Οι αρχές των αυτονομιστών, δήλωσαν ότι οι Ντμίτρο Σαμπάνοφ και Μαξίμ Πετρόφ είχαν στρατολογηθεί από την CIA και τις ουκρανικές μυστικές υπηρεσίες. Καταδικάστηκαν σε 13 χρόνια κάθειρξης

Φιλορωσικό δικαστήριο στην ανατολική Ουκρανία καταδίκασε σήμερα δύο πρώην εργαζόμενους σον Οργανισμό για την Ασφάλεια και Συνεργασία στην Ευρώπη (ΟΑΣΕ) σε κάθειρξη 13 ετών με την κατηγορία της εσχάτης προδοσίας, ενώ χαρακτήρισε τον ΟΑΣΕ  «απάνθρωπο και αποκρουστικό».

Είχαν στρατολογηθεί από τη CIA

Το δικαστήριο στην υποστηριζόμενη από τη Ρωσία αποσχισθείσα «Λαϊκή Δημοκρατία του Λουγκάνσκ» (ΛΔΛ)- μια από τις αυτοανακηρυχθείσες «λαϊκές δημοκρατίες» στην περιοχή του Ντιονμπάς στην ανατολική Ουκρανία- ανακοίνωσε τις ποινές για τον Ντμίτρο Σαμπάνοφ και Μαξίμ Πετρόφ, μέσω βίντεο που προβλήθηκε από κρατικά μέσα ενημέρωσης.

  • Διαβάστε επίσης Βόμβα από πρώην ΥΠΕΞ Ρουμανίας: Η Ουκρανία πρέπει να παραχωρήσει εδάφη σε τέσσερις γείτονές της  

Οι αρχές των αυτονομιστών, δήλωσαν ότι οι δύο τους συνελήφθησαν τον Απρίλιο και είχαν στρατολογηθεί από την αμερικανική Κεντρική Υπηρεσία Πληροφοριών(CIA) και τις ουκρανικές μυστικές υπηρεσίες, και διαβίβαζαν πληροφορίες για το στρατιωτικό προσωπικό του Λουγκάνσκ.

Ο περιφερειακός οργανισμός ασφαλείας, ο οποίος αριθμεί την Ρωσία και την Ουκρανία μεταξύ των 57 μελών του, ανέφερε ότι οι κατηγορίες είναι «κατασκευασμένες» και ότι οι δύο άνδρες τιμωρήθηκαν επειδή ασκούσαν τα υπηρεσιακά τους καθήκοντα.

Εργάζονταν στην ειδική αποστολή επιτήρησης

Στο βίντεο από την αίθουσα του δικαστηρίου στην πόλη Λουγκάνσκ, ο Σαμπάνοφ βοηθός επί θεμάτων ασφαλείας του ΟΑΣΕ, φαίνεται να στέκεται μέσα σ’ έναν μεταλλικό κλωβό, φορώντας μαύρο παντελόνι και ένα μαύρο μπλουζάκι με κουκούλα.

Ο ίδιος στεκόταν σιωπηλός όταν διαβάστηκε η ετυμηγορία πριν άνδρες με αστυνομικές στολές του φορέσουν χειροπέδες, σπρώξουν το κεφάλι του προς τα κάτω και τον απομακρύνουν από το δικαστήριο.

Ο Πετρόφ, διερμηνέας του ΟΑΣΕ, στέκονταν σε έναν γυάλινο κλωβό, είχε τα χέρια του στις τσέπες  και δεν έδειξε να αντιδράει μόλις του ανακοινώθηκε οι απόφαση.

Και οι δύο τους εργάζονταν στην Ειδική Αποστολή Επιτήρησης (SMM) του ΟΑΣΕ στην Ουκρανία που ιδρύθηκε το 2014 για να παρακολουθεί τη σύγκρουση…