18 Μαΐου 2022 (00:50)
Ανεξάρτητη Ενημέρωση


Ο Ν. Χαρδαλιάς αποκλειστικά στο zantereport για τα μέτρα, τα κρούσματα, τις πυρκαγιές και το Ναυάγιο

Ο Νίκος Χαρδαλιάς, στην αποκλειστική συνέντευξη που παραχώρησε στο zantereport, μιλά για τους ελέγχους και την τήρηση των μέτρων στην…

Ελλαδα Ζακυνθος , 8 Ιουλίου, 2020 11:30

Ο Νίκος Χαρδαλιάς, στην αποκλειστική συνέντευξη που παραχώρησε στο zantereport, μιλά για τους ελέγχους και την τήρηση των μέτρων στην Ζάκυνθο, από το αεροδρόμιο μέχρι τα ξενοδοχεία και τις επιχειρήσεις και επισημαίνει ότι η αντιμετώπιση της πανδημίας απαιτεί την συνεργασία όλων, για να συνεχίσουμε να είμαστε ασφαλείς και η χώρα μας ένας από τους ασφαλέστερους προορισμούς του πλανήτη.

Σχετικά με τον ήδη μεγάλο αριθμό πυρκαγιών που έχουν ξεσπάσει στην Ζάκυνθο, δηλώνει ότι το παρακολουθεί και τονίζει ότι  η ενίσχυση της δασοπροστασίας των νησιών του Ιονίου, η οποία έχει ήδη ξεκινήσει, αποτελεί ξεκάθαρα μία από τις απόλυτες φετινές προτεραιότητες της Πολιτικής Προστασίας.

Ο κ. Χαρδαλιάς  αναφερόμενος στην πρόσβαση στο πλάτωμα του Ναυαγίου, ξεκαθαρίζει για μία ακόμη φορά ότι “η Πολιτική Προστασία δεν συγκαταλέγεται άμεσα στους φορείς που είναι αρμόδιοι για την οριστική επίλυση αυτού του σημαντικού για την περιοχή ζητήματος” και καλεί, εκ νέου, όλους τους εμπλεκόμενους να βρουν τρόπους συνεννόησης και συνεργασίας.

 

Κύριε υπουργέ, είστε ικανοποιημένος από την τήρηση των μέτρων και τους ελέγχους στις πύλες εισόδου στην Ζάκυνθο και γενικότερα από τα ξενοδοχεία και τις επιχειρήσεις του νησιού;

 

“Τόσο οι έλεγχοι όσο και τα μέτρα έχουν ως στόχο την προστασία της δημόσιας υγείας, της υγείας όλων μας. Βασικό εργαλείο στην προσπάθεια αυτή αποτελούν οι στοχευμένοι δειγματοληπτικοί έλεγχοι στις πύλες εισόδου της χώρας, ανάμεσά τους και το αεροδρόμιο Ζακύνθου, που αποσκοπούν στον εντοπισμό και την υποβολή σε τεστ εκείνων των τουριστών που έχουν αυξημένες πιθανότητες να είναι φορείς του ιού. Είμαστε σαφώς ικανοποιημένοι από τις πρώτες ημέρες εφαρμογής της διαδικασίας στη Ζάκυνθο και στα υπόλοιπα αεροδρόμια της χώρας, καθώς και από την πλειοψηφία των επιχειρήσεων, η οποία αντιλαμβάνεται τη σημασία τήρησης των μέτρων και καταβάλλει κάθε προσπάθεια για τη σωστή εφαρμογή τους. Θα πρέπει, όμως, να είναι ξεκάθαρο ότι το να παραμείνει η χώρα μας υγειονομικά ασφαλής εξαρτάται και από όλους εμάς. Γιατί η σωστή εφαρμογή των κανόνων προϋποθέτει τη συνεργασία και των πελατών της επιχείρησης και όχι μόνο των εργαζομένων σε αυτή. Γιατί η αντιμετώπιση της πανδημίας ήταν και εξακολουθεί να είναι υπόθεση συλλογική που απαιτεί τη συνεργασία όλων μας.”

 

Είστε αισιόδοξος για τη σεζόν και πόσο έτοιμη είναι η κυβέρνηση να αντιμετωπίσει ένα πιθανό νέο κύμα κρουσμάτων τώρα ή το Φθινόπωρο;

 

“Το φετινό καλοκαίρι θα είναι σίγουρα διαφορετικό και αυτό ισχύει και για τον τουρισμό. Αυτή τη στιγμή λείπουν σημαντικά δεδομένα για να μπορέσει κανείς να προβλέψει την πορεία της σεζόν, όπως ο ρυθμός ανοίγματος των συνόρων της Ευρωπαϊκής Ένωσης ή το πώς θα εξελιχθούν τα πράγματα στη χώρα μας. Η σεζόν ξεκινάει με την Ελλάδα να έχει μια εξαιρετικά καλή επιδημιολογική εικόνα και να θεωρείται ασφαλής υγειονομικά προορισμός, γεγονός που αποτελεί αναμφισβήτητα σημαντικό πλεονέκτημα για τη χώρα. Όπως αντιλαμβάνεστε, λοιπόν, η τήρηση των μέτρων είναι σημαντική και για τον τουρισμό. Γιατί ο κρατικός μηχανισμός συνεχίζει να βρίσκεται σε εγρήγορση και να βελτιώνει συνεχώς τα πρωτόκολλα και τις διαδικασίες που ακολουθούνται για να αντιμετωπίσει ένα νέο κύμα κρουσμάτων, είναι, όμως, προς το συμφέρον όλων μας να μην χρειαστεί να πάρουμε κανένα νέο μέτρο, ούτε τώρα ούτε το Φθινόπωρο.”

