02 Δεκεμβρίου 2021 (00:06)
Ανεξάρτητη Ενημέρωση


Σύλλογοι Ξενοδόχων Ζακύνθου: Η πληρότητα φέτος δεν θα ξεπεράσει το 20%

“Η πρώτη μέρα του Ιουλίου σηματοδότησε ουσιαστικά την έναρξη της τουριστικής περιόδου για τον τόπο μας, με την έλευση των…

Ελλαδα Ζακυνθος , 6 Ιουλίου, 2020 21:51

“Η πρώτη μέρα του Ιουλίου σηματοδότησε ουσιαστικά την έναρξη της τουριστικής περιόδου για τον τόπο μας, με την έλευση των πρώτων διεθνών πτήσεων. Οι συνθήκες είναι πρωτόγνωρες, οι περιορισμοί πάρα πολλοί, η αβεβαιότητα πολύ μεγάλη. Λίγα ξενοδοχεία και τουριστικά καταλύματα αποφάσισαν να ανοίξουν και να υποδεχθούν τους πρώτους επισκέπτες του νησιού μας, πολλοί βρέθηκαν αντιμέτωποι με πολύ μεγάλα διλήμματα, ενώ αρκετοί είναι αυτοί που αποφάσισαν να μην ανοίξουν τις επιχειρήσεις τους”, αναφέρουν σε ανακοίνωσή τους οι σύλλογοι των ξενοδόχων Ζακύνθου και προσθέτουν:

 

“Στην Ζάκυνθο προβλέπουμε ότι θα ανοίξουν σταδιακά έως τέλος Ιουλίου το 50% περίπου των ξενοδοχείων και με τα μέχρι στιγμής στοιχεία, η τουριστική κίνηση και η πληρότητα δεν θα ξεπεράσουν το 20%.

 

Οι προοπτικές της τουριστικής κίνησης εξαρτώνται από το άνοιγμα των αγορών, όπως της Βρετανικής, που καλύπτει το μεγαλύτερο ποσοστό των πελατών μας, ενώ αναγκαζόμαστε να στηριχτούμε σε κρατήσεις τελευταίας στιγμής (LAST MINUTE) με πολύ χαμηλές τιμές.

 

Παράλληλα, φέτος βασιζόμαστε ιδιαίτερα στον εσωτερικό τουρισμό. Έχουμε ετοιμάσει ελκυστικά πακέτα για τους Έλληνες. Όμως, για να είμαστε ειλικρινείς, αυτό δεν φτάνει, γιατί τα νούμερα της Ελληνικής τουριστικής αγοράς είναι πάρα πολύ μικρά. Άρα, θα είναι μια δύσκολη χρονιά για όλους μας και ως προς το οικονομικό της αποτέλεσμα και ως προς τον τρόπο με τον οποίο θα λειτουργήσουμε.

 

Πολλά τα προβλήματα που θα αντιμετωπίσουν όσοι ανοίξουν, όπως:

  • Υγειονομικά πρωτόκολλα, δύσκολα στην εφαρμογή τους, έλλειψη κρατήσεων, πλήθος ακυρώσεων.
  • Έλλειψη χρηματοδότησης, ώστε να μπορέσουμε να καλύψουμε ακόμη και τα έξοδα προετοιμασίας των μονάδων.
  • Αβεβαιότητα αναφορικά με την υγειονομική κατάσταση που επικρατεί στις χώρες που έχουμε μεγάλη εξάρτηση πελατών, όπως η Μεγάλη Βρετανία, Σουηδία, Ιταλία κτλ.
  • Κλειστά σύνορα, αεροπορικές εταιρείες σε κατάσταση πανικού.
  • Κυβερνητικές αποφάσεις με δυσκολία εφαρμογής σε όλους τους τομείς.
  • Ανησυχία όσον αφορά την περίπτωση πιθανών κρουσμάτων στον χώρο του ξενοδοχείου ή και εκτός αυτού, όπως και ανασφάλεια για την αποτελεσματικότητα του τρόπου αντιμετώπισης.
  • Αδυναμία κάλυψης Αστικής ευθύνης απέναντι σε τυχόν διεκδίκησης αποζημιώσεων.

