Ένας ενδιάμεσος απολογισμός της DW με εκτιμήσεις για την κυκλική ανταλλαγή εξοπλιστικών συστημάτων. Μια γερμανική πρωτοβουλία προς στήριξη της Ουκρανίας με ανοιχτά κεφάλαια.

Για πολλούς μήνες ήταν μια έννοια που ταυτίστηκε με τη γερμανική πολιτική έναντι της Ουκρανίας. Ταυτόχρονα έγινε συνώνυμο του γερμανικού δισταγμού αλλά και καθυστερήσεων: η κυκλική ανταλλαγή εξοπλιστικών συστημάτων (Ringtausch). Η ιδέα είναι η εξής: η Γερμανία προμηθεύει με άρματα μάχης και άλλο βαρύ οπλισμό όχι απευθείας την Ουκρανία, αλλά χώρες-μέλη του ΝΑΤΟ. Στη συνέχεια οι χώρες αυτές παραδίδουν από τα δικά τους αποθέματα οπλικά συστήματα στην Ουκρανία. Το όφελος: Η Γερμανία αποφεύγει την απευθείας αποστολή βαρέων όπλων στην Ουκρανία αλλά ταυτόχρονα επιδεικνύει αλληλεγγύη στη χώρα που δέχεται επίθεση συμβάλλοντας παράλληλα στον εκσυγχρονισμό των ενόπλων δυνάμεων συμμαχικών χωρών του ΝΑΤΟ.

Η διαδικασία έχει περάσει από διάφορες φάσεις εδώ και σχεδόν μισό χρόνο. Στην αρχή ήταν εντελώς δυσλειτουργική, έπειτα άρχισε να λειτουργεί ενίοτε μετ´ εμποδίων. Η Πολωνία απέρριψε εντελώς το ενδεχόμενο μιας τέτοιας ανταλλαγής, στην περίπτωση της Ελλάδας χρειάστηκαν μήνες μέχρι να συγκεκριμενοποιηθούν οι λεπτομέρειες. Στο μεταξύ σε άλλες χώρες της ανατολικής Ευρώπης η ανταλλαγή εξοπλιστικών συστημάτων θεωρείται επιτυχής. Ώρα για έναν ενδιάμεσο απολογισμό. Η DW συνομίλησε με κυβερνητικούς εκπροσώπους και ειδικούς από τις εμπλεκόμενες χώρες.

  • Διαβάστε επίσης: Μεντβέντεφ: Η Ρωσία δεν έχει ακόμα χρησιμοποιήσει όπλα μαζικής καταστροφής – Όλα στην ώρα τους

Πολωνία: Μη ελκυστικές προσφορές

Η Πολωνία είναι από τις πιο ενεργές χώρες στη στήριξη του ουκρανικού στρατού, προσφέροντας πάνω από 250 άρματα σοβιετικής κατασκευής στη γείτονα χώρα. Αυτό δημιούργησε όμως ένα σημαντικό κενό στις πολωνικές ένοπλες δυνάμεις. Μια λύση θα μπορούσε να είναι η ανταλλαγή εξοπλισμών με τη Γερμανία.

Μόνο που κάτι τέτοιο δεν έχει ευδοκιμήσει. Το πολωνικό υπ. Άμυνας απαντώντας σε ερώτηση της DW ανέφερε ότι προς το παρόν δεν βρίσκονται σε εξέλιξη σχετικές συζητήσεις με τη Γερμανία. Αρχικά η Γερμανία έκανε στην Πολωνία μια προσφορά 20 τεθωρακισμένων Leopard 2A4, τα οποία όμως θα παρέδιδε μετά από ένα χρόνο.

  • Διαβάστε…