24 Ιανουαρίου 2022 (12:23)
Ανεξάρτητη Ενημέρωση


Ξεκινούν οι εργασίες αποκατάστασης της Αγίας Αικατερίνης των Κήπων

Εντάχθηκε στο Επιχειρησιακό Πρόγραμμα «Ιόνια Νησιά 2014-2020», η πράξη «Αποκατάσταση κτηριακού συγκροτήματος Ιερού Ναού Αγίας Αικατερίνης των Κήπων Ζακύνθου» με…

Ελλαδα Ζακυνθος , 8 Ιουλίου, 2020 15:13

Εντάχθηκε στο Επιχειρησιακό Πρόγραμμα «Ιόνια Νησιά 2014-2020», η πράξη «Αποκατάσταση κτηριακού συγκροτήματος Ιερού Ναού Αγίας Αικατερίνης των Κήπων Ζακύνθου» με απόφαση της Περιφερειάρχη Ιονίων Νήσων, Ρόδης Κράτσα – Τσαγκαροπούλου.

«Αποτελεί σημαντικό μνημείο ενδεικτικό της αρχιτεκτονικής της Ζακύνθου του 17ου αιώνα και πρέπει να διασωθεί», δήλωσε η Περιφερειάρχης.

Tο έργο, προϋπολογισμού, 449.099,97 ευρώ, αφορά στην αποκατάσταση του Ιερού Ναού της Αγίας Αικατερίνης στη Ζάκυνθο στη περιοχή των Κήπων, επί της επαρχιακής οδού που οδηγεί από τη πόλη της Ζακύνθου στο Αργάσι και Βασιλικό.

Το κτιριακό συγκρότημα αποτελείται σήμερα από μια μονόκλιτη ξυλόστεγη βασιλική, κελί, τη βάση του κωδωνοστασίου και την αυλή. Ο Ναός έχει διαστάσεις 15 μ. Χ 7.5 μ. ανήκει τυπολογικά στην Ζακυνθινή μονόκλιτη βασιλική και κατασκευάστηκε το 1664. Υπέστη αρκετές ζημιές στον σεισμό του 1953 με αποτέλεσμα την καθαίρεση και ανοικοδόμηση εκ νέου αρκετών τμημάτων του. Το μοναδικό τμήμα του ναού, το οποίο δεν υπέστη σοβαρές ζημιές είναι το τμήμα του ιερού καθώς και οι τοίχοι του ναού σε ύψος από 1.5 μ. μέχρι και 2 μ.

Οι εργασίες που θα εκτελεστούν αφορούν στην κατασκευή αποστραγγιστικής τάφρου, καθαρισμό και συντήρηση των λίθινων στοιχείων, καθώς και των ταφικών μνημείων, σωστή τοποθέτηση των επικράνων της βορινής θύρας, κατασκευή αρμολογημάτων,  ανακατασκευή φθαρμένων τμημάτων τοιχοποιίας, κατασκευή νέας τοιχοποιίας, κατασκευή ξύλινης στέγης, τοποθέτηση μονώσεων, επικεράμωση, ανακατασκευή ουρανίας, κατασκευή νέων ξύλινων κουφωμάτων, κατασκευή λίθινων γείσων, κατασκευή νέων επιχρισμάτων, επίστρωση δαπέδου με ακανόνιστες πλάκες και μάρμαρο, διαμόρφωση περιβάλλοντος χώρου, καθαίρεση και κατασκευή εκ νέου του συνοδευτικού κτιρίου, ηλεκτρομηχανολογικές εγκαταστάσεις, κατασκευή ενημερωτικής πινακίδας σε γραφή Braille και ενημερωτικά φυλλάδια ενημέρωσης.

Η πράξη συγχρηματοδοτείται από το Ευρωπαϊκό Ταμείο Περιφερειακής Ανάπτυξης (ΕΤΠΑ), ενώ ως ημερομηνία λήξης της πράξης ορίζεται η 30/06/2023.

 

Όροι χρήσης/αναπαραγωγής

Απαγορεύεται η αναπαραγωγή του συνόλου ή μέρους του δημοσιεύματος χωρίς αναφορά στην πηγή.