Η ουγγρική MOL έδωσε λύση πριν δυσκολέψει η κατάσταση, πληρώνοντας τις χρεώσεις που εκρεμμούσαν προς το Κίεβο για λογαριασμό της Μόσχας.

Επανήλθε η ροή ρωσικού πετρελαίου προς την Ουκρανία, που είχε διακοπεί εδώ και λίγα 24ωρα προκαλώντας νέα ανησυχία στις ευρωπαϊκές αγορές, καθώς η πληρωμή που εκκρεμούσε καλύφθηκε με παρέμβαση της ουγγρικής ενεργειακής εταιρείας MOL.

Θυμίζουμε πως η ροή προς το νότιο σκέλος του αγωγού Ντρούζμπα, που μεταφέρει ρωσικό αργό προς την Ουγγαρία και τις γειτονικές της χώρες μέσω της Ουγγαρίας είχε διακοπεί, καθώς η ρωσική κρατική εταιρεία που λειτουργεί τον αγωγό, η Transneft, υποστήριξε πως δεν μπόρεσε να καταβάλει τα τέλη διαμετακόμισης που όφειλε προς το Κίεβο, καθώς οι ευρωπαϊκές τράπεζες αρνούνταν να διευθετήσουν την συναλλαγή, λόγω των διεθνών κυρώσεων.

Διαβάστε επίσης: Ζελένσκι: Ο πόλεμος πρέπει να τελειώσει με απελευθέρωση της Κριμαίας

Αγωγός Ντρούζμπα (Πηγή: FT)

Με τη διακοπή της ροής η Μόσχα θέλησε να στείλει για μια ακόμη φορά το μήνυμα προς τη Δύση πως οι κυρώσεις εναντίον της προκαλούν προβλήματα στις ενεργειακές ροές με τρόπο που τελικά στρέφονται εις βάρος των ίδιων των ευρωπαίων αγοραστών.

Με δεδομένο πως η Ουγγαρία ήταν από τις χώρες που θίγονταν άμεσα από τη διακοπή της ροής, η MOL –που ελέγχει επίσης το σλοβακικό διυλιστήριο Slovnaft- παρενέβη και πλήρωσε η ίδια τις χρεώσεις που εκκρεμούσαν προς την Ουκρανία καλύπτοντας έτσι τις υποχρεώσεις της Μόσχας. Και πραγματικά λίγο νωρίτερα έγινε γνωστό πως οι στρόφιγγες άνοιξαν και πάλι.

Η αποκατάσταση της ροής στον αγωγό θα αποτρέψει προσωρινά τα χειρότερα, κυρίως για την ίδια την Ουγγαρία που βρισκόταν άμεσα αντιμετώπη με σοβαρές ελλείψεις.

Πηγή: ΟΤ