Σύμφωνα με τους Financial Times, όσα διημείφθησαν στη σύνοδο του Οργανισμού Συνεργασίας της Σαγκάης στο Ουζμπεκιστάν σηματοδοτούν τη μεγαλύτερη δημόσια αναγνώριση της ανησυχίας για τον πόλεμο από τις δύο μεγαλύτερες οικονομίες που δεν έχουν επιβάλει κυρώσεις στη Μόσχα

Τις προηγούμενες μέρες η ατζέντα του Βλαντίμιρ Πούτιν ήταν γεμάτη, καθώς συναντήθηκε με ηγέτες που συμμετείχαν στην πρόσφατη σύνοδο του Οργανισμού Συνεργασίας της Σαγκάης, στο Ουζμπεκιστάν.

Στη διάρκεια των συναντήσεών του είδαμε δύο ηγέτες να αλλάζουν διακριτικά τον τόνο τους απέναντι στον ρώσο ηγέτη και την «ειδική στρατιωτική» του επιχείρηση στην Ουκρανία. Ο λόγος για τον ινδό πρωθυπουργό, Ναρέντα Μόντι, και τον κινέζο πρόεδρο, Σι Τζινπίνγκ.

Διαβάστε επίσης: Γεβγκένι Πριγκόζιν – Τι… «μαγειρεύει» ο «σεφ του Πούτιν»;

Η δημόσια κριτική σε βάρος του Βλαντίμιρ Πούτιν αποκαλύπτει την ανησυχία των μεγάλων χωρών της Ασίας και σηματοδοτεί μια αλλαγή στην παγκόσμια αντίληψη για τον πόλεμο, σύμφωνα με αξιωματούχους χωρών της Δύσης, με φόντο τις προσπάθειες της Ευρώπης και των ΗΠΑ να διαβρωθεί το μέτωπο στήριξης που φαινόταν να έχει σχηματιστεί υπέρ του Κρεμλίνου.

Όπως επισημαίνουν οι Financial Times, οι επικρίσεις του ινδού πρωθυπουργού για τον πόλεμο και η αναγνώριση από τον Βλαντίμιρ Πούτιν των ανησυχιών που εξέφρασε ο κινέζος πρόεδρος αποτελούν σημάδια δυσφορίας απέναντι στη Μόσχα, δήλωσαν τρεις δυτικοί αξιωματούχοι.

Σαφές μήνυμα ενόχλησης

Τα σχόλια είναι «ένα γνήσιο και σαφές μήνυμα» ενόχλησης, σύμφωνα με ανώτερο ευρωπαίο αξιωματούχο, ο οποίος πρόσθεσε ότι η Ινδία και η Κίνα θα μπορούσαν να προσαρμόσουν τις ενέργειές τους τόσο προς τη Ρωσία όσο και προς τη Δύση.

Σε άλλα σχόλια, ανώτερος ευρωπαίος υπουργός είπε ότι ερμήνευσαν τα σχόλια ως «πραγματική κριτική». «Ειδικά από τον Μόντι. Δεν νομίζω ότι του αρέσει αυτό… Ήταν πολύ καλύτερο να βρίσκεσαι σε μια θέση ασάφειας όπου μπορείς να είσαι φιλικός και με τις δύο πλευρές. Και να επωφεληθείς από το να είσαι φίλος και με τους δύο».

Ο ινδός πρωθυπουργός είπε στον Πούτιν ότι «η σημερινή εποχή, δεν είναι εποχή πολέμου». Ο Ρώσος πρόεδρος απάντησε ότι «θα κάνουμε ό,τι μπορούμε για να το σταματήσουμε αυτό το συντομότερο δυνατό», επικαλούμενος τις…