«Γέλα, αγκάλιασε κάποιον και βγες να σε δει λίγο ο ήλιος». Είναι ίσως η πιο συχνή συμβουλή τις μέρες που είσαι κακοδιάθετος/η αλλά και η κατάληξη κάθε συζήτησης που αφορά τις ορμόνες.

Και παρότι στα social media μπορείς να βρεις εκατοντάδες λίστες απλών βημάτων μιας ισορροπημένης ρουτίνας, πρόσφατα προστέθηκε ακόμη ένας όρος για την αντιμετώπιση του καθημερινού άγχους. Αυτός του «hormone hacking» (χακάρισμα ορμονών).

Πρόκειται για τη δυνατότητα που έχουμε να αλλάξουμε δραστικά το πώς νιώθουμε αλλά και το πώς αντιδρούμε στα διάφορα σενάρια της ζωής μας. Τι ισχύει, όμως, στην πραγματικότητα για αυτό που αποκαλούμε «ορμόνες ευτυχίας»; Μπορούμε να επηρεάσουμε τη διάθεσή μας και αν ναι, σε τι βαθμό;

Η γιατρός Margarita Kitova-John αλλά και η θεραπεύτρια και συγγραφέας Marisa Peer, εξηγούν στο βρετανικό Zoella ποιες είναι αυτές οι ορμόνες και πώς μπορούμε να βοηθήσουμε στην παραγωγή τους.

Πώς λειτουργούν οι ορμόνες;

«Είναι ουσιαστικά χημικοί αγγελιαφόροι στο σώμα», αναφέρει η Dr. Margarita για τις ορμόνες, εξηγώντας ότι μπορούν να επηρεάσουν με διάφορους τρόπους, όχι μόνο τα όργανά μας, αλλά και τη διάθεση, τον μεταβολισμό μας, ακόμη και τις σεξουαλικές λειτουργίες. «Ακόμη και μια μικρή ποσότητα ορμονών μπορεί να προκαλέσει μεγάλη αντίδραση στα κύτταρα όλου του σώματος» συμπληρώνει, αναφέροντας ως παράδειγμα τη σημασία της ινσουλίνης στην πεπτική διαδικασία, και όχι μόνο.

Μπορώ να τις επηρεάσω;

Το να ελέγξει κανείς πλήρως τις ορμόνες του δεν είναι εφικτό. Ωστόσο, όπως σημειώνει η ίδια, συγκεκριμένες επιλογές που έχουν να κάνουν με τον τρόπο ζωής μπορούν να τις επηρεάσουν σημαντικά.

Έτσι, μια διατροφή υψηλής περιεκτικότητας σε πρωτεΐνες και χαμηλότερης σε επεξεργασμένους υδατάνθρακες είναι ευεργετική για την μείωση της ινσουλίνης. Παράλληλα, όταν η κορτιζόλη και η αδρεναλίνη βρίσκονται σε υψηλά επίπεδα λόγω στρες, τότε ο διαλογισμός, οι βαθιές αναπνοές αλλά και το γέλιο μπορούν να λειτουργήσουν κατευναστικά. Πρόκειται για συμπτώματα που συναντώνται συχνά, λόγω και της έντονα πιεστικής καθημερινότητας που βιώνουν οι σύγχρονες κοινωνίες.

Αυτό που θα πρέπει να θυμάται κανείς, είναι ότι οι διάφορες ορμόνες αλληλοεπιδρούν, με αποτέλεσμα να είναι δύσκολη η μεμονωμένη ρύθμιση…