Όπως επισημαίνει σε ανάλυσή του το Politico, η στάση αυτή θα έπληττε σημαντικά την αξιοπιστία της ίδιας της Γερμανίας, αλλά και ολόκληρης της ΕΕ

Εδώ και μήνες το Βερολίνο έχει εκνευρίσει – αν όχι εξοργίσει – πολλούς συμμάχους του με την προσέγγιση που ακολουθεί απέναντι στη Ρωσία για το ζήτημα της Ουκρανίας. Όπως τονίζει το Politico, όμως, η κατάσταση αυτή δεν είναι παρά ένας πρόλογος για τις εξελίξεις που σιγοβράζουν στην Ασία, καθώς οι εντάσεις γύρω από την Ταϊβάν αναγκάζουν το Βερολίνο να επεξεργαστεί τη στρατηγική του σε περίπτωση που το Πεκίνο επιχειρήσει να προσαρτήσει το νησιωτικό κράτος, το οποίο θεωρεί αποσχισμένο τμήμα της Κίνας.

Αν συμβεί κάτι τέτοιο, οι ΗΠΑ και άλλοι δυτικοί σύμμαχοί τους θα μπορούσαν να ασκήσουν πιέσεις για σκληρές κυρώσεις εναντίον της Κίνας. Η Γερμανία, σημειώνει το Politico, είναι σχεδόν απίθανο να συμφωνήσει με κάτι τέτοιο, προκειμένου να προστατεύσει την οικονομία της που στηρίζεται στις εξαγωγές. Όμως κάτι τέτοιο θα έπληττε τόσο τη δική της, όσο και την ευρωπαϊκή διεθνή αξιοπιστία.

  • Διαβάστε επίσης: Ταϊβάν: Μπορεί να αποφευχθεί ένας πόλεμος ΗΠΑ – Κίνας;

Υπεκφυγές Σολτς

Όταν ερωτήθηκε την Πέμπτη αν η Γερμανία θα είχε τη δυνατότητα να στηρίξει τις κυρώσεις σε περίπτωση κινεζικής εισβολής, ο καγκελάριος Όλαφ Σολτς απέφυγε να απαντήσει, ενώ επέκρινε τη γερμανική βιομηχανία που «έβαλε όλα τα αβγά της στο ίδιο καλάθι».

«Το ερώτημα είναι αν η εξάρτηση της χώρας μας σε κρίσιμες περιοχές, που αφορούν τις εφοδιαστικές αλυσίδες, τις πρώτες ύλες και άλλα ζητήματα, είναι απαραίτητο στοιχείο της εθνικής στρατηγικής ασφαλείας μας, επί της οποίας εργαζόμαστε αυτή τη στιγμή», πρόσθεσε, χωρίς να αναφερθεί ευθέως στην Κίνα.

Άλλοι έχουν υπάρξει σαφέστεροι. Το γεγονός ότι η γερμανική βιομηχανία στηρίζεται στις εξαγωγές «έχει δημιουργήσει μια εξάρτηση που μας καθιστά αβοήθητους», υποστήριξε πρόσφατα μιλώντας στην τηλεόραση ο κεντροδεξιός γερμανός βουλευτής, Νόρμπερτ Ρέτγκεν.

Θα μπορούσε η Γερμανία να υποστηρίξει κυρώσεις εις βάρος της Κίνας;

«Αυτή τη στιγμή, στην πραγματικότητα όχι», προειδοποίησε ο Ρέτγκεν, πρώην υπουργός και έμπειρο μέλος της κοινοβουλευτικής επιτροπής εξωτερικής πολιτικής της Γερμανίας.

Αν και αντίστοιχα προβλήματα προέκυψαν…