24 Ιανουαρίου 2022 (13:09)
Ανεξάρτητη Ενημέρωση


Στην Ζάκυνθο απόψε ο γραμματέας του ΚΚΕ, Δημήτρης Κουτσούμπας

Στην Ζάκυνθο θα βρεθείο απόψε το απόγευμα ο γραμματάς του ΚΚΕ, Δημήτρης Κουτσούμπας. Συγκεκριμένα στις 19.00, θα βρίσκεται στο αίθριο…

Ελλαδα Ζακυνθος , 8 Ιουλίου, 2020 16:12

Στην Ζάκυνθο θα βρεθείο απόψε το απόγευμα ο γραμματάς του ΚΚΕ, Δημήτρης Κουτσούμπας. Συγκεκριμένα στις 19.00, θα βρίσκεται στο αίθριο του Πολιτιστικού Κέντρου, στο Σαρακηνάδο και θα μιλήσει σε σύσκεψη με φορείς του εργατικού – λαϊκού κινήματος με θέμα: «Οι εργαζόμενοι, οι βιοπαλαιστές αυτοαπασχολούμενοι – επαγγελματίες στον τουρισμό πλήρωσαν πολλά, να μην πληρώσουν ξανά την κρίση. Μένουμε δυνατοί, οργανώνουμε την πάλη μας για να μην πληρώσουμε πάλι την κρίση τους».  Αργότερα, στις 21.00 θα μιλήσει σε ανοιχτή συγκέντρωση στην Πλατεία Σολωμού.

Η Τομεακή Επιτροπή Ζακύνθου σε ανακοίνωσή της επισημαίνει:

