Της Πηνελόπης Γκάλιου

Ένα ακόμη επιχείρημα και μία ακόμη απόδειξη της ανυπόστατης, παράλογης και αδιάλειπτης τουρκικής προκλητικότητας εναντίον της Ελλάδας, έδωσε στην ελληνική διπλωματία η εξοργιστική και συκοφαντική τοποθέτηση του Ταγίπ Ερντογάν στην ετήσια γενική συνέλευση του ΟΗΕ. Την ώρα που η υφήλιος – πλέον- γνωρίζει- τα τουρκικά παζάρια του Ταγίπ Ερντογάν με τη Δύση, εν μέσω μιας παγκόσμιας κρίσης και γεωπολιτικής αστάθειας, η ομιλία του εξ ανατολών γείτονα, θα αποτελέσει έναν ακόμη “άσσο” που θα ρίξουν στο τραπέζι των κρίσιμων και διεθνών επαφών τους τόσο ο Έλληνας πρωθυπουργός όσο και ο Υπουργός Εξωτερικών κατά τις συναντήσεις τους στο περιθώριο της γενικής Συνέλευσης του ΟΗΕ. Συναντήσεις κατά τις οποίες δεν θα τεθούν υπόψιν των συνομιλητών φωτογραφίες αγνώστου προέλευση και λήψης, όπως προπαγανδιστικά έκανε ο Ταγίπ Ερντογάν ρίχνοντας λάσπη κατά της Ελλάδας, αλλά – σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές- θα γνωστοποιηθούν ντοκουμέντα, χάρτες και υλικά που αποδεικνύουν περίτρανα τα επιθετικά “παιχνίδια” της Άγκυρας στην Ανατολική Μεσόγειο, με απειλές ρητορικές αλλά και επί του πεδίου, με υπερπτήσεις και παραβιάσεις του εθνικού εναέριου χώρου της Ελλάδας.

Στοιχεία τα οποία, σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, αναμένεται να επικαλεστεί και να παρουσιάσει και ο Κυριάκος Μητσοτάκης από το βήμα του ΟΗΕ, κατά την κεντρική του ομιλία την Παρασκευή, στέλνοντας σαφές και αυστηρό μήνυμα στην Τουρκία να σταματήσει τις προκλήσεις, αλλά και να υπενθυμίσει στην διεθνή κοινότητα τον σταθεροποιητικό ρόλο που παίζει η Ελλάδα στην περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου, ως παράγοντας ειρήνης και ασφάλειας.

Η ελληνική πλευρά πάντως δεν ανέμενε αυτού του βεληνεκούς επίθεση και συκοφαντία από πλευράς του Τούρκου Προέδρου, παρότι θεωρείτο δεδομένη η προκλητική συμπεριφορά και η σκληρότητα των ανυπόστατων ισχυρισμών του. Παρά ταύτα όπως παρατηρούσαν διπλωματικές πηγές όπως πολύ καλά γνωρίζει η Ελλάδα, έτσι και η Τουρκία ξέρει ότι οι αναληθείς ισχυρισμοί της δεν στέκουν σε διεθνές επίπεδο.

Άλλωστε, όπως εκτιμούν οι ίδιες πηγές μπορεί να επιχειρήθηκε να προκαλέσει ο Ταγίπ Ερντογάν μία συναισθηματική αντίδραση στο ακροατήριο, παρόλα αυτά, για αυτά που αφορούν…