Οι στρατιωτικές ασκήσεις της Κίνας με τη χρήση πραγματικών πυρών έχουν προκαλέσει παγκόσμια ανησυχία

Την επαύριον της επίσκεψης της προέδρου του αμερικανικού κοινοβουλίου, Νάνσι Πελόζι, στην Ταϊβάν, η Κίνα ξεκίνησε στρατιωτικές ασκήσεις χωρίς προηγούμενο γύρω από το νησί, δημιουργώντας φόβους μιας κρίσης στα Στενά της Ταϊβάν.

Η Πελόζι επισκέφθηκε το νησί αυτή την εβδομάδα, αγνοώντας τις κινεζικές απειλές, που θεωρεί την Ταϊβάν αποσχισμένη επικράτεια και είχε προειδοποιήσει ότι μια τέτοια κίνηση θα θεωρούνταν τεράστια πρόκληση.

  • Διαβάστε επίσης: Ποιο κόστος θα έχει για την Ταϊβάν η επίσκεψη Πελόζι;

Καθώς οι εντάσεις στο Στενά της Ταϊβάν αυξάνονται, ανάλυση του Guardian επιχειρεί να απαντήσει στο τι ακριβώς διακυβεύεται για την Κίνα και πόσο θα πρέπει να ανησυχούμε για την κατάσταση.

Πώς αντέδρασε η Κίνα στην επίσκεψη της Πελόζι στην Ταϊβάν;

Ο κινεζικός στρατός ανακοίνωσε στρατιωτικές ασκήσεις σε αέρα και θάλασσα κοντά στην Ταϊβάν, αλλά και δοκιμαστικές εκτοξεύσεις στρατηγικών πυραύλων στη θάλασσα ανατολικά της Ταϊβάν. Σύμφωνα με τα κινεζικά κρατικά ΜΜΕ, τρεις από τις έξι ασκήσεις με πραγματικά πυρά θα πραγματοποιηθούν σε θαλάσσιες περιοχές που η Ταϊβάν υποστηρίζει ότι αποτελούν επικράτειά της. Πριν τις ασκήσεις, που ξεκίνησαν σήμερα, Πέμπτη, η Ταϊβάν είχε δηλώσει ότι 27 κινεζικά αεροσκάφη παραβίασαν τον εναέριο χώρο της.

Η Ταϊβάν δεν ανήκε ποτέ στη Λαϊκή Δημοκρατία της Κίνας και υποστηρίζει ότι είναι ήδη ένα κυρίαρχο κράτος που δεν χρειάζεται να κηρύξει την ανεξαρτησία του. Στόχος της είναι να διατηρήσει την ασφάλεια του status quo και δεν επιθυμεί μια σύγκρουση, όμως έχει δεσμευτεί ότι θα υπερασπιστεί τον εαυτό της.

Το υπουργείο εθνικής άμυνας της Ταϊβάν αποκάλεσε τις προγραμματισμένες ασκήσεις της Κίνας «εναέριο και ναυτικό αποκλεισμό της Ταϊβάν».

«Πρόκειται για σοβαρό ζήτημα, δεδομένου ότι ένας αποκλεισμός νομικά θεωρείται πράξη πολέμου», σημειώνει στον Guardian ο ειδικός στην αμυντική πολιτική της περιοχής του Ινδικού-Ειρηνικού Ωκεανού, Μπλέικ Χέρτσινγκερ. «Πιστεύω ότι πρέπει να δείξουμε στην Ταϊβάν ότι αυτή τη στιγμή δεν πρέπει να κλιμακώσει περαιτέρω την κατάσταση».

Αυτή την εβδομάδα, η Ταϊβάν δέχτηκε επίσης μια σειρά από κυβερνοεπιθέσεις, χωρίς μέχρι…