26 Μαΐου 2022 (14:26)
Ανεξάρτητη Ενημέρωση


Σοβαρά επικίνδυνη για την Ζάκυνθο η ανυπαρξία της Δημοτικής Αρχής

Η χθεσινή φωτιά στον Σκοπό, επιβεβαίωσε για άλλη μια φορά και ανέδειξε ακόμα περισσότερο, αυτό που η πλειοψηφία των Ζακυνθινών…

Ελλαδα Ζακυνθος , 8 Ιουλίου, 2020 11:09

Η χθεσινή φωτιά στον Σκοπό, επιβεβαίωσε για άλλη μια φορά και ανέδειξε ακόμα περισσότερο, αυτό που η πλειοψηφία των Ζακυνθινών έχει διαπιστώσει. Την ανυπαρξία της Δημοτικής αρχής, η οποία όμως πλέον καθίσταται επικίνδυνη για το νησί, τους κατοίκους και τους επισκέπτες του.

Ας ξεκινήσουμε από την πυρκαγιά που ξέσπασε χθες, στην οποία από την πρώτη στιγμή έσπευσαν να αντιμετωπίσουν οι πυροσβεστικές δυνάμεις και από ξηράς και από αέρος, τις οποίες επίσης από την πρώτη στιγμή, έσπευσαν να συνδράμουν η Πολιτική Προστασία της Περιφέρειας με υδροφόρες και μηχανήματα, ιδιώτες και η Εθελοντική Ομάδα Λιθακιάς.

Μαντέψτε ποιος δεν πάτησε το πόδι του ποτέ στο σημείο, όχι για να συνδράμει ως οφείλει, αλλά να δει, έστω, πως εξελίσσεται η κατάσταση. Ο Δήμος. Το χειρότερο; Σύμφωνα με πληροφορίες δεν πήραν καν τηλέφωνο να ενημερωθούν για τη φωτιά, πόσω δε μάλλον για να συνδράμουν.

Από τον Δήμο, λοιπόν, χθες δεν εστάλη προς ενίσχυση της προσπάθειας πυρόσβεσης ούτε ένα αυτοκίνητο, ούτε μία υδροφόρα, ούτε ένα μηχάνημα, ούτε ένα μπουκαλάκι νερό για όσους πάλευαν με τις φλόγες. Για φυσική παρουσία του Δημάρχου, ή του ή της αντ΄αυτού, ούτε λόγος. Τουλάχιστον αυτό πιστοποιούν  πολλοί από όσους ήταν όλη την ημέρα στο σημείο και δεν είδαν πουθενά κανέναν από τον Δήμο.

Τι θα γινόταν αν χθες οι υδροφόρες και τα μηχανήματα της Πολιτικής Προστασίας της Περιφέρειας δεν αρκούσαν; Που ήταν οι υδροφόρες και τα αυτοκίνητα του Δήμου; Τι θα έλεγαν σήμερα ο κ. Δήμαρχος, οι συν αυτώ και τα φερέφωνά του, αν οι φλόγες έμπαιναν τελικά στην Παναγία την Σκοπιώτισσα ή έφταναν σε σπίτια;

Η Δημοτική Αρχή είναι, επίσης, επικίνδυνη για την δημόσια ασφάλεια και τις ζωές και τις περιουσίες των Ζακυνθινών, όταν αφήνει ακαθάριστους τους δρόμους από κλαριά και χόρτα, με αποτέλεσμα σε μια έκτακτη ανάγκη να μην μπορούν να περάσουν οχήματα, όπως συνέβη με τα πυροσβεστικά στην πυρκαγιά στις Μαριές.

Η Δημοτική Αρχή είναι επικίνδυνη για την δημόσια ασφάλεια, όταν όχι μόνο αφήνει στη μοίρα τους αλλά και χρησιμοποιεί, τις δεκάδες παράνομες χωματερές και τους τόνους των ογκωδών που βρίσκονται διάσπαρτα στο νησί και που αποτελούν εστίες πρόκλησης πυρκαγιάς και μόλυνσης, για τις οποίες ωστόσο, για να είμαστε δίκαιοι, ευθύνη έχει και η Περιφέρεια Ιονίων Νήσων.

Η Δημοτική Αρχή είναι επικίνδυνη για την δημόσια υγεία, όταν εν μέσω πανδημίας, αρνείται να λάβει μέτρα και να προχωρήσει σε απολυμάνσεις, ή όπου κάνει να τις κάνει με καθυστέρηση εβδομάδων, κόντρα στις οδηγίες και τις αποφάσεις του ΕΟΔΥ και της κυβέρνησης, την ώρα που έχει πάρει πολλά χρήματα και κονδύλια, συγκεκριμένα για το σκοπό αυτό.

Η Δημοτική Αρχή είναι επικίνδυνη για τη δημόσια υγεία όταν αφήνει αμάζευτα για μέρες τα σκουπίδια, ειδικά τώρα με τις υψηλές θερμοκρασίες και όταν αφήνει άπλυτους τους κάδους, τους δρόμους και τα πεζοδρόμια από τα ζουμιά των σκουπιδιών. Αν δεν καθάριζαν οι εθελοντικές ομάδες, οι σύλλογοι και τα τοπικά συμβούλια των κοινοτήτων ανά το νησί, με ίδια μέσα και προσωπική εργασία, η κατάσταση αυτή την ώρα θα ήταν δραματική.

Η Δημοτική αρχή είναι επικίνδυνη για τους  λουόμενους και καταστροφική για την επιχειρηματικότητα στο νησί, όταν δεν δίνει παραχωρήσεις παραλιών επειδή δεν έχουν ναυαγοσώστες η οποία ή ίδια όμως δεν προσλαμβάνει.

Αδιαφορία; Άγνοια; Δυστοκία; Βαρεμάρα; Ωχαδερφισμός; Ανικανότητα; Ότι κι αν είναι, η ανυπαρξία του Δήμου, καθίσταται πλέον σοβαρά επικίνδυνη για την Ζάκυνθο. Και το επιχείρημα ότι η προηγούμενη ήταν, πιθανόν, το ίδιο επικίνδυνη ή και χειρότερη δεν έχει πλέον καμία αξία, εδώ και 10 μήνες.

 

Ανδρέας Παπαδημητρίου

 

 

Όροι χρήσης/αναπαραγωγής

Απαγορεύεται η αναπαραγωγή του συνόλου ή μέρους του δημοσιεύματος χωρίς αναφορά στην πηγή.