19 Οκτωβρίου 2021 (21:46)
Ανεξάρτητη Ενημέρωση


Το ηφαίστειο Κρακατόα και η Ζάκυνθος

Καλοκαίρι 2003 Αύγουστος μήνας. Η ζέστη αφόρητη. Έπεσε στα χέρια μου ένα DVD γνωστής Κυριακάτικης εφημερίδας με θέμα την κατακλυσμιαία…

Ελλαδα Ζακυνθος , 5 Ιουλίου, 2020 19:37

Καλοκαίρι 2003 Αύγουστος μήνας. Η ζέστη αφόρητη. Έπεσε στα χέρια μου ένα DVD γνωστής Κυριακάτικης εφημερίδας με θέμα την κατακλυσμιαία έκρηξη του ηφαιστείου Κρακατόα. Το νησί ηφαίστειο βρισκόταν μεταξύ της Ιάβα και της νήσου Σουμάτρα.
Η τρομακτική έκρηξη σημειώθηκε της 10 Απριλίου το 1883 και επακόλουθο της ήταν ένα γιγαντιαίο τσουνάμι που ισοπέδωσε το μισό νησί παρασύροντας και καταστρέφοντας τα πάντα στο πέρασμα του. Οι κάτοικοι, όσοι απέμειναν, ζήτησαν καταφύγιο στους γειτονικούς λόφους νομίζοντας ότι έτσι θα προστατευτούν από το φονικό ποτάμι. Εκεί όμως τους βρήκε φρικτό τέλος.
Στο ντοκιμαντέρ αποτυπώνονται με γλαφυρό τρόπο οι τρομακτικές σκηνές της απόλυτης καταστροφής.
Ένα τεράστιο πυροκλαστικό σύννεφο από καυτή τέφρα και πέτρες, σαν τυφώνας πέρασε πάνω από τα κεφάλια των δυστυχισμένων ανθρώπων σκοτώνοντας τους σχεδόν όλους.
Τρόμαξα από την τελευταία σκηνή του ντοκιμαντέρ. Από τον μικρό τροπικό παράδεισο δεν είχε απομείνει τίποτε Μόνο συντρίμμια τέφρα και πτώματα ανθρώπων και ζώων.
Μάιος 2019. Το νησάκι μας βίωσε μια παρόμοια ηφαιστειακή έκρηξη χαράς και ευτυχίας. Η πλειοψηφία των Ζακυνθινών νόμισε ότι ο τόπος μας γύρισε μια για πάντα σελίδα από το χθες σε ένα λαμπερό και φωτεινό αύριο. Εξαπατήθηκαν. Δεν πέρασαν λίγες ημέρες και η τέφρα σκέπασε τα πάντα.
Σας έδωσα το παράδειγμα του Κρακατόα γιατί κάπως έτσι έχει καταντήσει το νησί μας η νέα Δημοτική Αρχή.
Δεν υπάρχει και δεν λειτουργεί τίποτα. Είναι απορίας άξιο, την συγκεκριμένη χρονική περίοδο που οι επιχειρηματίες μαστίζονται από μια πρωτοφανή οικονομική κρίση δεν έχουμε ακούσει από το στόμα του Δημάρχου ούτε έναν λόγο παρηγοριάς, ένα χτύπημα στη πλάτη βρε αδερφέ!!
Κατάφερε με τις ενέργειες του να κλείσει και το υπαίθριο θέατρο το οποίο αποτελούσε για χρόνια το σήμα κατατεθέν της πόλης μας, για όμορφες καλοκαιρινές βραδιές. Δεν έχει εκφράσει μια άποψη για το πως θα μπορούσε να προβληθεί δυναμικά το νησί μας την καλοκαιρινή περίοδο. Εάν δεν είχαν αναλάβει κάποιες πρωτοβουλίες το Επιμελητήριο και η LEVANTE FERRIES τι θα γινόταν;
Αγαπητοί μου συμπολίτες για τα επόμενα τρία χρόνια ας φοράμε τις μάσκες μας. Η σκόνη δεν πρόκειται να φύγει.
Καλό κουράγιο.
Δ.Μ.Π.
Όροι χρήσης/αναπαραγωγής

Απαγορεύεται η αναπαραγωγή του συνόλου ή μέρους του δημοσιεύματος χωρίς αναφορά στην πηγή.