Οι τουρίστες που θα έρθουν θέλουν να απολαύσουν τις ομορφιές του τόπου μας και την διαχρονική φιλοξενία μας.Είναι σημαντικό το ότι η χώρα μας, πέραν από την εικόνα της όμορφης χώρας, έχει να προσφέρει και την εικόνα της ασφαλούς χώρας, της σύγχρονης χώρας, που κατάφερε να αντιμετωπίσει με επιτυχία την πανδημία και που καταφέρνει να λειτουργήσει τον τουρισμό της με την ίδια επιτυχία και την ίδια ασφάλεια.

 

Έχοντας ως δεδομένο, σύμφωνα άλλωστε και με τους ειδικούς, ότι η κοινωνία μας δεν μπορεί να συνεχίσει να βρίσκεται σε καθεστώς καραντίνας και ότι ο τουρισμός ως πυλώνας της Ελληνικής οικονομίας έπρεπε να λειτουργήσει, o κλάδος μας, συντονισμένα και με αίσθημα αλληλεγγύης, προετοίμασε τους χώρους μας, ώστε να υποδεχθούμε με ασφάλεια τους πελάτες μας και να θωρακίσουμε το προσωπικό μας και τους συνεργάτες μας. Έχουμε το σήμα HEALTH FIRST. Εφαρμόζουμε τα πρωτόκολλα. Με ασφάλεια λειτουργούμε και για τους τουρίστες μας και για τους εργαζόμενους, αλλά και για τις κοινωνίες μας και για ολόκληρο το νησί. Εξασφαλίσαμε συνεργασίες με τις καλύτερες μονάδες υγείας του νησιού. Εκπαιδευτήκαμε μαζί με τους συνεργάτες μας και το προσωπικό μας για να αντιμετωπίσουμε οποιαδήποτε κατάσταση προκύψει στο χώρο που εργαζόμαστε και ίσως πολλοί από εμάς στον χώρο που ζούμε μαζί με τις οικογένειες μας. Πάνω από όλα ωριμάσαμε στην σκέψη ότι πρέπει να ζήσουμε με τον ιό και ναι μεν να τον φοβόμαστε, αλλά ότι σίγουρα πρέπει να τον αντιμετωπίσουμε. Τα κρούσματα μπορεί να είναι επικίνδυνα, δεν είναι μόνο για τον πελάτη ή για το ξενοδοχείο, αλλά είναι και για ολόκληρη την κοινωνία.

 

Οι ξενοδόχοι της Ζακύνθου τολμάμε να ανοίξουμε τα ξενοδοχεία μας. Θέλουμε να λειτουργήσουμε. Θέλουμε να δουλέψουμε για τον τουρισμό της Ζακύνθου και την οικονομία του τόπου μας. Πιστεύουμε ότι ο τουρισμός πρέπει να λειτουργήσει, όχι μόνο για τη Ζάκυνθο, αλλά και για όλη την Ελλάδα. Και βέβαια πρέπει να λειτουργήσει η Ελλάδα για τον τουρισμό και ο τουρισμός για την Ελλάδα. Πρέπει να επανεκκινήσει η οικονομία, της οποίας βασικό όχημα είναι ο τουρισμός. Ας μην ξεχνάμε ότι ο τουρισμός σε περιοχές όπως η Ζάκυνθος, κινεί το μεγαλύτερο ποσοστό του ΑΕΠ και άμεσα, αλλά και έμμεσα.

 

Καλούμε όλους τους συμπολίτες μας, με ωριμότητα και υψηλό συναίσθημα ευθύνης, να θωρακιστούν απέναντι στην επιδημία, να την αντιμετωπίσουν με κανόνες υγιεινής σύμφωνα με τις οδηγίες των ειδικών και να στηρίξουν τον τόπο μας, ώστε να βγούμε σύντομα νικητές και από αυτή την κρίση.

 

Καλούμε την πολιτεία να προβεί σε ελέγχους για την τήρηση και εφαρμογή των υγειονομικών κανόνων. Για την σωστή και ενημέρωση των συναδέλφων μας, ώστε να αποφύγουμε φαινόμενα συνωστισμού που παρατηρήθηκαν σε μεγαλουπόλεις.

 

Η πολιτεία να είναι πραγματικός αρωγός των επιχειρήσεων μας και μέσα από την συνεργασία μας να εξασφαλιστεί το αίσθημα ασφάλειας που έχει τόσο πολύ ανάγκη ο πολίτης και ο επισκέπτης του νησιού μας.”

 

Όροι χρήσης/αναπαραγωγής

Απαγορεύεται η αναπαραγωγή του συνόλου ή μέρους του δημοσιεύματος χωρίς αναφορά στην πηγή.