Του Αντώνη Αντζολέτου

Ο ειδικός κανονισμός της Βουλής που προβλέπει πως η μειοψηφία είναι σε θέση να συστήσει Εξεταστική Επιτροπή μπορεί να εφαρμοστεί ακόμα μια φορά μέχρι τον Ιούλιο. Τον Νοέμβριο του 2021 είχε συγκροτηθεί μετά από αίτημα του ΣΥΡΙΖΑ για το θέμα των ΜΜΕ και των δημοσκοπήσεων. Η πρόταση απαιτείται να κατατεθεί από δέκα βουλευτές. Τι σημαίνει αυτό; Πώς εκτός από το ΜέΡΑ25 οι υπόλοιπες δυνάμεις του Κοινοβουλίου έχουν τη δυνατότητα θεωρητικά να ζητήσουν τη συγκρότηση Εξεταστικής Επιτροπής. Είναι δεδομένο πως η πλειοψηφία των 120 βουλευτών, που απαιτείται στην Ολομέλεια, υπάρχει αφού όλα τα κόμματα είναι σύμφωνα.

Τα διαδικαστικά θα εξεταστούν στη Διάσκεψη των Προέδρων που θα συνέλθει τη Δευτέρα στις 22 του μήνα. Το πιθανότερο είναι στις 24 ή στις 25 Αυγούστου να πραγματοποιηθεί η προ ημερησίας συζήτηση που αιτήθηκε ο Αλέξης Τσίπρας. Την επόμενη εβδομάδα αναμένεται να συνεδρίασει η Επιτροπή Θεσμών και Διαφάνειας της Βουλής για την οποία ΣΥΡΙΖΑ και ΠΑΣΟΚ είχαν πιέσει τον Κώστα Τασούλα να συγκληθεί όσο το δυνατόν πιο γρήγορα.

Δεν έχουν υπάρξει ακόμα συνεννοήσεις μεταξύ των κομμάτων για το πως θα κινηθούν σχετικά με την Εξεταστική Επιτροπή. Σίγουρα θέλουν να δουν ποιες θα είναι οι εξελίξεις στην υπόθεση των παρακολουθήσεων της ΕΥΠ τις επόμενες ημέρες.  Στη Χαριλάου Τρικούπη, σύμφωνα με πληροφορίες, έχουν αποφασίσει με το που ανοίξει η Βουλή να προχωρήσουν στην κατάθεση της πρότασης  χωρίς να τους αφορά τι θα πράξουν τα άλλα κόμματα. Είναι σαφές πως πέρα από την παρακολούθηση του κινητού του Νίκου Ανδρουλάκη, στο επίκεντρο της πρότασης θα βρεθεί το λογισμικό Predator, οι εταιρίες που φέρεται να σχετίζονται με αυτό, ποιοι το χρησιμοποίησαν, αλλά και οι προεκτάσεις που υπάρχουν στον δημοσιογραφικό χώρο.

Ανοιχτό είναι και για τον ΣΥΡΙΖΑ να καταθέσει τη δική του πρόταση για τη σύσταση Εξεταστικής Επιτροπής. Ανώτατες κομματικές πηγές τόνιζαν πως “εξετάζονται όλα τα εργαλεία κοινοβουλευτικού ελέγχου” και ξεκαθάριζαν ότι δεν είναι ανοιχτός κάποιος δίαυλος αυτή τη στιγμή με το ΠΑΣΟΚ για το θέμα. Εξηγούν πως θα αποφασίσουν πως θα κινηθούν αφού πρώτα ανοίξει η Βουλη, συνεδριάσει η Επιτροπή Θεσμών και Διαφάνειας και πραγματοποιηθεί η προ ημερησίας…