Για την κάλυψη των αναγκών του συνόλου του πληθυσμού χρειάζονται πανελλαδικά περίπου 5.500 προσωπικοί γιατροί

Αντίστροφα μετράει ο χρόνος για την εκκίνηση του θεσμού του προσωπικού γιατρού που φιλοδοξεί να αλλάξει ριζικά το τοπίο της Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας στη χώρα μας. Εντός της εβδομάδας, ενδεχομένως και σήμερα, αναμένεται να ανακοινωθεί ο σχετικός οδηγός που θα εξηγεί βήμα προς βήμα τη διαδικασία, δίνοντας το πράσινο φως στους πολίτες να αναζητήσουν τον γιατρό τους. Συνεπώς οι επόμενες ημέρες αποτελούν ένα μεταβατικό στάδιο έως την Κυριακή, όταν θα λήξει η περίοδος εγγραφής των γιατρών στο σύστημα. Επειτα, από την 1η Αυγούστου, θα ενεργοποιηθεί η πλατφόρμα για τους πολίτες, με το πρόγραμμα να τρέχει πιλοτικά σε μια «ουδέτερη» χρονική ζώνη.

Αλλωστε, σύμφωνα με πληροφορίες από την οδό Αριστοτέλους, στη «δεξαμενή» των προσωπικών γιατρών είχαν ενταχθεί έως και χθες περί τους 570 ιδιώτες παθολόγους, γενικούς γιατρούς και γιατρούς εργασίας, οι οποίοι αποδέχτηκαν το κάλεσμα του υπουργείου Υγείας αλλά και οι 2.163 των δημόσιων δομών (Κέντρα Υγείας και Τοπικών Μονάδων Υγείας) που εντάχθηκαν αυτόματα στο σύστημα. Παράλληλα εκκρεμεί η απάντηση των 800 γιατρών οι οποίοι έχουν ήδη σύμβαση με τον ΕΟΠΥΥ ως «οικογενειακοί γιατροί», όμως θα πρέπει να συμβληθούν εκ νέου, αποδεχόμενοι τους πρόσφατους βελτιωμένους όρους.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Προσωπικός γιατρός: 4+1 απαντήσεις – Ποινές αλλά και μπόνους

Εν τούτοις, όπως παραδέχονται οι τεχνοκράτες του υπουργείου Υγείας, για την κάλυψη των αναγκών του συνόλου του πληθυσμού χρειάζονται πανελλαδικά περίπου 5.500 προσωπικοί γιατροί. Δεδομένου, συνεπώς, ότι έως σήμερα δεν έχει συμπληρωθεί ο απαραίτητος αριθμός σε κάποιες περιοχές της χώρας – όπως στην Αττική και στο Νότιο Αιγαίο -, θα δοθεί παράταση στις εγγραφές γιατρών και πολιτών. Σε κάθε περίπτωση, πάντως, αποτελεί γεγονός πως η «μαύρη τρύπα» των τουλάχιστον 2.000 γιατρών προβληματίζει, δεδομένου ότι σύμφωνα με το κυβερνητικό σχέδιο στόχος είναι από το νέο έτος ο θεσμός να τεθεί σε πλήρη εφαρμογή.

Περίοδος προσαρμογής

Ετσι, κατά τις πρώτες εβδομάδες ενεργοποίησης της πλατφόρμας αναβάλλονται και οι ποινές που προβλέπει ο νομοθέτης, καθώς χαρακτηρίζεται ως περίοδος…