Ποιοι αμφισβητούν τα στοιχεία και μιλούν για αυξήσεις στις τιμές 176%

Παρά τις περί του αντιθέτου εκτιμήσεις της Άγκυρας, η οποία υπεραμύνεται την ανορθόδοξης πολιτικής του Ερντογάν περί επιτοκίων, ο πληθωρισμός στην Τουρκία διατηρεί την ανοδική του πορεία.

Σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία που δόθηκαν σήμερα στη δημοσιότητα, ο δείκτης τιμών καταναλωτή διαμορφώθηκε στο 79,6% τον Ιούλιο,  από 78,6% τον Ιούνιο.

  • Διαβάστε επίσης: Τουρκία: Ο πληθωρισμός στην Κωνσταντινούπολη άγγιξε το 100%

Ο πληθωρισμός στην Τουρκία έχει εκτιναχθεί στα υψηλότερα επίπεδα από τη δεκαετία του 1990, αφού η κεντρική τράπεζα μείωσε τα επιτόκια στα τέλη του περασμένου έτους και έκτοτε αρνήθηκε να τα αυξήσει, τονίζοντας ότι αυτός είναι ο ενδεδειγμένος τρόπος για να μειωθούν οι τιμές.

Η αύξηση των τιμών και η έλλειψη εμπιστοσύνης στην κυβερνητική πολιτική οδήγησαν σε απότομο ξεπούλημα της λίρας.

Η Goldman Sachs αναμένει ότι ο επίσημος πληθωρισμός στην Τουρκία, ο οποίος ήταν στο 19% τον Ιούλιο του περασμένου έτους, λίγο πριν αρχίσουν οι μειώσεις των επιτοκίων, θα κορυφωθεί γύρω στο 90% τον Οκτώβριο ή τον Νοέμβριο.

Αμφιβολία για τα στοιχεία

Όπως αναφέρει η διαδικτυακή εφημερίδα Ahval, οι περισσότεροι Τούρκοι υποφέρουν από την πτώση στο βιοτικό τους επίπεδο καθώς οι τιμές αυξάνονται. Και μάλιστα, πολλοί έχουν χάσει την εμπιστοσύνη τους στα επίσημα στοιχεία, σύμφωνα με δημοσκοπήσεις. Η διαφορά μεταξύ των επίσημων στοιχείων και των αριθμών που παρέχονται από άλλες πηγές έχει διευρυνθεί σημαντικά τους τελευταίους μήνες.

Τη Δευτέρα, ένας επιχειρηματικός όμιλος στην Κωνσταντινούπολη ανέφερε ετήσια αύξηση 99,1% στο κόστος ζωής στη μεγαλύτερη πόλη της Τουρκίας σε σύγκριση με 94,2% τον Ιούνιο. Ήταν το μεγαλύτερο περιθώριο που έχει καταγραφεί μεταξύ του πληθωρισμού της Κωνσταντινούπολης και των δεδομένων σε εθνικό επίπεδο. Ο Όμιλος ENAG, που αποτελείται από ακαδημαϊκούς που ισχυρίζονται ότι χρησιμοποιούν ουσιαστικά την ίδια μέθοδο και καλάθι αγαθών για τον υπολογισμό του πληθωρισμού με την κυβέρνηση, δήλωσε την Τετάρτη ότι ο ετήσιος πληθωρισμός στη χώρα επιταχύνθηκε στο 176%.

  • Διαβάστε επίσης: Τουρκία: Στο 73,5% ο πληθωρισμός στην Τουρκία τον Μάιο

Η βουτιά της λίρας

Ο πληθωρισμός έχει εκτοξευθεί από το περασμένο φθινόπωρο,…