Διαμαρτυρία της Ομοσπονδίας ΡευΜΑζήν για τη συνταγογράφηση στους ανασφάλιστους ρευματοπαθείς μόνο από νοσοκομεία, ενώ δεν συμπεριλαμβάνονται στις εξαιρέσεις της μηδενικής συμμετοχής στο κόστος των φαρμάκων τους

Εξαιρετικά δύσκολη είναι η κατάσταση που αντιμετωπίζουν οι ανασφάλιστοι ασθενείς με ρευματικά νοσήματα, μετά την εφαρμογή της απόφασης για συνταγογράφηση των θεραπειών τους μόνο από τους γιατρούς νοσοκομείων ή άλλων δημοσίων δομών υγείας.

Όπως επισημαίνει η Πανελλήνια Ομοσπονδία Συλλόγων Ρευματοπαθών «ΡευΜΑζήν», η συνταγογράφηση για τις ρευματικές παθήσεις γίνεται μόνο από ρευματολόγους, ειδικότητα η οποία δεν είναι συχνή στα νοσοκομεία ή τις υπόλοιπες δημόσιες δομές και απουσιάζει παντελώς σε μεγάλες γεωγραφικές περιοχές της χώρας.

Η ΡευΜΑζήν τονίζει πως  αν δεν υπάρξει άρση της σχετικής απόφασης, προβλέπεται μεγάλη αύξηση της ταλαιπωρίας και της αναμονής των ασθενών, οι οποίοι θα χάσουν πολύτιμο χρόνο χωρίς πρόσβαση στα φάρμακά τους με επιπτώσεις στην υγεία τους.

Ακόμα δυσκολότερη είναι η θέση των ανοσοκατεσταλμένων ασθενών, οι οποίοι θα υποχρεωθούν να διαμείνουν σε περιβάλλοντα επικίνδυνα για την υγεία τους δεδομένης της αύξησης των κρουσμάτων της covid-19 και του προβλεπόμενου νέου κύματος του επερχόμενου φθινοπώρου.

Η Ομοσπονδία υπογραμμίζει επίσης, πως οι ρευματοπαθείς δεν συμπεριλαμβάνονται στις ομάδες ασθενών με μειωμένη ή μηδενική συμμετοχή στη φαρμακευτική αγωγή, παρότι κατά κανόνα ακολουθούν φαρμακευτικές αγωγές που ανήκουν σ αυτή την κατηγορία.

Τα παραπάνω επισημαίνονται σε επιστολή της ΡευΜΑζήν προς τον υπουργό Υγείας Θ. Πλεύρη, με τον οποίο ζητείται συνάντηση για την επίλυση των προβλημάτων αυτών.

Η Ομοσπονδία, σημειώνει στην επιστολή της τα εξής:

  • Ο αριθμός των νοσούντων με ρευματικά νοσήματα στη χώρα μας είναι σημαντικός και οι συγκεκριμένες παθήσεις παρουσιάζουν αυξημένο βαθμό δυσκολίας ως προς την αντιμετώπισή τους, ενώ πολλοί από τους ασθενείς δε λαμβάνουν ανοσοκατασταλτικές θεραπείες (βιολογικούς παράγοντες) ακολουθώντας θεραπευτικά πρωτόκολλα που μόνο οι ρευματολόγοι μπορούν να παρακολουθήσουν. Γι’ αυτόν τον λόγο η συνταγογράφηση πραγματοποιείται αποκλειστικά από αυτή την ειδικότητα.
  • Υπάρχει μεγάλο…