Η ρωσική οικονομία έχει μπει σε υφεσιακή τροχιά λόγω κυρίως των κυρώσεων, όμως τα μέτρα που έχουν ληφθεί από κυβέρνηση και κεντρική τράπεζα άμβλυναν τις συνέπειες

Ο Βλαντιμίρ Πούτιν επιμένει πως ο πόλεμος έχει επηρεάσει ελάχιστα την ρωσική οικονομία κόντρα στις πιέσεις που δέχεται από τη Δύση. Τα σημερινά στοιχεία από την ομοσπονδιακή στατιστική υπηρεσία για τις επιδόσεις της οικονομίας κατά το δεύτερο τρίμηνο δείχνουν πως τα πράγματα δεν είναι έτσι ακριβώς, με το ρωσικό ΑΕΠ να εισέρχεται σε υφεσιακή τροχιά, όμως είναι σίγουρο ότι τα πράγματα θα μπορούσαν να ήταν πολύ χειρότερα, όπως άλλωστε περίμεναν και οι διεθνείς αναλυτές.

Σύμφωνα με την Rosstat, οι ρυθμοί ανάπτυξης υποχώρησαν κατά 4% σε ετήσια βάση κατά το δεύτερο τρίμηνο του 2022, αν και η πτώση τους ήταν μικρότερη από τα επίπεδα που περίμεναν οι αναλυτές. Η Rosstat απέφυγε να δώσει λεπτομερή στοιχεία που να εξηγούν τις ακριβείς πηγές της ρωσικής ύφεσης κατά το δεύτερο τρίμηνο, που ήταν και ένα τρίμηνο που τελούσε στο σύνολο του υπό τη βαριά σκιά του πολέμου, όμως διεθνείς αναλυτές έσπευσαν να σχολιάσουν πως η επιβράδυνση αποδίδεται κυρίως στην αδύναμη καταναλωτική ζήτηση και στον αντίκτυπο των κυρώσεων.

Διαβάστε επίσης: Μπόρις Μιντς, ο Ρώσος δισεκατομμυριούχος που τολμά να βγάλει γλώσσα στον Πούτιν

Άλλα περίμεναν…

Σε κάθε περίπτωση, τα στοιχεία δεν ήταν τόσο άσχημα όσο περίμεναν οι αναλυτές. Η ίδια η κεντρική τράπεζα της Ρωσίας, σε πρόβλεψη της, είχε ισχυριστεί πως το ρωσικό ΑΕΠ θα μειωθεί κατά 4,3% το δεύτερο τρίμηνο και θα κάνει μια βουτιά ύψους 7% το τρίτο τρίμηνο, με αποτέλεσμα η συνολική επιβράδυνση για τη χρονιά να φτάσει στο 4%-6%, πριν αρχίσει να ανακάμπτει από το δεύτερο μισό του 2023.

Δημοσκόπηση που είχε διεξαχθεί από το πρακτορείο Reuters, μεταξύ οικονομικών αναλυτών, κατέληγε στην εκτίμηση πως η υποχώρηση για το ρωσικό ΑΕΠ θα φτάσει στο 7% σε ετήσια βάση το διάστημα Απρίλιο με Ιούνιο, μετά την ενίσχυση του κατά 3,5% το πρώτο τρίμηνο.

Η αντίστοιχη δημοσκόπηση του Bloomberg ήταν πιο μετριοπαθής, καταλήγοντας σε έναν μέσο όρο υποχώρησης κατά 4,7% σε ετήσια βάση.

Το μόνο βέβαιο είναι πως προφανώς η ρωσική οικονομία δεν έχει μείνει αλώβητη από την κρίση που η ίδια η Μόσχα πυροδότησε εισβάλοντας στην Ουκρανία. Ουσιαστικά…