Οι Αλβανοί ακαδημαϊκοί δεν διστάζουν να εκφράσουν κι εκείνοι με τη σειρά τους τη δική τους άποψη για τις κατάπτυστες δηλώσεις από βρετανό πολιτικό.

Έντονες αντιδράσεις προκάλεσε το σχόλιο βρετανού πολιτικού σχετικά με τους αλβανούς μετανάστες στη Μεγάλη Βρετανία, ο οποίος ισχυρίστηκε ότι οι αλβανοί μετανάστες καταφτάνουν στη χώρα μόνο για να μπουν σε συμμορίες.

Η δήλωση αυτή είχε ως αποτέλεσμα την καταδίκη από τον αλβανό πρωθυπουργό Έντι Ράμα, τονίζοντας ότι οι Βρετανοί αξιωματούχοι συμμετέχουν ενεργά σε «διακρίσεις» κατά Αλβανών κάνοντας λόγο για την «στοχοποίηση» τους.

  • Διαβάστε επίσης: Ο Ράμα καλεί το Λονδίνο «να πάρει μαθήματα» από το Βερολίνο για το μεταναστευτικό

Οι Αλβανοί ακαδημαϊκοί δεν διστάζουν να εκφράσουν κι εκείνοι με τη σειρά τους τη δική τους άποψη για τις κατάπτυστες αυτές δηλώσεις.

«Εμείς οι Αλβανοί είμαστε απλώς οι τελευταίοι αποδιοπομπαίοι τράγοι ενός αποτυχημένου ιδεολογικού σχεδίου της Βρετανίας», γράφει η  Αλβανίδα συγγραφέας και ακαδημαϊκός Lea Ypi στον Guardian.

«Η μετανάστευση υπήρξε ευλογία και κατάρα για την Αλβανία από το τέλος του Ψυχρού Πολέμου» γράφει η συγγραφέας. «Ήταν ευλογία γιατί χωρίς εμβάσματα από Αλβανούς μετανάστες, οι οικογένειές τους θα αγωνίζονταν με τον καταστροφικό αντίκτυπο των νεοφιλελεύθερων μεταρρυθμίσεων «θεραπείας σοκ» που υποσχέθηκαν να μετατρέψουν ένα αποτυχημένο απομονωμένο κομμουνιστικό κράτος σε έναν ακμάζοντα καπιταλιστικό παράδεισο».

«Ήταν κατάρα γιατί, αντίθετα με ό,τι θα ήθελε να πιστεύεις η προπαγάνδα των Τόρις, κανείς δεν απολαμβάνει να εγκαταλείπει τη χώρα του μόνο και μόνο για να ενοχλήσει άλλους ανθρώπους. Ακόμη και αν παραμερίσουμε τους κινδύνους των μη εξουσιοδοτημένων διελεύσεων, ακόμη και όταν υπάρχουν νόμιμες οδοί, η μετανάστευση διαλύει οικογένειες και το brain drain είναι μια ανοιχτή πληγή».

Η ξενοφοβία και ο ρατσισμός

«Οι Αλβανοί έχουν γίνει τα τελευταία θύματα ενός ιδεολογικού σχεδίου που εκθέτει τις μειονότητες σε αρνητικά στερεότυπα, ξενοφοβία και ρατσισμό, και όλα αυτά για χάρη της απόκρυψης των δικών του πολιτικών αποτυχιών. Δυστυχώς συνεχίζουν να θεωρούν το ΗΒ ως μοντέλο σταθερότητας, φιλελεύθερης ολοκλήρωσης και χρηστής διακυβέρνησης. Γνωρίζουν φυσικά τις πρόσφατες…