Η Τουρκία κατηγορούσε την Ελλάδα όχι μόνο για «υπόθαλψη» αλλά και για «εκπαίδευση τρομοκρατών»

«Στην Ελλάδα αλωνίζουν οι τρομοκρατικές οργανώσεις» δήλωνε τον Ιούνιο ο τούρκος πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν. Μερικές μόλις μέρες πριν τη Σύνοδο του ΝΑΤΟ, όταν κλιμάκωνε τη ρητορική του απέναντι στην Ελλάδα αλλά και απέναντι στην ένταξη της Σουηδίας και της Φινλανδίας στη Συμμαχία. Σε ένα διπλωματικό παζάρι που απέδωσε και συνεχίζεται.

Ωστόσο αυτή δεν ήταν η πρώτη φορά που ο Ερντογάν και η Τουρκία χαρακτηρίζουν την Ελλάδα χώρα που δίνει «καταφύγιο στους τρομοκράτες». Το αντίθετο. Το αφήγημα περί τρομοκρατίας είναι στις πρώτες επιλογές όταν η Τουρκία πρέπει να επιλέξει όπλο επίθεσης στην Ελλάδα, στο πλαίσιο ενός διαρκούς blame game.

Διαβάστε επίσης: Τουρκία: «Τρομοκρατικές οργανώσεις» στην Ελλάδα συνεχίζει να βλέπει ο Ερντογάν

Το παζλ των κατηγοριών

Ένα αφήγημα που στήνεται βήμα – βήμα και έχει παρελθόν.

Άλλωστε για την Τουρκία η επίθεση δεν έχει ποτέ μόνο ένα πρόσωπο.

Πριν ακόμα από την επίσκεψη του Κυριάκου Μητσοτάκη στην Κωνσταντινούπολη και μετά στην Ουάσιγκτον, οπότε και ακολούθησε το  «Μητσοτάκης γιοκ» από τον Ερντογάν το ζήτημα «τρομοκρατία» είχε επανειλημμένα σημειωθεί από τουρκικές πηγές ως μία από τις επιλογές της Τουρκίας για την προπαγάνδα της απέναντι στην Ελλάδα.

«Καταφύγιο τρομοκρατών»

Ακόμα και το «ήρεμο» 2021 η Άγκυρα δεν σταμάτησε να καταγγέλλει την Αθήνα ως καταφύγιο τρομοκρατών.

Με διάφορους τρόπους.

Ο Αλτούν το 2021

Με δηλώσεις του επικεφαλής της Διεύθυνσης των Επικοινωνιών της Προεδρίας Φαχρετίν Αλτούν ο οποίος τον Απρίλιο του 2021 με ανάρτηση του και προπαγανδιστικό βίντεο καλούσε να μπει τέλος στην ατιμωρησία στην Ελλάδα, η οποία «αποτελεί καταφύγιο για τρομοκρατικές οργανώσεις, μεταξύ των οποίων το PKK».

«Υπόθαλψη και εκπαίδευση»

Σε νέα επίθεση το Δεκέμβριο του 2021 τρία ταυτόχρονα ρεπορτάζ σε φιλοκυβερνητικές τουρκικές εφημερίδες το θέμα επανήλθε, με νέα στοχοποίηση της προσφυγικής δομής του Λαυρίου.

Η Τουρκία κατηγορούσε την Ελλάδα όχι μόνο για…