«Κατάφωρα προκλητική» η αντίδραση της Κίνας στην επίσκεψη της Νάνσι Πελόσι στην Ταϊβάν, κρίνει ο ΥΠΕΞ των ΗΠΑ Άντονι Μπλίνκεν

Η κυβέρνηση Μπάιντεν ανέβαλε μία δοκιμαστική εκτόξευση ενός διηπειρωτικού βαλλιστικού πυραύλου  Minuteman III της Πολεμικής Αεροπορίας των ΗΠΑ, σε μία προσπάθεια αποτροπής της κλιμάκωσης των εντάσεων με το Πεκίνο, καθώς η Κίνα προχωρεί σε επίδειξη προβολής πολεμικής ισχύος κοντά στην Ταϊβάν, όπως δήλωσε χθες, Πέμπτη, στη διάρκεια ενημέρωσης, ο Τζον Κίρμπι εκπρόσωπος Τύπου για την εθνική ασφάλεια των ΗΠΑ.

Στο άμεσο μέλλον η δοκιμαστική εκτόξευση

Η Κίνα προχώρησε χθες στην ανάπτυξη πολλών μαχητικών αεροσκαφών και εκτόξευσε πυραύλους στο Στενό της Ταϊβάν, μία ημέρα μετά την επίσκεψη της Νάνσι Πελόσι, προέδρου της Βουλής των Αντιπροσώπων των ΗΠΑ. Η Κίνα θεωρεί την Ταϊβάν τμήμα της εδαφικής επικράτειάς της και δεν έχει ποτέ αποκηρύξει το ενδεχόμενο χρήσης πολεμικής ισχύος για την κατάληψή της.

Διαβάστε επίσης Κύπρος: Η κινεζική πρεσβεία συνδέει το Κυπριακό με την πολιτική της μίας Κίνας

Η Πολεμική Αεροπορία των ΗΠΑ προγραμμάτιζε να πραγματοποιήσει την δοκιμαστική εκτόξευση αυτή την εβδομάδα, όπως δήλωσε ο Κίρμπι, ενώ τώρα θα προχωρήσει σε επαναπρογραμματισμό της ημερομηνίας πραγματοποίησης της δοκιμής. Η δοκιμαστική εκτόξευση θα πραγματοποιηθεί στο άμεσο μέλλον.

«Καθώς η Κίνα προχωρεί σε στρατιωτικές ασκήσεις που αποσταθεροποιούν την περιοχή γύρω από την Ταϊβάν, οι ΗΠΑ επιδεικνύουν από τη μεριά τους συμπεριφορά υπεύθυνης πυρηνικής δύναμης, μέσω της μείωσης των κινδύνων από λανθασμένους υπολογισμούς και παρερμηνείες», δήλωσε ο Κίρμπι.

Δεν εξυπηρετεί τα συμφέροντά μας η ένταση

«Δεν πιστεύουμε πως εξυπηρετούμε τα συμφέροντά μας, αλλά και τα συμφέροντα της Ταϊβάν, επιτρέποντας μία περαιτέρω κλιμάκωση της έντασης. Έτσι μία προγραμματισμένη εδώ και πολύ καιρό δοκιμαστική εκτόξευση διηπειρωτικού βαλλιστικού πυραύλου Minuteman III, που θα πραγματοποιούνταν αυτή την εβδομάδα, θα επαναπρογραμματιστεί για να γίνει στο άμεσο μέλλον.»

Τον Απρίλιο, οι αμερικανικές ένοπλες δυνάμεις είχαν αναβάλει επίσης μία δοκιμαστική εκτόξευση πυραύλου Minuteman III. Η αναβολή εκείνη είχε γίνει προκειμένου να αποτραπεί μία κλιμάκωση της πυρηνικής έντασης με τη…