Η Ελληνική Πνευμονολογική Εταιρεία (ΕΠΕ) επισημαίνει την ανάγκη προστασίας των ευάλωτων από τον καπνό μένοντας στο σπίτι με κλειστά παράθυρα και κλιματισμό, ενώ τονίζει ότι χρειάζονται μάσκες αυξημένης προστασίας

Μέτρα προστασίας των ευάλωτων ηλικιωμένων, παιδιών και εγκύων, αλλά και των χρονίως πασχόντων ιδίως από αναπνευστικά νοσήματα, προτείνει η Ελληνική Πνευμονολογική Εταιρεία, στην προσπάθεια μείωσης των επιπτώσεων από τις πυρκαγιές που μαίνονται σε ολόκληρη τη χώρα.

Οι πνευμονολόγοι τονίζουν την ανάγκη για άμεση απομάκρυνση από την εστία της φωτιάς, πλήρη αποφυγή μετακινήσεων ασθενών με σοβαρά νοσήματα, ηλικιωμένων, παιδιών και εγκύων και παραμονή τους σε κλειστούς χώρους με κλειστά παράθυρα και πόρτες, ενώ σημειώνουν ότι η χρήση κλιματισμού, ανακυκλώνει τον αέρα του δωματίου και  ενθαρρύνεται σε συνθήκες υψηλής θερμοκρασίας περιβάλλοντος, με την προϋπόθεση ότι το δωμάτιο είναι και μπορεί να παραμείνει προστατευμένο από τον εξωτερικό αέρα. Σε διαφορετική περίπτωση προτείνεται η δημιουργία ενός προστατευμένου και κλιματιζόμενου δωματίου εντός της οικίας.

Τονίζουν επίσης την ανάγκη ο αέρας του κλιματιζόμενου δωματίου να διατηρείται καθαρός, γι΄αυτό συνιστάται να αποφεύονται: το κάπνισμα, τα κεριά για φωτισμό, το μαγείρεμα σε ανοικτή εστία, η χρήση αεροζόλ και ηλεκτρικής σκούπας.

Οι εκπρόσωποι της Πνευμονολογικής Εταιρείας προτείνουν ακόμη:

  • Αποφυγή άθλησης και σωματικής καταπόνησης.
  • Χρήση  μάσκας υψηλής αναπνευστικής προστασίας (FFP2 ή 3) με καλή εφαρμογή εφόσον η μετακίνηση κρίνεται απαραίτητη. Οι «χειρουργικές» ή υφασμάτινες μάσκες δεν  προστατεύουν από την εισπνοή καπνού ή στάχτης. Οι  μετακινήσεις θα πρέπει να γίνονται σε ώρες χαμηλότερου θερμικού φορτίου, π.χ. το βράδυ.
  • Ειδικά οι ασθενείς με  χρόνια αναπνευστικά ή καρδιαγγειακά νοσήματα, δεν θα πρέπει να μετακινούνται, ειδικά αν δεν είναι εφικτή η χρήση μάσκας υψηλής αναπνευστικής προστασίας.
  • Οι ασθενείς με άσθμα και ΧΑΠ, παθήσεις που κατεξοχήν επιδεινώνονται από την περιβαλλοντική επιβάρυνση, απαιτείται η αυστηρή τήρηση  της φαρμακευτικής αγωγής, και επί οποιασδήποτε επιδείνωσης των συμπτωμάτων η άμεση επικοινωνία με τον θεράποντα Πνευμονολόγο με σκοπό την προσαρμογή της…