Του Αντώνη Αντζολέτου

Για ακόμα ένα καλοκαίρι η Τουρκία απειλεί την Ελλάδα με ένα θερμο επεισόδιο αν και η ανάπτυξη του πλωτού γεωτρύπανου «Αμπντουλχαμίντ Χαν» νότια του Γκαζί Πασά χαρακτηρίζεται προ το παρόν ως κίνηση χαμηλής έντασης. Ο εκνευρισμός της Άγκυρας μετά από τις δηλώσεις της γερμανίδας υπουργού Εξωτερικών Αναλένα Μπέρμποκ στην Αθήνα υπερ της ελληνικής κυριαρχίας στα νησιά είναι περισσότερο από εμφανής. Ο Τούρκος πρόεδρος φρόντισε από νωρίς να κρατήσει υψηλούς τόνους εξαπολύοντας απειλές και προκλήσεις εναντίον της Ελλάδας. Ο Ερντογάν μίλησε και πάλι για τη «Γαλάζια Πατρίδα» και τόνισε ότι «δεν χρειάζεται να πάρουμε την άδεια ή την έγκριση κανενός γιατί οι γεωτρήσεις που κάνουμε γίνονται στις δικές μας περιοχές κυριαρχίας».

Που θα βρίσκεται

Το γεωτρύπανο θα κινηθεί σε μια περιοχή που ανήκει στην τουρκική υφαλοκρηπίδα και βρίσκεται εκτός της Αποκλειστικής Οικονομικής Ζώνης της Κύπρου.  Αναμένεται να τρυπήσει το υποθαλάσσιο πηγάδι «Yorukler-1» 55 χιλιόμετρα νότια της Αττάλειας. Θα παραμείνει στην περιοχή για μεγάλο χρονικό διάστημα, μέχρι τις 7 Οκτωβρίου, οπότε και θα εκδοθεί νέα NAVTEX. Υπενθυμίζεται πως η Άγκυρα έχει προαναγγείλει τη διερεύνηση έξι ακόμη σημείων για τα οποία ισχυρίζεται ότι διαθέτει σεισμογραφικά δεδομένα. Τι σημαίνει αυτό; Πως το «Αμπντουλχαμίντ Χαν» θα ξεκινήσει τις γεωτρήσεις και αν προκύψουν ευρήματα τότε η ο Ταγίπ Ερντογάν θα δώσει εντολή για επιστροφή στην περιοχή ενδιαφέροντος με σκοπό να γίνει νέα γεώτρηση. Ή τουλάχιστον έτσι υποστηρίζουν μέχρι αυτή την ώρα προκειμένου να συντηρούν την ένταση στο κόκκινο.

Εργαλειοποίηση

Περισσότερο, πάντως από την αξιοποίηση κοιτασμάτων στην περιοχή ο Ταγίπ Ερντογάν φαίνεται πως θέλει να στείλει ένα διττό μήνυμα. Πρώτον στο ακροατήριο του, πως εξακολουθεί να είναι ο ισχυρός παίχτης στην νοτιοανατολική Μεσόγειο. Επιθυμεί να τονώσει το εθνικιστικό αίσθημα των συμπατριωτών του που τον στήριξαν στην τελευταία εκλογική αναμέτρηση και πλέον αμφιταλαντεύονται.  Είναι δεδομένο, άλλωστε πως μόνο σε συνθήκες κρίσης ο Τούρκος πρόεδρος θα μπορούσε να αλλάξει το κακό δημοσκοπικό κλίμα και να ξανακερδίσει τις εκλογές. Δεύτερον θέλει να δηλώσει προς την ελληνοκυπριακή πλευρά…