Πρόταση της Εθνικής Αρχής Ιατρικώς Υποβοηθούμενης Αναπαραγωγής προς το υπουργείο Υγείας για αύξηση του ορίου ηλικίας στα 54 έτη αντί των 52 που είναι σήμερα

Τουλάχιστον 100 παιδιά και πλέον γεννιούνται στη χώρα μας κάθε χρόνο από γυναίκες πάνω από 50 ετών, με ιατρικώς υποβοηθούμενη αναπαραγωγή, η οποία έχει πραγματοποιηθεί σε κάποια γειτονική χώρα του εξωτερικού επειδή το όριο ηλικίας στην Ελλάδα είναι μέχρι 52 ετών.

Το γεγονός αυτό, οδήγησε την Εθνική Αρχή Ιατρικώς Υποβοηθούμενης Αναπαραγωγής να εισηγηθεί στο Υπουργείο Υγείας την αύξηση του ορίου ηλικίας στα 54 έτη για την εφαρμογή μεθόδου υποβοηθούμενης αναπαραγωγής. Με βάση τη σχετική οδηγία της Αρχής, οι γυναίκες αυτές θα πρέπει να καταθέσουν στην Αρχή επίσημα δικαιολογητικά και γνωματεύσεις ιατρών που πιστοποιούν ότι η φυσική και σωματική τους κατάσταση τους επιτρέπει την κυοφορία και τον τοκετό.

Διαβάστε επίσης: Εκσυγχρονίζεται το «τοπίο» της υποβοηθούμενης αναπαραγωγής στην Ελλάδα

Όπως επισημαίνει η Αρχή, η σχετική εισήγηση «στηρίχθηκε στην πραγματική ανάγκη των γυναικών για τεκνοποίηση σε μεγαλύτερη ηλικία και η οποία αποτυπώνεται ξεκάθαρα στις αιτήσεις που δέχεται η Αρχή για χορήγηση της σχετικής άδειας».

Το όριο ηλικίας για εξωσωματική γονιμοποίηση, αυξήθηκε στα 52 έτη από τα 50, με τον ν. 4812/2021 ύστερα από εισήγηση της ΕΑΙΥΑ. Με βάση τη διάταξη αυτή, η Αρχή έχει εκδώσει μέχρι σήμερα περίπου 400 άδειες για εφαρμογή μεθόδου εξωσωματικής σε γυναίκες 50-52 ετών, γεγονός που αναδεικνύει τη λειτουργικότητα της αύξησης του ορίου ηλικίας για εφαρμογή της ιατρικώς υποβοηθούμενης αναπαραγωγής.

Το αυξημένο όριο ηλικίας προϋπήρχε σε άλλες Ευρωπαϊκές και μη χώρες. Στην Κύπρο και στην Ισπανία το όριο είναι 55 και 54 ετών, αντίστοιχα. Στην Αγγλία, Ουκρανία, Ρωσία, Τουρκία, Πολωνία, Λιθουανία αλλά και στις ΗΠΑ δεν υπάρχει κανένα όριο ηλικίας.

Διαβάστε επίσης: Εξωσωματικές: Τα μωρά τα φέρνει η κρυοσυντήρηση

Σύμφωνα με τα επίσημα στατιστικά στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ, ο αριθμός των παιδιών που γεννιούνται στην Ελλάδα από γυναίκες άνω των 50 ετών δεν μπορεί να παραβλεφθεί και να θεωρηθεί αμελητέος, καθώς το 2007 είχαν γεννηθεί 52 παιδιά από γυναίκες άνω των 50 ετών, 74 παιδιά το 2009, 128 παιδιά το 2017 και 135 παιδιά το 2019. Αντίστοιχα το 2021…