Ο Γιοβάνοβιτς και ο Παναθηναϊκός μπαίνουν πλέον σε μια εντελώς διαφορετική διαδικασία

Περίπου 15 μήνες από τη μέρα που ανέλαβε τον Παναθηναϊκό. Έχοντας στην «πλάτη» του ήδη μία σεζόν που ο δικός του Παναθηναϊκός πέτυχε. Την έκλεισε κερδίζοντας τον πρώτο τίτλο μετά από εφτά χρόνια και καταφέρνοντας τον βασικό στόχο: να επιστρέψει η ομάδα στην Ευρώπη.

Ο τρίτος –κατά σειρά– στόχος του Παναθηναϊκού του Ιβάν Γιοβάνοβιτς δεν επετεύχθη. Ήταν, κατά δήλωση του ίδιου, η είσοδος στους ομίλους του Europa Conference League. Δεν κατάφεραν οι Πράσινοι να περάσουν το εμπόδιο της Σλάβια Πράγας και πλέον παίρνει σειρά ο επόμενος. Ο σημαντικότερος όλων.

«Στόχος μας είναι η κατάληψη μίας εκ των δύο πρώτων θέσεων που οδηγούν στο Champions League» θα πει στην αρχή της σεζόν ο Ιβάν Γιοβάνοβιτς. Εκείνο που δεν είπε, αλλά που νιώθει και πιστεύει ότι μπορεί να καταφέρει είναι πως ο βασικότερος όλων είναι το πρωτάθλημα.

Πέντε αγωνιστικές μετά την έναρξη της σεζόν και αφού φτάσαμε στην πρώτη διακοπή, δεν το ψιθυρίζει πια ο κόσμος. Το φωνάζει. Το ζητάει. Κάθε Κυριακή στη Λεωφόρο η λέξη πρωτάθλημα είναι εκείνη που δονεί την ατμόσφαιρα. Και πια, με αυτό το «πέντε στα πέντε» ως πρώτη παρακαταθήκη, το παραδέχονται ακόμα και οι φίλοι των υπολοίπων ομάδων πως ο Παναθηναϊκός έχει επιστρέψει για τα καλά στη διεκδίκηση του πρωταθλήματος. Για πρώτη φορά έπειτα από πολλά χρόνια. Κι εδώ είναι το μεγάλο και πιο δύσκολο στοίχημα αυτών των 15 μηνών που ο Γιοβάνοβιτς βρίσκεται στον πάγκο της ομάδας. Η διαχείριση μιας κατάστασης στην οποία ο Παναθηναϊκός βρέθηκε μάλλον πιο γρήγορα απ’ ό,τι υπολόγιζε. Η διαχείριση μιας πίεσης που όμοιά της είχε να ζήσει για πάνω από δέκα χρόνια. Της πίεσης της κορυφής, της απόστασης από τους αντιπάλους του, της ψυχραιμίας, της διατήρησης των κεκτημένων που κέρδισε στην έως τώρα πορεία στο πρωτάθλημα.

Από το βράδυ της Κυριακής, μετά την ισοπαλία του ΠΑΟΚ στην Κρήτη και την ήττα του Ολυμπιακού στο «Βικελίδης», ο Παναθηναϊκός έχει αποκτήσει διαφορά μεγαλύτερη της μίας νίκης τουλάχιστον από τους υπόλοιπους τέσσερις του «Big 5». Στο συν τέσσερα από τον ΠΑΟΚ, που αντιμετωπίζει σε δύο εβδομάδες. Στο συν πέντε από τον Άρη. Στο συν έξι από την ΑΕΚ, που την κέρδισε στη Λεωφόρο. Στο συν εφτά από τον…