Οι ελαφρύνσεις που φέρνει ο νέος προϋπολογισμός σε 2,7 εκατ. φορολογουμένους

Φορο-ελαφρύνσεις σε 2,7 εκατ. μισθωτούς, συνταξιούχους, επαγγελματίες, αγρότες, ιδιοκτήτες ακινήτων φέρνει το 2023 με ανοιχτό το παράθυρο για νέα μέτρα στήριξης στα νοικοκυριά ανάλογα με την ενεργειακή κρίση και τα δημοσιονομικά περιθώρια. Μεγάλη κερδισμένη είναι η μεσαία τάξη με την κατάργηση της ειδικής εισφοράς αλληλεγγύης, τη διατήρηση των χαμηλών ασφαλιστικών εισφορών, την κατάργηση υπό προϋποθέσεις του τέλους επιτηδεύματος αλλά και την παράταση του μειωμένου ΦΠΑ σε σειρά αγαθών και υπηρεσιών. Το πακέτο περιλαμβάνει ακόμη τονωτικές ενέσεις στην αγορά των ακινήτων με αναστολές φόρων και διατήρηση φορολογικών εκπτώσεων και απαλλαγών.

Οι φορο-ανάσες σχεδόν 2,5 δισ. ευρώ που ξεκλειδώνουν το επόμενο έτος και ενσωματώνονται στον νέο προϋπολογισμό ο οποίος κατατίθεται τη Δευτέρα στη Βουλή προβλέπουν:

1. Κατάργηση εισφοράς αλληλεγγύης

Οι τίτλοι τέλους της ειδικής εισφοράς αλληλεγγύης, ενός μνημονιακού μέτρου, θα πέσουν οριστικά την 1η Ιανουαρίου 2023 για όλους τους φορολογούμενους. Μετά τους μισθωτούς του ιδιωτικού τομέα και οι δημόσιοι υπάλληλοι και οι συνταξιούχοι θα δουν τις αποδοχές τους να αυξάνονται από τον πρώτο μήνα του νέου έτους. Το ετήσιο όφελος για τους φορολογούμενους με ετήσιο εισόδημα άνω των 12.000 ευρώ ξεκινάει από 22 ευρώ και μπορεί να υπερβεί και τα 676 ευρώ για υψηλότερα εισοδήματα. Για παράδειγμα, για έναν δημόσιο υπάλληλο με ετήσιο εισόδημα 18.000 ευρώ η ελάφρυνση θα είναι της τάξεως των 132 ευρώ ετησίως.

2. Κατάργηση υπό προϋποθέσεις του τέλους επιτηδεύματος

Επιτηδευματίες και μικρές επιχειρήσεις, με ακαθάριστα έσοδα έως 2 εκατομμύρια ευρώ ετησίως, που αυξάνουν τον μέσο ετήσιο αριθμό εργαζομένων πλήρους απασχόλησης, κατ’ ελάχιστο για 3/12 σε ετήσια βάση, απαλλάσσονται από το τέλος επιτηδεύματος για το έτος που συντελείται η αύξηση. Πρόκειται για ένα μόνιμο μέτρο και αφορά, δυνητικά, 900.000 επιτηδευματίες και επιχειρήσεις.

3. Μειωμένες ασφαλιστικές εισφορές

Διατηρείται η μείωση κατά τρεις ποσοστιαίες μονάδες των ασφαλιστικών εισφορών των μισθωτών του ιδιωτικού τομέα. Το μέτρο αυξάνει το διαθέσιμο εισόδημα 2,2 εκατ. εργαζομένων.

4. Δημόσιοι υπάλληλοι

Καταργείται η ειδική…