Οδηγίες για την πρόληψη του πνιγμού και ατυχημάτων στη θάλασσα στους ηλικιωμένους, από την Ελληνική Γεροντολογική και Γηριατρική Εταιρεία, καθώς οι 4 στους 5 πνιγμοί αφορούν άτομα άνω των 60 ετών

Μπορεί το καλοκαίρι για τη συντριπτική πλειονότητα των ανθρώπων και ιδίως των Ελλήνων που ζουν σε μία ηλιόλουστη χώρα με καταγάλανα νερά να σημαίνει ξεκούραση, ξεγνοιασιά και χαλάρωση στην παραλία, όμως οι κίνδυνοι στη θάλασσα μπορούν να αποβούν μοιραίοι αν δεν τηρούνται ουσιώδεις κανόνες προστασίας.

Σύμφωνα με στοιχεία του ΕΟΔΥ, κάθε χρόνο τα τελευταία χρόνια, πάνω από 400 άνθρωποι πνίγονται, με τους ηλικιωμένους να αποτελούν τα περισσότερα θύματα στις ελληνικές θάλασσες και ακτές.

Όπως εξηγεί ο κ. Ιωάννης Γ. Καραϊτιανός, Πρόεδρος της Ελληνικής Γεροντολογικής και Γηριατρικής Εταιρείας Αμ. Επίκ. Καθηγητής Χειρουργικής Πανεπιστημίου Αθηνών, Διευθυντής Χειρουργικής Κλινικής Νοσοκομείου Ερρίκος Ντυνάν και τ. Συντονιστής Διευθυντής Ογκολογικής Χειρουργικής Κλινικής Αντικαρκινικού Νοσοκομείου «Αγ. Σάββας», τα αίτια των πνιγμών, είναι καρδιακά ή παθολογικά, με πιο συχνά το έμφραγμα και την αναρρόφηση.

Το 58% των ανθρώπων που πεθαίνουν στη θάλασσα είναι 70 ετών και άνω, ενώ αθροιστικά με την αμέσως προηγούμενη ηλικιακή ομάδα (60-69 ετών), οι άνθρωποι ηλικίας 60 ετών και πάνω που χάνουν τη ζωή τους στη θάλασσα, αποτελούν το 79% των συνολικών θανάτων από πνιγμό.

Τα άτομα της τρίτης ηλικίας μπορούν να απολαμβάνουν το θερινό κολύμπι. Μάλιστα, σε πολλές περιπτώσεις επιβάλλεται η επαφή με το υγρό στοιχείο.

Όμως, με την πάροδο του χρόνου, τα φυσικά θερμομονωτικά υλικά του σώματός μας που του επιτρέπουν να αντέχει τις αλλαγές της θερμοκρασίας, διαταράσσονται και έχουν σταδιακά πτωτική τάση. Το δέρμα λεπταίνει, το υποδόριο λίπος ελαττώνεται και η μυϊκή μάζα μειώνεται, με αποτέλεσμα να είναι πιο ορατός ο κίνδυνος της υποθερμίας ή της αφυδάτωσης και θερμοπληξίας, ειδικά όταν υπάρχει πολύωρη παραμονή μέσα και έξω από τη θάλασσα και μάλιστα σε απαγορευτικές ώρες.

Το διάστημα 11 το πρωί με 3 το μεσημέρι, τότε δηλαδή που ο ήλιος «καίει» και οι θερμοκρασίες είναι πολύ υψηλές, από τα στοιχεία του ΕΟΔΥ αποδείχτηκε το πιο επικίνδυνο, με την ώρα μεταξύ 12 και 1 μ.μ. να συγκεντρώνει τον μεγαλύτερο…