Παρά το εμπόδιο της ηλικίας του φαίνεται πως ο Τζο Μπάιντεν το σκέφτεται, με την κάλπη του Νοεμβρίου να είναι ορόσημο για τις πολιτικές εξελίξεις

Θα διεκδικήσει τελικά και δεύτερη θητεία, το 2024, ο Τζο Μπάιντεν; Το ερώτημα έχει αρχίσει να πλανάται πάνω από την Ουάσιγκτον, με το πολιτικό σκηνικό να βρίσκεται σε προεκλογικό πυρετό για τις ενδιάμεσες εκλογές του Νοεμβρίου, που σηματοδοτούν και την έναρξη της αντίστροφης πορείας για την επόμενη προεδρική κάλπη.

Φαίνεται, λοιπόν, πως υπάρχουν… δεύτερες σκέψεις σε σχέση με τα παλαιότερα σενάρια που ήθελαν τον ηλικιωμένο πλανητάρχη να παραμένει μόνο για μια θητεία στο Λευκό Οίκο. Μάλιστα, ρεπορτάζ του πρακτορείου Reuters, επικαλούμενο πολλαπλές πηγές, υποστηρίζει πως είναι πιθανόν ο Αμερικανός πρόεδρος να ανακοινώσει αρκετά νωρίς, αμέσως μετά την κάλπη του Νοεμβρίου, την πρόθεση του να διεκδικήσει την επανεκλογή του.

Διαβάστε επίσης: Εγκρίθηκε από το Κογκρέσο το σχέδιο Μπάιντεν για το κλίμα και την υγεία

Αλλαγή κλίματος

Η έγκριση του πολυνομοσχεδίου για την ενέργεια, την κλιματική αλλαγή και την υγειονομική ασφάλιση, που επικυρώθηκε χθες και από τη Βουλή, συνιστά τεράστια πολιτική νίκη για τον Αμερικανό πρόεδρο, ενώ και οι δημοσκοπήσεις δείχνουν πως η απήχηση του έχει και πάλι αυξηθεί.

Από την άλλη πλευρά, υπάρχει το εύλογο ερώτημα που έχει να κάνει με την ηλικία του (και την κατάσταση της υγείας του), δεδομένου πως ετοιμάζεται να κλείσει τα 80 του χρόνια. Αυτός, άλλωστε, είναι ο λόγος που θεωρείτο ως πρόεδρος της μιας θητείας, παρά το γεγονός ότι συνταγματικά δεν υπάρχει ηλικιακό όριο.

Ο κύριος Μπάιντεν είναι ήδη ο γηραιότερος πλανητάρχης, ξεπερνώντας τον Ρόναλντ Ρήγκαν που αποχαιρέτισε το Οβάλ Γραφείο, μετά από δύο θητείες, στα 77 του χρόνια.

Στο αντίπαλο Ρεπουμπλικανικό Κόμμα επικρατεί και πάλι διχασμός ανάμεσα στο κεντρώο και στο υπερσυντηρητικό στρατόπεδο που έχει συσπειρωθεί κάτω από την σημαία του Τραμπισμού. Όμως, και ο Ντόναλντ Τραμπ, εφόσον θελήσει να επιχειρήσει να επιστρέψει στον Λευκό Οίκο, θα διανύει την όγδοη δεκαετία της ζωής του, στην κάλπη του 2024. Αν και αυτό δεν εμπόδιζε πάντα τον κύριο Τραμπ να ειρωνεύεται τον Τζο Μπάιντεν αποκαλώντας τον συνέχεια απαξιωτικά «γέρο».

Εφόσον επιβεβαιωθούν οι…