Η Ρωσία έχει να αντιμετωπίσει τις επιπτώσεις της υποχώρησης από τη Χερσώνα.

Η υποχώρηση των δυνάμεων της Ρωσίας από τη Χερσώνα συνεχίζει να απασχολεί τα διεθνή ΜΜΕ που επιχειρούν να αποκρυπτογραφήσουν τι θα σημάνει για τη συνέχεια του πολέμου. Το Grid, σε ανάλυσή του, χαρακτηρίζει την απόφαση ως στρατιωτική καταστροφή και σημειώνει ότι ούτε ο μηχανισμός του Κρεμλίνου δεν μπορεί να αντιστρέψει τη σημασία της.

Μάλιστα, οι δύο αναλυτές του Grid, Τζόσουα Κίτινγκ και Στάνισλαβ Κούτσερ παραφράζουν τη ρήση του Έρνεστ Χεμινγουέι, σημειώνοντας ότι ο ρωσικός στρατός έχασε τη Χερσώνα με δύο τρόπους: σταδιακά και μετά ξαφνικά.

  • Διαβάστε επίσης: Στριμωγμένος ο Πούτιν – Θα τον σώσει η «ασπίδα» προστασίας Κρεμλίνου και ΜΜΕ;

Η μόνη επαρχιακή πρωτεύουσα

Η Χερσώνα ήταν η πρώτη μεγάλη πόλη που κατέλαβαν οι Ρώσοι τις πρώτες ημέρες του πολέμου και, στους οκτώ μήνες που ακολούθησαν, η μόνη επαρχιακή πρωτεύουσα. Ήταν επίσης ένα από τα μέρη που ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντίμιρ Πούτιν προσάρτησε επίσημα – και παράνομα – στα τέλη Σεπτεμβρίου, θυμίζει το Grid.

Στον εορτασμό του Κρεμλίνου για τις προσαρτήσεις, ο Πούτιν δήλωσε ότι η Χερσώνα και οι άλλες τρεις ουκρανικές περιοχές (Ζαπορίζια, Ντονέτσκ και Λουγκάνσκ) θα είναι ρωσικές «για πάντα». Στην ίδια τη Χερσώνα αναρτήθηκαν διαφημιστικές πινακίδες, μηνύματα που καυχιόντουσαν για το ίδιο: «Η Ρωσία είναι εδώ για πάντα».

Το «για πάντα» στην περίπτωση της Χερσώνας διήρκεσε περίπου έξι εβδομάδες.

Οι ουκρανικές δυνάμεις άρχισαν περιορισμένες αντεπιθέσεις με στόχο την περιοχή της Χερσώνας ήδη από τον περασμένο Μάιο και το καλοκαίρι άρχισαν να χρησιμοποιούν πρόσφατα αποκτηθέντα πυραυλικά συστήματα για να προσπαθήσουν να αποκόψουν τις ρωσικές δυνάμεις στην περιοχή από τις οδούς ανεφοδιασμού.

Η μεγάλης κλίμακας ουκρανική επίθεση για την απελευθέρωση της Χερσώνας ξεκίνησε επίσημα στις αρχές Σεπτεμβρίου, αν και για εβδομάδες η πρόοδος ήταν αργή και κάθε σπιθαμή εδάφους είχε βαριές απώλειες για την ουκρανική πλευρά.

Έτσι, κατά μία έννοια, η νίκη αυτής της εβδομάδας άργησε να έρθει.

«Περίμεναν ένα θαύμα»

Όμως, ο ρυθμός των εξελίξεων τις τελευταίες ημέρες ήταν εκπληκτικός. Όταν η Ρωσία άρχισε να απομακρύνει πολίτες από τη Χερσώνα στα μέσα Οκτωβρίου,…