Η κατάσταση στη Ζαπορίζια είναι κάτι παραπάνω από ανησυχητική με τον πυρηνικό σταθμό να έχει γίνει θέατρο μαχών ανάμεσα σε Ρώσους και Ουκρανούς στρατιώτες.

Ο πόλεμος στην Ουκρανία συνεχίζεται από τις 24 Φεβρουαρίου και μετά, με τον πυρηνικό σταθμό στη Ζαπορίζια να έχει γίνει πεδίο μαχών ανάμεσα στις ρωσικές και τις ουκρανικές δυνάμεις. Εδώ και μέρες η Διεθνής Υπηρεσία Ατομικής Ενέργειας προειδοποιεί ότι μια πυρηνική καταστροφή δεν είναι καθόλου, μα καθόλου ένα απίθανο γεγονός.

Την ίδια ώρα, Ρωσία και Ουκρανία συνεχίζουν να αλληλοκατηγορούν η μία την άλλη για ό, τι συμβαίνει στη Ζαπορίζια. Οι δημοσιογράφοι του Guardian Λουκ Χάρντινγκ και Κρίστοφερ Τσέρι βρίσκονται στην περιοχή και περιγράφουν την κατάσταση ως «τρέλα».

  • Διαβάστε επίσης: Τρομακτική δήλωση Ποντόλιακ: «Είμαστε έτοιμοι για οποιοδήποτε πυρηνικό ατύχημα» – Πότε θα τελειώσει ο πόλεμος

15 δευτερόλεπτα είναι αρκετά

Στη μία πλευρά του ποταμού Δνείπερου βρίσκεται ο πυρηνικός σταθμός της Ζαπορίζια, ορατός μέσα στην ομίχλη, σημειώνουν στο κείμενό τους στον Guardian. Έξι πυρηνικοί αντιδραστήρες και ένας πύργος ψύξης δεσπόζουν πάνω από μια σοβιετικής κατασκευής δεξαμενή. Στην απέναντι όχθη βρίσκεται η Νικόπολη, μια πόλη στη νότια Ουκρανία γνωστή για το κοζάκικο παρελθόν της και τα σύγχρονα εργοστάσια σωλήνων και μεταλλουργίας.

Η απόσταση μεταξύ τους είναι επτά χιλιόμετρα. Ή αλλιώς περίπου 15 δευτερόλεπτα: ο χρόνος που χρειάζεται ένας πύραυλος Grad που εκτοξεύεται από Ρώσους στρατιώτες που βρίσκονται στον πυρηνικό σταθμό για να πέσει στις λεωφόρους της Νικόπολης που είναι γεμάτες καστανιές. Είναι ένα μικρό και τρομακτικό διάστημα μεταξύ ζωής και θανάτου, τονίζουν οι δύο δημοσιογράφοι.

Ο μεγαλύτερος πυρηνικός σταθμός στην Ευρώπη

Ο πυρηνικός σταθμός στη Ζαπορίζια είναι ο μεγαλύτερος της Ευρώπης. Τον Μάρτιο, οι ρωσικές δυνάμεις τον κατέλαβαν, στο πλαίσιο του αιφνιδιαστικού πολέμου του Βλαντίμιρ Πούτιν για την κατάληψη ολόκληρης της Ουκρανίας. Εισέβαλαν στην κοντινή πόλη Ενεργκόνταρ και πήραν ομήρους το τοπικό προσωπικό του σταθμού. Ο σταθμός βρίσκεται ακριβώς μεταξύ του κατεχόμενου από τη Ρωσία και του ελεγχόμενου από την Ουκρανία εδάφους.

Στην πρώτη φάση του πολέμου η…