα Windows 10 σκοπεύουν να διαγράψουν τον Πίνακα Ελέγχου

Με τα Windows 8, η Microsoft είχε φέρει στην εφαρμογή Ρυθμίσεις μόνο τις βασικές επιλογές για την προσαρμογή του λειτουργικού συστήματος και τη ρύθμιση της συσκευής, διατηρώντας παράλληλα τον Πίνακα Ελέγχου, για όσους αναζητούσαν προηγμένες λειτουργίες.

Όμως τα τελευταία χρόνια με την παρουσία των Windows 10, οι ρυθμίσεις έγιναν πιο λειτουργικές και σταθερές. Ο Πίνακας Ελέγχου εξακολουθεί να αποτελεί μέρος των Windows 10[1], αλλά όπως φαίνεται η Microsoft σχεδιάζει να τον διαγράψει.

Control Panel System applet - Τα Windows 10 σκοπεύουν να διαγράψουν τον Πίνακα Ελέγχου

Ο Πίνακας Ελέγχου είναι γεμάτος με μικροεφαρμογές[2] που σας επιτρέπουν να διαμορφώσετε και να ελέγξετε το λειτουργικό σύστημα. Παρέχει έναν γρήγορο τρόπο λήψης πληροφοριών σχετικά με το σύστημά σας, συμπεριλαμβανομένου του επεξεργαστή, της μνήμης, του κατασκευαστή, του τύπου συστήματος και άλλων.

Στα Windows 10 Build 20161, που στάλθηκε στους Insiders, υπήρχε ένα νέο μενού Έναρξης και η Microsoft άρχισε να ανακατευθύνει τη σελίδα “Σύστημα” του Πίνακα Ελέγχου στη σελίδα των Ρυθμίσεων που βρίσκεται στην περιοχή Settings > System > About.

About Settings - Τα Windows 10 σκοπεύουν να διαγράψουν τον Πίνακα Ελέγχου

Εκεί αν κάνετε κλικ στο κουμπί “Copy” (Αντιγραφή), θα μπορείτε να αντιγράψετε το όνομα της συσκευής, τον επεξεργαστή, τη μνήμη, το αναγνωριστικό συσκευής, το αναγνωριστικό προϊόντος, τον τύπο συστήματος και τις πληροφορίες στυλού / αφής.

Η νέα έκδοση των Windows 10 για τους Insiders[3], υποδηλώνει ότι η Microsoft προσπαθεί αυτήν τη στιγμή να βελτιώσει την εφαρμογή Ρυθμίσεις πριν απενεργοποιήσει εντελώς τον Πίνακα Ελέγχου.

Η Microsoft δεν σκοπεύει να θάψει τον Πίνακα Ελέγχου σύντομα, αλλά υπάρχουν σχέδια για την αντικατάσταση του Πίνακα Ελέγχου στις Ρυθμίσεις. Υπάρχουν ακόμα αρκετές λειτουργίες τις οποίες η Microsoft πρέπει να μεταβιβάσει στις Ρυθμίσεις,  πριν τον διαγράψει εντελώς. Για παράδειγμα, η εφαρμογή Ρυθμίσεις δεν διαθέτει αντίστοιχη σελίδα  για το “Πρόσθετες ρυθμίσεις ισχύος” (Additional Power Settings), το οποίο εξακολουθεί να ανοίγει μέσω του Πίνακα Ελέγχου.

Αξίζει επίσης να σημειωθεί ότι η μετεγκατάσταση δεν πρόκειται να είναι μια βραχυπρόθεσμη αλλαγή. Η μετεγκατάσταση ελέγχου θα πραγματοποιηθεί σταδιακά και οι επιμέρους σελίδες θα ανακατευθυνθούν όταν ολοκληρωθεί η εφαρμογή των ρυθμίσεων.

Σε μία ανάρτηση στο blog των Windows[4], ο Brandon LeBlanc, Διαχειριστής προγράμματος για το Windows Insider, είπε σχετικά: “Εάν βασίζεστε σε ρυθμίσεις που υπάρχουν μόνο στον Πίνακα Ελέγχου, υποβάλετε σχόλια και πείτε μας ποιες είναι αυτές οι ρυθμίσεις”.

Ο πίνακας ελέγχου πάντως, θα παραμείνει προσβάσιμος στα Windows 10 για το έτος 2021.