Διεθνές και διαχρονικό είναι το πρόβλημα των ελλείψεων φαρμάκων, όμως εντείνεται ολοένα και περισσότερο – 15 προτάσεις από την Ομοσπονδία Συνεταιρισμών Φαρμακοποιών Ελλάδος

Πάνω από 150 φάρμακα βρίσκονται σε μακροχρόνια έλλειψη ή έχει διακοπεί η κυκλοφορία τους στην αγορά, όμως συνολικά περίπου 500 φάρμακα παρουσιάζουν ελλείψεις τελευταία, πολύ περισσότερο απ’ ότι πριν την πανδημία του κοροναϊού.

Οι ελλείψεις φαρμάκων δημιουργούν σημαντικά προβλήματα στους φαρμακοποιούς οι οποίοι βρίσκονται αντιμέτωποι με την εκτέλεση συνταγών καθημερινά, αλλά κυρίως στους ίδιους τους ασθενείς οι οποίοι ταλαιπωρούνται από φαρμακείο σε φαρμακείο μέχρι να βρεθεί το φάρμακό τους, καθυστερώντας την έναρξη της θεραπείας τους ή διακόπτοντάς την, αν πρόκειται για χρόνιους ασθενείς. Και στις δύο περιπτώσεις όμως, επιβαρύνεται η υγεία τους είτε άμεσα είτε μακροπρόθεσμα.

Σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία του ΕΟΦ, 98 φάρμακα βρίσκονται σε μακροχρόνια έλλειψη. Από αυτά, τα 39 αφορούν εξωνοσοκομειακές θεραπείες τα 15 νοσοκομειακές, τρία είναι εμβόλια, ενώ άλλα 41 φάρμακα εισάγονται στη χώρα από το Ινστιτούτο Φαρμακευτικής Έρευνας και Τεχνολογίας (ΙΦΕΤ). Τα φάρμακα αυτά χορηγούνται για υπέρταση, δερματολογικές ή ψυχικές παθήσεις, αντισηπτικά, παυσίπονα, αντικαρκινικά, αιματολογικά κλπ.

Οι κυριότεροι λόγοι που παρατηρείται η έλλειψή τους είναι είτε προβλήματα στη διαδικασία παραγωγής είτε προβλήματα στη διανομή, δείχνοντας πως οι επιπτώσεις της πανδημίας δεν έχουν εκλείψει ακόμη.

Την ίδια στιγμή όμως, άλλα 61 φάρμακα σταματούν να κυκλοφορούν στη χώρα μας με απόφαση των εταιρειών που τα παρασκευάζουν και τα οποία αφορούν αντιυπερτασικά, αντιβιοτικά, παυσίπονα, ορμόνες, παράγοντες πήξης αίματος, αντιδιαβητικά σκευάσματα, αντικαταθλιπτικά, μυοχαλαρωτικά κλπ.

Σχολιάζοντας το θέμα ο πρόεδρος της Ομοσπονδίας Συνεταιρισμών Φαρμακοποιών Ελλάδος (ΟΣΦΕ) Βασίλης Μπιρλιράκης επεσήμανε ότι αδρές εκτιμήσεις ανεβάζουν τα φάρμακα που παρουσιάζουν έλλειψη στη χώρα μας περίπου στα 400-500 όμως κανένας φορέας δεν έχει αναλυτικά καταγράψει τις ελλείψεις, οι οποίες τείνουν πλέον στην κορύφωσή τους από την αρχή της πανδημίας μέχρι σήμερα.

Οι αιτίες

Τονίζοντας ότι το φαινόμενο των ελλείψεων υπήρχε…