Του Αντώνη Αντζολέτου

Η υπόθεση των παρακολουθήσεων μπορεί να βρίσκεται στην κορυφή της επικαιρότητας αυτή την περίοδο, ωστόσο τα κόμματα δεν αφήνουν πίσω τους εκλογικούς τους σχεδιασμούς. Οι συνεχείς διαβεβαιώσεις του πρωθυπουργού πως οι κάλπες θα στηθούν στο τέλος της τετραετίας απλώς έχουν μεταθέσει τη συγκρότηση των ψηφοδελτίων για τον Σεπτέμβριο. Το βάρος, άλλωστε των οικονομικών επιτελείων των κομμάτων έχει πέσει και στην ολοκλήρωση των προγραμμάτων τους ενόψει της ΔΕΘ. Ο Κυριάκος Μητσοτάκης θα βρεθεί στη Θεσσαλονίκη στις 10-11 Σεπτεμβρίου και ο Αλέξης Τσίπρας το διήμερο 17-18 Σεπτεμβρίου. 

Ποιο είναι το κοινό στοιχείο για ΝΔ, ΣΥΡΙΖΑ και ΠΑΣΟΚ; Η μάχη του κέντρου. Εκεί έχουν δώσει την προσοχή τους οι επιτροπές που εξετάζουν τις αιτήσεις και τα βιογραφικά των υποψηφίων. Τα ποιοτικά στοιχεία των παλαιότερων δημοσκοπήσεων εξετάζονται προσεκτικά και σε τοπικό επίπεδο αναζητούνται στελέχη με μετριοπαθές προφίλ που είναι κοινωνικά ενεργά. Αν προέρχονται και από το μεσαίο χώρο τόσο το καλύτερο. Η μεταγραφολογία μεταξύ δημοτικών παρατάξεων είναι ένα άλλο σημαντικό πεδίο που παίζει ιδιαίτερο ρόλο ακόμα και σε επίπεδο εντυπώσεων. Στα κομματικά επιτελεία γνωρίζουν καλά πως αν συμπεριλάβουν στις τάξεις τους στελέχη με θετικό πρόσημο από αντίπαλα – όμορα στρατόπεδα θα κερδίσουν σημαντικούς πόντους στην πορεία προς τις εκλογές. Και σε περιφερειακό επίπεδο αυτό είναι κάτι που έχει ιδιαίτερη σημασία.

Οι τρεις “μεγάλοι” αναζητούν σε μεγάλο βαθμό την ανανέωση των ψηφοδελτίων τους. Δεν σκέφτονται να παραγκωνίσουν τα κορυφαία και αναγνωρισμένα στελέχη τους, κάτι τέτοιο θα ήταν παρακινδυνευμένο αφού ο καθένας έχει το δικό του κοινό. Ωστόσο τα νέα πρόσωπα θα είναι το μεγάλο στοίχημα της επόμενης εκλογικής αναμέτρησης. Ενδεχομένως να είναι και το μέσο προκειμένου απογοητευμένοι ψηφοφόροι που απείχαν από τις τελευταίες αναμετρήσεις να ξαναβρεθούν στα παραβάν. Σε αυτό επένδυσε πολύ ο Κυριάκος Μητσοτάκης το 2019 τοποθετώντας στο υπουργικό συμβούλιο νέα στελέχη προερχόμενα από το χώρου του ΠΑΣΟΚ. Ήταν μια στρατηγική που του βγήκε και στην οδό Πειραιώς θέλου να επαναλάβουν την ίδια στρατηγική. Ειδικά αν επιβεβαιωθεί πως το ρήγμα με τη Χαριλάου Τρικούπη…