Σε μέτρα πρόληψης και προφύλαξης από τον κοροναϊό και την ευλογιά των πιθήκων, αναφέρθηκε η Θ. Ψαλτοπούλου καθηγήτρια επιδημιολογίας και προληπτικής ιατρικής στο ΕΚΠΑ

Στην αύξηση των κρουσμάτων του κοροναϊού, τα μέτρα προφύλαξης, αλλά και στην εμφάνιση της «ευλογιάς των πιθήκων», αναφέρθηκε μιλώντας στην ΕΡΤ και στην εκπομπή «Από τις έξι», η Θεοδώρα Ψαλτοπούλου καθηγήτρια επιδημιολογίας και προληπτικής ιατρικής στο ΕΚΠΑ.

Όπως δήλωσε χαρακτηριστικά: «Έχουμε μεγάλους αριθμούς κρουσμάτων, δεν δηλώνονται και όλα, υπάρχει και ένα 10% με 15% επαναμολύνσεις, που μας δείχνει ότι δεν είμαστε ασφαλείς, ακόμα και αν έχουμε ξανακολήσει πριν ή και να έχουμε εμβολιαστεί με την τρίτη δόση.

  • Διαβάστε επίσης: Τα μακροπρόθεσμα οφέλη του εμβολιασμού στις καρδιαγγειακές επιπλοκές μετά από λοίμωξη

Αυτή τη στιγμή κινδυνεύουν περισσότερο τα άτομα τρίτης και τετάρτης ηλικίας και τα άτομα που έχουν προβλήματα υγείας, αφού οι σκληροί δείκτες, οι θάνατοι δηλαδή, είναι στο 90% σε αυτές τις ηλικίες. Επομένως, όλοι πρέπει να συνεχίσουμε να προσέχουμε, είτε βρισκόμαστε στην Αθήνα, είτε βρισκόμαστε σε διακοπές, αλλά κυρίως τα άτομα τα οποία κινδυνεύουν με σοβαρή νόσηση.

Ακόμα τα εισιτήρια στα νοσοκομεία είναι περισσότερα από τα εξιτήρια, έχουμε μία σταθεροποίηση στα λύματα, όμως οι θάνατοι παραμένουν γύρω στους 30 με 40 την ημέρα, που είναι ένας μεγάλος αριθμός, αν αναλογιστούμε ότι έχουμε στην Ελλάδα 300 θανάτους την ημέρα από κάθε αιτία. Μάλλον είναι η τρίτη αιτία θανάτου καθημερινά, μετά από τα καρδιαγγειακά και τον καρκίνο.

Τα οφέλη της μάσκας

Πρέπει συνεχώς να επικαιροποιούμε τις οδηγίες, για παράδειγμα το φθινόπωρο που θα έχουμε περισσότερες λειτουργίες σε εσωτερικούς χώρους. Είναι γεγονός ότι ενώ ο μέσος όρος των διαγνωσθέντων είναι στα 35 με 40 έτη, όταν μιλάμε για διασωληνωμένους φτάνουμε στα 70 έτη και όταν μιλάμε για θανάτους φτάνουμε στα 80 έτη, που σημαίνει ότι το φορτίο που πληρώνουν τα άτομα που έχουν προβλήματα υγείας ή είναι τρίτες ηλικίες, είναι πάρα πολύ βαρύ.

Ενώ είναι εθελοντική η χρήση μάσκας, τα άτομα αυτά πρέπει να το σκέφτονται δύο και τρεις φορές περισσότερο, όταν βρεθούν σε εσωτερικούς χώρους, ή σε χώρους με συνωστισμό, που πρέπει να το βάλουν ως προτεραιότητα για την…