Επιστημονικές έρευνες έχουν δείξει ότι ο αριθμός των παιδιών που έχουν χάσει την ζωή τους από θερμοπληξία μέσα σε αυτοκίνητο είναι τρομακτικά μεγάλος και το πιο σύνηθες αίτιο είναι η πεποίθηση των γονιών ή του φροντιστή του παιδιού να νομίζει ότι αυτό ποτέ δεν πρόκειται να του συμβεί.

Σχεδόν καθημερινά στις ειδήσεις υπάρχει η τραγική είδηση της θερμοπληξίας και δυστυχώς ακόμα και του θανάτου ενός παιδιού, επειδή οι γονείς το είχαν μέσα στο αυτοκίνητό τους. Είναι σημαντικό να γνωρίζουμε ότι η θερμοκρασία του σώματος ενός παιδιού αυξάνεται τρεις έως πέντε φορές ταχύτερα από τη θερμοκρασία ενός ενήλικα.

Όταν ένα παιδί αφήνεται σε ένα ζεστό όχημα, η θερμοκρασία του μπορεί να αυξηθεί γρήγορα – και μπορεί να πεθάνει μέσα σε λίγα λεπτά.

Διαβάστε επίσης: Βιρτζίνια: Πατέρας αυτοκτόνησε όταν πέθανε το μωρό του – Το είχε ξεχάσει στο αυτοκίνητο

Η θερμοπληξία σε έναν ενήλικα αρχίζει όταν η θερμοκρασία σώματος φτάσει περίπου τους 40 βαθμούς κελσίου, σε ένα παιδί όμως η θερμοκρασία αυτή μπορεί να θεωρηθεί αρκετή για να το οδηγήσει στο θάνατο.

Τα αποτελέσματα ερευνών σοκάρουν

Από το 1998, περισσότερα από 900 παιδιά έχουν πεθάνει γιατί τα έχουν αφήσει μέσα σε αυτοκίνητο εν καιρό καύσωνας ή ζέστης. Αυτό που προκαλεί ακόμα μεγαλύτερο σοκ, σύμφωνα με τα αποτελέσματα της έρευνας του «NoHeatStroke.org» είναι ότι τα περισσότερα από τα μισά παιδιά, ο γονέας ή ο φροντιστής του παιδιού το άφησε πίσω εν αγνοία του.

Οι τραγωδίες συμβαίνουν με ανησυχητικό ρυθμό και καλύπτουν ένα ευρύ φάσμα περιστάσεων. Το NoHeatStroke.org αναφέρει ότι οι θάνατοι μπορεί να συμβούν σε πολύ μεγάλο ηλικιακό φάσμα, δηλαδή από μωρά 5 ημερών έως 14χρονους.

Η Εθνική Διοίκηση Ασφάλειας Οδικής Κυκλοφορίας των Ηνωμένων Πολιτειών Αμερικής εκτιμά ότι, κατά μέσο όρο, ένα παιδί πεθαίνει από θερμοπληξία από όχημα κάθε 10 ημέρες.

Το ενημερωτικό δελτίο για τη θερμοπληξία του «KidsAndCars.org» υπογραμμίζει ότι οι φροντιστές που εμπλέκονται σε αυτά τα περιστατικά προέρχονται από πολλά κοινωνικά στρώματα. Περιλαμβάνουν δασκάλους, οδοντιάτρους, κοινωνικούς λειτουργούς, αστυνομικούς, νοσηλευτές, κληρικούς, στρατιωτικούς, ακόμη και έναν επιστήμονα πυραύλων. Αυτά τα τραγικά περιστατικά μπορούν να συμβούν σε οποιονδήποτε, ανεξάρτητα από την…