«Είναι παγκόσμιο φαινόμενο οι μικρομεσαίοι να μένουν χωρίς ρευστότητα, χωρίς πρόσβαση στις τράπεζες».

Τη δυσαρέσκεια του κόσμου της μικρομεσαίας επιχειρηματικότητας για τις οικονομικές εξαγγελίες της κυβέρνησης και του πρωθυπουργού από το βήμα της ΔΕΘ, επανέλαβε ο Παντελής Φιλιππίδης, πρόεδρος του Εμπορικού Συλλόγου Θεσσαλονίκης, μιλώντας στο OT Forum που διοργανώνει ο Οικονομικός Ταχυδρόμος στο πλαίσιο της 86ης ΔΕΘ.

«Δεν ακούσαμε ούτε μία φορά τη λέξη έμπορος ή μικρομεσαίος στην ομιλία του πρωθυπουργού, παρά μόνο όταν αναφέρθηκε στην κατάργηση του τέλους επιτηδεύματος… όμως κι αυτό είναι δώρο άδωρο όταν προϋποθέτει τη μετατροπή μιας 4ωρης σύμβασης σε πλήρους απασχόλησης ή μια νέα πρόσληψη», σημείωσε ο κ. Φιλιππίδης.

  • Διαβάστε επίσης: Γεροβασίλη: Τι απάντησε για την αποκάλυψη των ΝΕΩΝ και τις υποκλοπές επί ΣΥΡΙΖΑ

Όπως είπε χαρακτηριστικά, «το επιχειρείν στην Ελλάδα βρίσκεται σε μεγάλη στενωπό, έχουν περάσει τρεις διαδοχικές κρίσεις, την κρίση χρέους, την πανδημία και τώρα την ενεργειακή κρίση», ενώ τόνισε πως «η κυβέρνηση δεν έχει καταλάβει τα προβλήματα του εμπορίου….. πώς να προσλάβουν έναν εργαζόμενο, όταν πολλοί από τους μικρομεσαίους σπεύδουν να κάνουν ρύθμιση οφειλών σε παρόχους ενέργειας…»

Αποκλεισμένοι από τη ρευστότητα

Σε ερώτηση του ΟΤ για το ποια αιτήματα θα περίμεναν να εξαγγείλει η κυβέρνηση, ο κ. Φιλιππίδης είπε χαρακτηριστικά: «Από όσα δώσαμε με το υπόμνημά μας, δεν περιμέναμε να υιοθετηθούν και τα 20 αιτήματα, αλλά έστω κάποια από αυτά». Όπως είπε ο πρόεδρος του Εμπορικού Συλλόγου Θεσσαλονίκης, «είναι παγκόσμιο φαινόμενο οι μικρομεσαίοι να μένουν χωρίς ρευστότητα, χωρίς πρόσβαση στις τράπεζες».

Σχολιάζοντας το γεγονός ότι η κυβέρνηση μετά την πανδημία έχει δώσει συνολικά 40 και πλέον δις. ευρώ στην κοινωνία και τους παραγωγικούς φορείς, το γεγονός ότι αυτό το ποσό διαμοιράστηκε π.χ. μέσω της Επιστρεπτέας Προκαταβολής σε όσους τελικά δεν το είχαν ανάγκη (π.χ. είχαν αποκλειστεί όσες εταιρείες είχαν οφειλές κι επομένως αυτές είχαν ανάγκη ρευστότητας), εξηγεί γιατί δε σώθηκε ο επιχειρηματικός κόσμος και ακόμα αντιμετωπίζει πολύ σοβαρά προβλήματα επιβίωσης.

Δύσκολες ώρες για την αγορά

Οι μικρομεσαίες επιχειρήσεις και η αγορά βιώνουν πολύ…