Ο Αντριου Μπέιλι προανήγγειλε νέες αυξήσεις επιτοκίων

Η Τράπεζα της Αγγλίας (BOE) ανακοίνωσε ότι παρακολουθεί «πολύ στενά» τις εξελίξεις στις χρηματοπιστωτικές αγορές, μετά από ένα δραματικό πρωινό που βύθισε τη στερλίνα σε ιστορικό χαμηλό έναντι του αμερικανικού δολαρίου.

Η στερλίνα υποχώρησε έως και 4,8% κάτω από 1,04 δολάρια τις πρώτες πρωινές ώρες της Δευτέρας, διευρύνοντας τις απώλειες από τα τέλη της περασμένης εβδομάδας όταν ο υπουργός Οικονομικών Κουάσι Κουαρτένγκ αποκάλυψε τον λεγόμενο «μίνι προϋπολογισμό» της νέας κυβέρνησης του Ηνωμένου Βασιλείου.

Διαβάστε επίσης – Βρετανία: Η υφεσιακή τροχιά της οικονομίας επηρεάζει ήδη το κλίμα στην αγορά εργασίας

«Η Τράπεζα παρακολουθεί πολύ στενά τις εξελίξεις στις χρηματοπιστωτικές αγορές υπό το φως της σημαντικής ανατιμολόγησης των χρηματοοικονομικών περιουσιακών στοιχείων», δήλωσε ο διοικητής της Τράπεζας της Αγγλίας Άντριου Μπέιλι.

«Ο ρόλος της νομισματικής πολιτικής είναι να διασφαλίσει ότι η ζήτηση δεν προηγείται της προσφοράς με τρόπο που να οδηγεί σε μεγαλύτερο πληθωρισμό μεσοπρόθεσμα», ανέφερε σε ανακοίνωσή του ο Μπέιλι.

Ο διοικητής της BOE είπε ότι η επιτροπή νομισματικής πολιτικής της κεντρικής τράπεζας θα προβεί σε «πλήρη αξιολόγηση» στην επόμενη προγραμματισμένη συνεδρίασή της τον Νοέμβριο, «και θα ενεργήσει ανάλογα». Και επανέλαβε ότι δεν θα διστάσει αυξήσει εκ νέου τα επιτόκια, όσο είναι απαραίτητο, προκειμένου να επιστρέψει ο πληθωρισμός στο στόχο του 2% μεσοπρόθεσμα.

Παράγοντες της αγοράς εκφράζουν ανησυχίες ότι τα οικονομικά μέτρα θα ωφελήσουν δυσανάλογα τους πλούσιους και θα μπορούσαν να επιβαρύνουν σημαντικά το χρέος του Ηνωμένου Βασιλείου σε μια εποχή επιθετικής αύξησης των επιτοκίων.

Πρόκληση για την Τράπεζα της Αγγλίας

Είναι μια «μείζονα πρόκληση» για την Τράπεζα της Αγγλίας να καταπολεμήσει τον πληθωρισμό ενώ η κυβέρνηση προσπαθεί να τονώσει την οικονομία, δήλωσε ο Nicholas Ferres, επικεφαλής επενδύσεων στη Vantage Point Asset Management.

«Η Τράπεζα της Αγγλίας μπορεί ακόμη και να πραγματοποιήσει μια έκτακτη συνεδρίαση πολιτικής αυτή την εβδομάδα και να αυξήσει τα επιτόκια. Δεν θα με εξέπληττε αν συμβεί αυτό», πρόσθεσε.

Από την πλευρά του ο Τζιμ Ο’ Νιλ, πρώην πρόεδρος της Goldman Sachs Asset Management και…