Παρά τους ισχυρισμούς περί του αντιθέτου, η χώρα ίσως βαίνει προς «οικονομική λήθη».

Παρά τις ενδείξεις ότι η Ρωσία αντέχει τον οικονομικό πόλεμο της Δύσης, η χώρα αντιμετωπίζει μακροπρόθεσμα τον κίνδυνο «οικονομικής λήθης» εξαιτίας των διεθνών κυρώσεων και της αποχώρησης των επιχειρήσεων από τη χώρα, επισημαίνουν οικονομολόγοι.

Την περασμένη εβδομάδα το ΔΝΤ αναβάθμισε κατά 2,5 ποσοστιαίες μονάδες τις προβλέψεις για την πορεία του ΑΕΠ της Ρωσίας, κάτι που σημαίνει ότι ρωσική οικονομία θα συρρικνωθεί 6% κατά τη φετινή χρονιά. Το Ταμείο ανέφερε πως η ρωσική οικονομία δείχνει να αντεπεξέρχεται απέναντι στο βάρος των κυρώσεων καλύτερα απ’ ό,τι αναμενόταν αρχικά, αναφέρει το CNBC.

Η δε κεντρική τράπεζα της Ρωσίας εξέπληξε τις αγορές μειώνοντας τον Ιούλιο το βασικό επιτόκιο στο 8%, κινούμενο, χαμηλότερα από τα επίπεδα πριν από τη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία. Παράλληλα, το ρούβλι ανέκαμψε μετά τις ιστορικές απώλειες στον απόηχο της εισβολής της Ρωσία στην Ουκρανία.

H Ρωσία συνεχίζει να αντλεί έσοδα από τις εξαγωγές πετρελαίου και αερίου. Είναι αυτό αρκετό για να σώσει την οικονομία της; (Reuters)

Την ίδια στιγμή, η Ρωσία συνέχισε να εξαγάγει ενέργεια και άλλα εμπορεύματα, εκμεταλλευόμενη και την εξάρτηση της Ευρώπης από τις προμήθειες ρωσικού αερίου.

Από την άλλη, αρκετοί οικονομολόγοι προβλέπουν πως το κόστος για τη ρωσική οικονομία από την αποχώρηση των ξένων επιχειρήσεων θα έχει μεγάλη διάρκεια, γεγονός που θα πλήξει την παραγωγική δυναμική της, οδηγώντας και σε brain drain.

Σε αυτό θα προστεθούν οι απώλειες που θα καταγράψει μακροπρόθεσμα στην αγορά πετρελαίου και φυσικού αερίου, καθώς και η μειωμένη πρόσβασή της σε σημαντικές εισαγωγές προϊόντων τεχνολογίας.

Ο Ίαν Μπρέμερ, πρόεδρος του Eurasia Group, επισήμανε στο CNBC την περασμένη Δευτέρα πως αν και οι βραχυπρόθεσμες αναταραχές από τις κυρώσεις που επιβλήθηκαν στη Ρωσία είναι λιγότερες απ’ ό,τι αναμενόταν, το πραγματικό ντιμπέιτ σχετικά με αυτό πάει πέρα από το 2022.

Κατάρρευση;

Το Eurasia Group προβλέπει μια διαρκή και μακροπρόθεσμη μείωση της οικονομικής δραστηριότητας, με το ρωσικό ΑΕΠ να συρρικνώνεται 30%-50% από τα επίπεδα πριν από την κήρυξη του πολέμου στην Ουκρανία.

Ο κ. Μπρέμερ υπογραμμίζει πως καθώς οι κυρώσεις εντείνονται…