Τι ακριβώς συνέβαινε στην Εθνική Υπηρεσία Πληροφοριών; Οι παρακολουθήσεις χωρίς ενημέρωση του Μαξίμου και οι παραιτήσεις Δημητριάδη, Κοντολέοντος

Ραγδαίες πολιτικές εξελίξεις, προοιωνίζονται οι δύο παραιτήσεις – βόμβα το πρωί της Παρασκευής, του Γρηγόρη Δημητριάδη και του Παναγιώτη Κοντολέοντος, επικεφαλής της ΕΥΠ.

Το σκάνδαλο των παράνομων παρακολουθήσεων κινητών τηλεφώνων είναι αυτό που έφερε τις παραιτήσεις, οι οποίες όμως διαφέρουν η μία από την άλλη.

Το παρασκήνιο της υπόθεσης αυτής είναι βαθύ και σκοτεινό, αλλά σε κάθε περίπτωση εν μέσω θέρους βρισκόμαστε μπροστά σε μια μείζονα κρίση για την κυβέρνηση.

Ο Γρηγόρης Δημητριάδης ήταν ο ισχυρός άνδρας της κυβέρνησης, ο πιο στενός συνεργάτης του Κυριάκου Μητσοτάκη, και παραιτήθηκε καθώς είχε μπει στο κέντρο του κάδρου των καταγγελιών για υποκλοπές πολιτικών, δημοσιογράφων κ.λπ.

Διαβάστε επίσης:

Τσίπρας: Ομολογία ενοχής Μητσοτάκη η παραίτηση Δημητριάδη για το σκάνδαλο των παρακολουθήσεων

Στελέχη του ΠΑΣΟΚ: Βαλβίδες αποσυμπίεσης του κ. Μητσοτάκη οι παραιτήσεις Δημητριάδη και Κοντολέων

Ο Κ. Δημητριάδης, αποχώρησε από το Μαξίμου για λόγους ευθιξίας, καθώς του καταλόγιζαν -δημοσιεύματα και η αντιπολίτευση- έμμεση σχέση με στελέχη που εμπλέκονται με το Predator. Κατηγορίες που στη συνέχεια έπλητταν τον ίδιο τον πρωθυπουργό.

Σχέση, όμως, που σε καμιά περίπτωση δεν αποδεικνύεται με τον ίδιο τον πρώην γενικό γραμματέα της κυβέρνησης, να κάνει λόγο για πλήρη διαστρέβλωση της πραγματικότητας και για νόμιμη επενδυτική δραστηριότητα που δεν σχετίζεται με τίποτε άλλο.

Παράλληλα, ο κ. Δημητριάδης παραιτήθηκε ακριβώς για να αποφευχθεί το τοξικό κλίμα που είχε δημιουργηθεί στην κυβέρνηση, και προκειμένου να γίνει διαχείριση της ζημίας, (damage control). Να αποσυμπιεστεί το βαρύ κλίμα των τελευταίων ημερών.

H ίδια η παραίτηση του γενικού γραμματέα της κυβέρνησης δείχνει ότι αναλαμβάνει την πολιτική ευθύνη για το τι ακριβώς έκανε η Εθνική Υπηρεσία Πληροφοριών και δεν ενημέρωνε το Μέγαρο Μαξίμου.

Τα παράκεντρα στην ΕΥΠ

Και πάμε στο «ζουμί» της υπόθεσης:

Ο κ. Κοντολέων, ήταν επικεφαλής της Εθνικής Υπηρεσίας Πληροφοριών η οποία υπάγεται απευθείας στο Μέγαρο Μαξίμου. Την εποπτεία δηλαδή την είχε το γραφείο του Πρωθυπουργού,…