 

Σας ανησυχεί ο μεγάλος αριθμός πυρκαγιών που έχουν ήδη ξεσπάσει στο νησί;

 

“Είναι ένα δεδομένο που λαμβάνουμε υπόψη μας και το παρακολουθούμε και στενά και με συγκεκριμένο ανακριτικό σχέδιο. Εξάλλου, η ενίσχυση της δασοπροστασίας των νησιών του Ιονίου αποτελεί ξεκάθαρα μία από τις απόλυτες φετινές προτεραιότητες της Πολιτικής Προστασίας. Για αυτό και από τα δύο αερομεταφερόμενα πεζοπόρα τμήματα που συγκροτήθηκαν στο πλαίσιο του νέου Εθνικού Μηχανισμού της χώρας, το ένα με έδρα τον Άραξο στοχεύει στην αύξηση της προστασίας των νησιών του Ιονίου, ενώ από τα 80 Πυροσβεστικά Κλιμάκια εποχικής λειτουργίας που ιδρύονται σε περιοχές με αυξημένη επικινδυνότητα σε όλη τη χώρα, τα τρία είναι στη Ζάκυνθο και πιο συγκεκριμένα στον Άγιο Λέοντα, το Καταστάρι και το Κερί. Επιπλέον, έχουμε λάβει σημαντικές πρωτοβουλίες, με στόχο να είμαστε ακόμα πιο άμεσοι και αποτελεσματικοί στον τομέα της δασοπυρόσβεσης. Ειδικότερα, από το Νοέμβριο έχει εκπονηθεί το σχέδιο «Ιόλαος» για τις δασικές πυρκαγιές, μέσα από το οποίο επιδιώκεται η άμεση και συντονισμένη απόκριση όλων των εμπλεκόμενων φορέων σε κεντρικό, περιφερειακό και τοπικό επίπεδο για την αντιμετώπιση εκτάκτων αναγκών λόγω δασικών πυρκαγιών. Παράλληλα, η φετινή αντιπυρική περίοδος βρίσκει το Πυροσβεστικό Σώμα ενισχυμένο τόσο σε επίπεδο υλικοτεχνικού εξοπλισμού όσο και ανθρώπινου δυναμικού. Πέρα από τα κλιμάκια εποχικής λειτουργίας και τα αερομεταφερόμενα τμήματα, στον μηχανισμό δασοπυρόσβεσης εντάσσονται 3 επιπλέον ελικόπτερα βαρέως τύπου και 126 νέα πυροσβεστικά οχήματα, ενώ το Σώμα ενισχύθηκε με 1.300 επιπρόσθετους εποχικούς πυροσβέστες. Εργαζόμαστε συστηματικά και δημιουργούμε τις προϋποθέσεις ώστε το δόγμα «άμεσος εντοπισμός, άμεση πληροφόρηση, άμεση κινητοποίηση» να βρίσκει πλήρη εφαρμογή στη δασοπροστασία της χώρας.”

 

Κάποιοι επιμένουν να σας εμπλέκουν στις άκαρπες προσπάθειες για το άνοιγμα του πλατώματος του Ναυαγίου και τη διάνοιξη του δρόμου διαφυγής, την ώρα που οι εμπλεκόμενοι φορείς δεν έχουν κάνει απολύτως τίποτα, ούτε καν συνάντηση, με αποτέλεσμα η πρόσβαση από ξηράς να είναι για 2η χρονιά κλειστή.

 

“Η Πολιτική Προστασία δεν συγκαταλέγεται άμεσα στους φορείς που είναι αρμόδιοι για την οριστική επίλυση αυτού του σημαντικού για την περιοχή ζητήματος. Προφανώς το θέμα της ασφάλειας των επισκεπτών και των εμπλεκομένων σε περίπτωση πυρκαγιάς είναι μείζον και μας αφορά, για αυτό και τα στελέχη της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας μας στο νησί έχουν κάνει συγκεκριμένες προτάσεις. Από εκεί και πέρα όλοι όσοι ενδιαφέρονται πραγματικά για την ανάδειξη του Ναυαγίου θα πρέπει να βρουν τρόπους συνεννόησης και συνεργασίας με γνώμονα το γενικότερο συμφέρον της περιοχής. Ως εκ τούτου θα προτιμούσα να μην προβώ σε κάποιο περαιτέρω σχόλιο και απλά να σας διαβεβαιώσω ότι η Πολιτική Προστασία είναι έτοιμη να παρέχει τη συνδρομή της σε ό,τι της ζητηθεί, μιας και είναι αυτονόητο ότι βρίσκεται στο πλευρό των κατοίκων της Ζακύνθου όπως και όλης της χώρας, και θα τους συνδράμει με κάθε δυνατό τρόπο σε θέματα αρμοδιότητάς της. Άλλωστε η ασφάλεια των Ελλήνων πολιτών είναι το δικό μας καθημερινό στοίχημα ευθύνης, η καθημερινή μας αγωνία και προσπάθεια.”

 

Συνέντευξη στον Ανδρέα Παπαδημητρίου

 

 

*Απαγορεύεται η αναπαραγωγή μέρους ή του συνόλου του δημοσιεύματος χωρίς αναφορά στην πηγή

Όροι χρήσης/αναπαραγωγής

Απαγορεύεται η αναπαραγωγή του συνόλου ή μέρους του δημοσιεύματος χωρίς αναφορά στην πηγή.