Οι δύο σύμμαχοι, ο τέως πρόεδρος των ΗΠΑ και ο επί τέσσερις θητείες πρωθυπουργός της Ουγγαρίας, απευθύνουν μήνυμα ενότητας στους (υπερ)συντηρητικούς και θέτουν ορόσημο τις διπλές εκλογές του 2024

Ο Ντόναλντ Τραμπ διατηρεί την κυριαρχία στο Ρεπουμπλικανικό Κόμμα και φιλοδοξεί να πάρει τον έλεγχο του Κογκρέσου στις ενδιάμεσες εκλογές του ερχόμενου Νοεμβρίου. Ο Βίκτορ Ορμπάν, από την άλλη, επανεξελέγη πρόσφατα στην πρωθυπουργία της Ουγγαρίας για τέταρτη συνεχόμενη θητεία, γεγονός που τον καθιστά τον μακροβιότερο επικεφαλής κυβέρνησης στην ΕΕ.

Ωστόσο, Τραμπ και Ορμπάν φαίνεται πως δεν αρκούνται σε αυτά και έχουν θέσει ένα πολύ μεγαλύτερο στόχο, με ορόσημο το 2024: Να «κατακτήσουν» οι ίδιοι και οι ομοϊδεάτες τους την Ουάσιγκτον και τις Βρυξέλλες, επικρατώντας στις προεδρικές εκλογές των ΗΠΑ και τις ευρωεκλογές που θα διεξαχθούν στην ΕΕ εκείνη τη χρονιά.

Διαβάστε επίσης ΗΠΑ: Ο Τραμπ επιμένει να διεκδικήσει ξανά την προεδρία

«Αυτές οι δύο αναμετρήσεις θα καθορίσουν τα δύο μέτωπα στη μάχη για τον δυτικό πολιτισμό», είπε χαρακτηριστικά ο Ορμπάν από το βήμα της συνόδου του CPAC (Conservative Political Action Center), που πραγματοποιείται στο Ντάλας του Τέξας και προς την οποία αναμένεται το Σάββατο να απευθυνθεί ο Τραμπ, με τον οποίο ο Ούγγρος πρωθυπουργός διατηρεί εξαιρετικές και πολύ στενές σχέσεις.

Μόνος εναντίον των… φιλελευθέρων

«Είμαι εδώ για να σας πω ότι πρέπει να ενώσουμε τις δυνάμεις μας (…) Οι υπέρμαχοι της παγκοσμιοποίησης μπορούν να πάνε στον διάβολο. Έχω έρθει στο Τέξας!», πρόσθεσε, καταχειροκροτούμενος από τους παρευρισκόμενους. «Πρόκειται για ένα πολιτιστικό πόλεμο. Οφείλουμε να αναζωογονήσουμε τις εκκλησίες μας, τις οικογένειές μας, τα πανεπιστήμιά μας και τους θεσμούς των κοινοτήτων μας», τόνισε επίσης.

Όσο για τον θαυμασμό που εκδηλώθηκε προς το πρόσωπό του δεν προκαλεί έκπληξη. Άλλωστε, το CPAC αποτελεί ένα από τα πιο διαπρεπή φόρουμ των Αμερικανών (υπερ)συντηρητικών, οι οποίοι έχουν πολλά κοινά με τον Ορμπάν – ειδικά καθώς θεωρούν ότι δίνει μόνος τη μάχη σε μια τόσο… φιλελεύθερη Ευρώπη.

«Είμαι ένας μαχητής της ελευθερίας παλαιάς κοπής, που βρίσκομαι υπό την πολιορκία των προοδευτικών φιλελευθέρων», είπε και ο ίδιος, θέλοντας να ενισχύσει το παραπάνω προφίλ. Η…