 “Με το ξέσπασμα της πανδημίας του κορονοϊού ο λαός μας βρέθηκε μπροστά σε πρωτόγνωρες καταστάσεις που έδειξαν όμως και ξεκάθαρα την αδυναμία του καπιταλιστικού τρόπου παραγωγής και φάνηκε περισσότερο από ποτέ η διάλυση του δημοσίου συστήματος υγείας από τις πολιτικές που εφαρμόστηκαν όλα τα προηγούμενα χρόνια.
Από την πρώτη στιγμή το ΚΚΕ κάλεσε το λαό να μείνει δυνατός, να μην υποκύψει στην προσπάθεια της κυβέρνησης και του κεφαλαίου να επιβάλλουν γενικό σιωπητήριο και να εναποθέσουν τα πάντα στην «ατομική ευθύνη» ώστε να μείνουν στο απυρόβλητο οι μεγάλες κρατικές ελλείψεις. Τρανό παράδειγμα στη Ζάκυνθο παρά τις τυμπανοκρουσίες του βουλευτή και άλλων για το άνοιγμα τριών κλινών της ΜΕΘ, κάτι το οποίο ήταν και λαϊκή απαίτηση με μαζικές κινητοποιήσεις από το ταξικά προσανατολισμένο εργατικό κίνημα, η αλήθεια είναι ότι δεν έγινε με καμία πρόσληψη ιατρικού προσωπικού και αντί αυτού είχαμε και νέες παραιτήσεις γιατρών από το νοσοκομείο Ζακύνθου που επιδεινώνει ακόμα περισσότερο την κατάσταση και μάλιστα εν αναμονή και νέου κύματος της πανδημίας.
Στην Ζάκυνθο όμως των απανωτών ρεκόρ στον τουρισμό και των κερδών των τουριστικών ομίλων η νέα πραγματικότητα μετά την καταλήστευση των εργαζομένων τα προηγούμενα χρόνια κάνει την εμφάνιση της. Η ανεργία, η ανασφάλεια, η αβεβαιότητα, η διάλυση των εργασιακών σχέσεων
Το νέο πακέτο στήριξης της κυβέρνησης στους τουριστικούς ομίλους με φοροαπαλλαγές, επιστρεπτέα προκαταβολή φόρων, επιδότηση μισθών, εισφορο-απαλλαγές και πολλά ακόμη, αποτελεί μεγάλη πρόκληση για τους εργαζόμενους του κλάδου και μάλιστα σε ένα νησί που το οδήγησαν με την πολιτική που ακολούθησαν όλες οι κυβερνήσεις, να αποτελεί ο τουρισμός στη Ζάκυνθο μονοκαλλιέργεια. Ακόμα και η έννοια της επιδότησης της απασχόλησης αντί της εργασίας είναι ενδεικτικό των προθέσεων τους.
Η επίθεση κυβέρνησης, επιχειρηματικών ομίλων όμως δεν σταματάει εκεί. Δίνει το δικαίωμα κάθε μεγαλοεργοδότης είτε είναι στα ξενοδοχεία είτε στην εστίαση είτε στις μεταφορές (καράβια, αεροδρόμια, Μέσα Μαζικής Μεταφοράς κλπ.) να μπορεί πλέον να απασχολεί τους εργαζόμενους, όσο, όποτε και όπως θέλει, χωρίς κανένα περιορισμό και με τη συμμετοχή του κράτους στους μισθούς ή τις ασφαλιστικές εισφορές.
Όχι μόνο δεν προστατεύεται κανένα εργασιακό δικαίωμα, αλλά οι εποχικοί εργαζόμενοι στον επισιτισμό – τουρισμό καλούνται να δουλέψουν για 400 ευρώ το μήνα, δηλαδή για 1.200 ευρώ το τρίμηνο της περιόδου, και με αυτά τα λεφτά να περάσουν ολόκληρο τον χειμώνα και αν θελήσουν οι τουριστικοί όμιλοι να ανοίξουν τα ξενοδοχεία! Η κυβέρνηση τους δίνει το ελεύθερο γιατί το μόνο που μετράει είναι να μην χάσουν κάτι από τα κέρδη που συσσώρευσαν τα προηγούμενα έτη.
Μάλιστα, έβαλε και ένα πλαφόν 50 ημερών εργασίας προκειμένου οι εποχικοί εργαζόμενοι να πάρουν το πενιχρό επίδομα ανεργίας την περίοδο του χειμώνα.
Αυτό σημαίνει ότι χιλιάδες εργαζόμενοι που είναι εποχικοί αν δεν προσληφθούν θα τους πετάξουν έξω από το επίδομα ανεργίας. Το δε τουριστικό κεφάλαιο, που δεν πλήρωσε τίποτα στην περίοδο της πανδημίας, μετρά κέρδη, μόνο τα τελευταία 6 χρόνια, της τάξης των 120 δισ. Ευρώ, από την εκμετάλλευση των χιλιάδων εργαζομένων.
Σε χώρους που λειτουργεί το 50% όπως καράβια, ΚΤΕΛ, αυξήθηκε η εντατικοποίηση του προσωπικού που εργάζεται, μειώθηκαν μισθοί και έγιναν απολύσεις.
Η «αγορά του αιώνα» 15.000 στρεμμάτων γης στα ορεινά της Ζακύνθου από τον όμιλο Pimana S.A. του εμίρη του Κατάρ, ενώ είναι αποκαλυπτική για τον αντιλαϊκό ρόλο της σημερινής κυβέρνησης της ΝΔ, αλλά και της προηγούμενης του ΣΥΡΙΖΑ, των στηριγμάτων τους στη Τοπική Διοίκηση αλλά και συνολικά για τους σχεδιασμούς του κεφαλαίου.
Οι σχεδιασμοί αυτοί συνδέονται με την αλλαγή χρήσης γης, το πούλημα της Δημόσιας Περιουσίας, την ιδιωτικοποίηση του φυσικού-δασικού πλούτου. Δεν είναι τυχαίες ούτε σύμπτωση οι τεράστιες πυρκαγιές που εκδηλώνονται στα δάση της περιοχής μας αφού η αλλαγή χρήσης γης πάει νύχι – κρέας με την καπιταλιστική τους ανάπτυξη.
Οι φτωχοί αγρότες και οι κτηνοτρόφοι αντιμετωπίζουν όλο και μεγαλύτερα προβλήματα, οι τιμές των αγροτικών προϊόντων συνεχώς πέφτουν (πχ το λάδι και η σταφίδα).
Ενώνουμε τη φωνή μας, οι εργαζόμενοι, οι λαϊκές οικογένειες, που έχουν πληρώσει πάρα πολλά και συνεχίζουν να πληρώνουν ακόμα και με τη ζωή τους, λόγω των τεράστιων ελλείψεων στον τομέα της Υγείας.
Όλοι αυτοί δεν μπορούν να αναπνεύσουν λόγω της αναδουλειάς, της ανασφάλειας, της φτώχειας, των χαμηλών μεροκάματων, της ανεργίας. Δεν μπορούν να αναπνεύσουν από την κρατική καταστολή, τη βία, τα χρέη στις τράπεζες, σε άλλες υπηρεσίες.”
Όροι χρήσης/αναπαραγωγής

Απαγορεύεται η αναπαραγωγή του συνόλου ή μέρους του δημοσιεύματος χωρίς αναφορά στην πηγή.