24 Ιανουαρίου 2022 (13:40)
Ανεξάρτητη Ενημέρωση


Βρετανία: Ξεπέρασαν τους 55.000 οι νεκροί από COVID-19

Εκατομμύρια νέοι σε όλη την Ευρώπη βλέπουν τα όνειρά τους για εργασία, δημιουργία και εξέλιξη να «παγώνουν» εξαιτίας της πανδημικής κρίσης.

Κοσμος , 7 Ιουλίου, 2020 12:57

Κάποιοι την ονομάζουν ήδη «γενιά του COVID».

Εκατομμύρια νέοι σε όλη την Ευρώπη βλέπουν τα όνειρά τους για εργασία, δημιουργία και εξέλιξη να «παγώνουν» εξαιτίας της πανδημικής κρίσης.

Στην Ελλάδα, το ποσοστό των άνεργων νέων ξεπερνούσε το 30% ήδη τον Μάρτιο του 2020.[1]

Τα ποσοστά αυτά εκτοξεύονται, τώρα, και στις υπόλοιπες χώρες της Ευρώπης, κυρίως στον ευρωπαϊκό νότο.

Στην Ισπανία, τον Μάιο του 2020, η ανεργία των νέων έως 25 ετών έφτασε στο υψηλότερο σημείο της Ευρωζώνης, στο 32,9%.

Στην Ιταλία, η ανεργία των νέων έως 25 ετών «σκαρφάλωσε» στο 23,5% μετά το lockdown.

Νέοι, όπως ο Ιγνάτσιο, που τελείωσαν τις σπουδές τους και ήλπιζαν να κάνουν τα πρώτα τους επαγγελματικά βήματα, βρίσκουν κλειστούς όλους τους δρόμους. Ο Ιγνάτσιο θα πάρει το πτυχίου του μηχανικού το Σεπτέμβριο και ψάχνει δουλειά.

Όμως, η ανεργία δεν πλήττει μόνο τους νέους που ολοκληρώνουν τις σπουδές τους.

Οι καλλιτέχνες είναι μεταξύ αυτών που υποφέρουν περισσότερο από αυτή την κρίση. Χαρακτηριστικό παράδειγμα η 30χρονη ηθοποιός Τζιόρτζια Κιοτολα.

«Πάλευα χρόνια για να καταφέρω να τα βγάζω πέρα σε αυτό τον χώρο, είτε διδάσκοντας σε σχολές θεάτρου, είτε κάνοντας παραστάσεις για παιδιά σε νοσοκομεία. Τώρα πρέπει να αλλάξω τομέα, και αυτό είναι πολύ δύσκολο γιατί δεν είναι αυτό που θέλω να κάνω στη ζωή μου» περιγράφει η Τζόρτζια Κιοτολα στη δημοσιογράρφο του euronews Τζιόρτζια Ορλάντι.

Η Διεθνής Οργάνωση για την Εργασία εκτιμά ότι πάνω από ένας στους έξι νέους, παγκοσμίως, έχουν χάσει τη δουλειά τους εξαιτίας της πανδημίας του COVID-19.

«Οι νέοι επαγγελματίες έχουν το χαρακτηριστικό ότι απασχολούνται σε τομείς που έχουν πληγεί περισσότερο από την κρίση, για παράδειγμα στον τουρισμό, στην εστίαση, στη μεταποίηση και στις λιανικές πωλήσεις. Επίσης το άλλο κοινό που έχουν είναι ότι απασχολούνται συνήθως με μερική ή προσωρινή απασχόληση και έτσι τα συμβόλαιά τους δεν ανανεώνονται» εξηγεί στο euronews ο Τζιάνι Ρόζας, διευθυντής του ιταλικού γραφείου της Διεθνούς Οργάνωσης Εργασίας.

Τα προηγούμενα χρόνια, οι νέοι του ευρωπαϊκού Νότου έβλεπαν ως εναλλακτική τη μετανάστευση στις περισσότερο ανεπτυγμένες χώρες του ευρωπαϊκού Βορρά.

Όμως, σε αυτή την κρίση, όλοι οι δρόμοι φαίνεται ότι, προσωρινά τουλάχιστον, έχουν κλείσει.